Comfortfood,  Vlees

Romige rijst met kip en wortel

Deze romige rijst met kip en wortel valt een beetje tussen een risotto en een paella in. Het is stevig gekruid, zoals een paella, maar ook lekker romig, zoals een risotto. Best of both worlds dus!

Het gerecht is een smaakbommetje en het beste eraan is dat je alles in één pan kan maken, een eenpansgerecht om gelukkig van te worden dus. Je hebt niet super veel ingrediënten nodig, het is een goedkoop gerechtje en heel gemakkelijk om te maken.

Dus, gemakkelijk, simpel, goedkoop en lekker. Deze romige rijst met kip en wortel is alles wat een mens wensen kan. Zullen we dan maar aan de slag gaan?

Wat heb je nodig?

  • Sjalot: of een andere ui die je in huis hebt (maar liefst geen rode, al is dat zeker ook het einde van de wereld niet, natuurlijk)
  • Wortelen
  • Erwtjes
  • Kipfilet
  • Kruiden: Paprikapoeder, currypoeder, chilipoeder
  • Laurierblaadjes: geeft altijd veel smaak aan je gerecht
  • Witte wijn: als basis voor de saus
  • Kipfond: te vervangen door water met een kipbouillonblokje in
  • Witte rijst: met ongeveer 20 minuten gaartijd
  • Verse peterselie
  • Geraspte parmezaan: om er een lekker smeuïg en romig geheel van te maken.

Wat moet je doen?

Je start met het voorbereiden en klaarzetten van alle ingrediënten. De sjalot versnipperen, de wortelen in kleine blokjes snijden, de erwtjes ontdooien, de kip in blokjes snijden, de parmezaan alvast raspen, de peterselie versnipperen en de rest van je ingrediënten klaar zetten. Als je dit gedaan hebt, kan alles heel snel gaan.

Neem er een pan met hoge randen bij en smelt er een klontje boter in. Voeg de sjalot toe, stoof glazig en voeg dan de wortelen toe. Bak enkele minuten en voeg dan de kip toe. Kruid met peper en zout en het paprikapoeder, currypoeder en chilipoeder.

Korst de kip aan en giet er dan de wijn bij. Laat uitkoken en dan mag de fond of bouillon erbij. Als dit kookt, voeg je de rijst (ongekookt) toe, samen met de laurier.

Roer regelmatig en voeg na 10 minuten de erwtjes toe. Kook nog eens 10 minuten, dus ongeveer 20 minuten in totaal.

Zet het vuur af en meng er versnipperde peterselie en parmezaan onder. Kruid bij met peper en eet op.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Voor de fodmappers: Je kan gerust de ui weg laten en vervangen door gedroogde bieslook. Dit moet je maar heel kort aanbakken en kan je in principe samen met de wortel bakken.
  • Je kan extra groentjes toevoegen aan dit gerecht. Ik denk bvb aan kleine blokjes rode paprika.
  • Op voorhand maken: Je kan dit gerecht volledig op voorhand maken en opwarmen in de microgolfoven. Het zou smeuïg moeten blijven, maar als het wat droger is, warm het dan op met een klein scheutje water of fond erbij.
  • Bewaren: Dit gerecht blijft 2 dagen goed in de koelkast.

Laat het smaken!

Laurence

Fan van romige gerechten met rijst? Check dan zeker eens deze lekkere opties.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Romige rijst met kip en wortel

As Cooked By Ginger
Deze romige rijst met kip en wortel is een heerlijk eenpansgerecht dat in no time op tafel staat en gesmaakt wordt door iedereen!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 grote pan met hoge randen

Ingrediënten
  

  • 1 sjalot versnipperd
  • 2 wortelen in kleine blokjes
  • 300 g kipfilet in blokjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl currypoeder
  • 1/4 tl chilipoeder
  • 150 ml witte wijn
  • 650 ml kip fond of kipbouillon
  • 150 g witte rijst
  • 1 blaadje laurier
  • 100 g erwtjes ontdooid
  • 4 takjes peterselie versnipperd
  • 45 g parmezaan geraspt
  • peper, zout
  • boter

Instructies
 

  • Smelt een klontje boter in een grote pan met hoge randen en bak er de sjalot in glazig.
  • Voeg vervolgens de wortel toe en laat 2 minuten bakken.
  • Voeg de kip toe en kruid met het paprikapoeder, currypoeder en chilipoeder. Kruid ook met peper en zout.
  • Korst de kip aan en giet er dan de wijn bij. Laat uitkoken en voeg de kipfond toe.
  • Als het geheel kookt, voeg dan de (ongekookte) rijst toe, samen met het blaadje laurier.
  • Laat 10 minuten koken, voeg de erwtjes toe, roer en laat nog eens 10 minuten koken.
  • Roer regelmatig. Proef van de rijst en als deze nog niet gaar is, maar je vocht bijna weg gekookt is, voeg dan extra fond toe en blijf herhalen tot je rijst gaar is.
  • Is je rijst gaar en heb je een smeuïg geheel, zet het vuur dan uit en voeg de peterselie en parmezaan toe. Meng goed, kruid eventueel bij met peper en serveer. Smakelijk!
Trefwoord Eenpansgerecht, Kip, Rijst

27 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept