Morning glory muffins
Deze morning glory muffins zijn héérlijk! Ze zijn zacht, fluffy, smelten in de mond en zitten boordevol lekkers. Ik werd geïntroduceerd met deze muffins tijdens mijn tijd in de States. Ik had er oprecht nog nooit van gehoord maar ben heel blij dat ik ze heb leren kennen.
Wat zijn morning glory muffins?
Dat zijn muffins die bedoeld zijn om als ontbijt te eten, geen onbekend fenomeen hier in de States. Een warme muffin, door twee gesneden met wat boter erop, staat hier bij velen regelmatig op het menu ’s morgens. Ikzelf zal het sneller als vieruurtje eten, maar ieder zo zijn ding!
Morning glory muffins zijn ontbijtmuffins vaak gemaakt met wortel, courgette, soms appel(moes), sinaasappelsap, melk, rozijntjes, verschillende kruiden,… Er bestaan honderd-en-één combinaties en dit, dit is de mijne.
Benodigdheden, voor 12-14 morning glory muffins:
80 g rozijnen
250 g patisseriebloem of volkoren bloem
100 g suiker
100 g lichtbruine suiker
2 tl baking soda
2 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
snuf zout
100 g vers geraspte wortel
100 g geraspte courgette
220 g geraspte appel
3 eieren
130 ml zonnebloemolie
2 tl vanille extract
80 g grof gehakte walnoten
40 g amandelschilfers
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de rozijnen in een kommetje en giet er warm water over. Zet apart.
Meng de bloem met de suiker, bruine suiker, baking soda, kaneel, gemberpoeder en zout.
Voeg de courgette, wortel en appel toe en meng heel goed.
Meng de eieren met de zonnebloemolie en vanille extract in een aparte kom en giet het vervolgens bij de rest. Meng heel goed.
Voeg de walnoten, amandelschilfers en uitgelekte rozijnen toe en meng nog eens goed.
Doe muffinpapiertjes in een muffinplaat en vul tot aan de rand met deeg.
Bak 20-25 minuten, laat 10 minuten afkoelen in de vorm, haal ze er uit en laat verder afkoelen. Serveer!
Tips:
- Je kan de muffins koud of lauw eten. Ikzelf vind ze koud het lekkerst, maar lauw met een beetje boter is ook yummy!
- Je kan experimenteren met de ingrediënten, zolang je zorgt dat je natte vs droge ingrediënten dezelfde hoeveelheden blijven. Je kan bijvoorbeeld de courgette weg laten en aanvullen met geraspte wortel. Amandelen en walnoten wisselen voor pecannoten, en zo verder.
- Het deeg maakt 12-14 muffins. Als je een muffinplaat hebt van gemiddeld formaat, ga je wat deeg over hebben. Vul gerust extra vormpjes hiermee en zet ze bij in de oven.
- Je kan er ook mini muffins van maken (als je zo’n mini muffin bakplaat hebt). Dan moet je ze 15 minuten in de oven zetten. Ideaal voor in de lunchbox van de kinderen.
- Ik gebruikte zwarte rozijnen, maar de gouden gaan hier sowieso ook lekker in zijn.
- Rasp je wortelen zelf en koop geen voorverpakte geraspte wortel, deze zijn te hard en droog.
- Bewaren: de muffins blijven 3 dagen goed op kamertemperatuur en je kan ze ook perfect invriezen. Je wikkelt ze hiervoor best apart in plasticfolie. Dan blijven ze het langste goed, maar als je van plan bent ze snel op te eten, kunnen ze gerust allemaal samen in een plastic diepvrieszakje of afgesloten doosje.
Laat het smaken!
Helemaal into muffins? I feel you! Check hier al mijn muffin recepten. Stuk voor stuk pareltjes! Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Morning glory muffins
Equipment
- 1 Muffinplaat
- 12-14 Muffinpapiertjes
- 1 Rasp
Ingrediënten
- 80 g rozijnen
- 250 g patisseriebloem
- 100 g suiker
- 100 g lichtbruine suiker
- 2 tl baking soda
- 2 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 100 g geraspte wortel
- 100 g geraspte courgette
- 220 g geraspte appel
- 3 eieren
- 130 ml zonnebloemolie
- 2 tl vanille extract
- 80 g walnoten grof gehakt
- 40 g amandelschilfers
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de rozijnen in een kommetje en giet er warm water over. Zet apart.
- Meng de bloem met de suiker, bruine suiker, baking soda, kaneel, gemberpoeder en zout.
- Voeg er de wortel, courgette en appel aan toe en meng heel goed.
- Klop de eieren los in een aparte kom en voeg er de zonnebloemolie en het vanille extract aan toe. Meng en giet bij de rest. Meng goed.
- Voeg de walnoten en amandelschilfers toe, laat de rozijnen uitlekken en voeg deze ook toe. Meng nog een laatste keer.
- Vul de muffinplaat met muffinpapiertjes en vul tot aan de rand met het deeg.
- Bak 20-25 minuten, laat 10 minuten afkoelen in de vorm, haal de muffins vervolgens uit de vorm en laat verder afkoelen. Smakelijk!
2 Comments
Pingback:
Pingback: