Pappardelle met ragout
Holy moly, deze pappardelle met ragout is zó lekker. Alle credits voor dit gerecht gaan naar mijn broer. Hij was op een dag stoofvlees aan het maken en dacht er toen aan om eens pasta met ragout ervan te maken. Hij gooide er vanalles bij en hopla, een heerlijk pastagerecht.
Vorige week ging ik een dagje naar Brussel om mijn broer te bezoeken en eens naar zijn nieuw appartement te gaan kijken. We hebben een dagje in Brussel rondgelopen en ’s avonds hebben we samen gekookt. Superleuk dagje met superlekker eten. Perfect! De grote pastafan dat ik ben, ben ik natuurlijk dolgelukkig met een homemade receptje als deze pappardelle met ragout. Zeker en vast voor herhaling vatbaar en ook ideaal om te maken als je voor een grote groep moet koken.
Waarom is het zo’n handig recept als je voor een grote groep moet koken?
Wel, je kan de saus volledig op voorhand klaarmaken en het recept gemakkelijker verdubbelen, verdriedubbelen,.. Je moet dan enkel nog pasta koken, je saus opwarmen en voilà, de hele groep is lekker aan het eten.
Je kan zelfs je pasta al op voorhand koken en er olijfolie onder doen. Op het moment zelf warm je je saus op en als deze kookt, voeg je de pasta toe en warm je alles door. De keuze is aan jou, maar de pasta is het best wanneer je pappardelle al onder de ragout gemengd is en je hem zo opschept. Uiteraard met flink wat parmezaan eroverheen.
Houd je de saus toch liever apart, kan je de eventuele restjes perfect invriezen!
Wat heb je nodig?
- Pappardelle: Tagliatelle kan ook!
- Rundsstoofvlees
- Passata
- Chimay: Ik neem meestal de Chimay Pères Trappistes (de blauwe)
- Mosterd: Gewone gele mosterd, geen Dijon of graanmosterd
- Vleesbouillonblokjes
- Laurier
- Tijm: Gedroogde, verse is niet nodig
- Parmezaan: Voor de afwerking
Wat moet je doen?
Je saus heeft ongeveer een uurtje nodig op het vuur. Je bakt je stoofvlees aan in een flinke scheut olijfolie en kruid stevig met peper en zout. Wanneer het vlees aangekorst is, dan mag je er de rest van de ingrediënten bij doen. Namelijk, passata, Chimay, mosterd, bouillonblokjes, laurier en tijm.
Dit geheel laat je een half uur koken. Dan haal je het vlees uit de saus en dit trek je in reepjes met 2 vorken. Dat mag nadien terug in de pot.
Laat het geheel nog een half uurtje pruttelen, kook je pasta gaar en meng de pasta onder de saus.
Schep op, werk af met lekker veel geraspte parmezaan en geniet!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Je moet de pasta niet onder de saus mengen maar ik vind het zo het lekkerst en leukst om te serveren.
- Je kan het stoofvlees ook in reepjes trekken door het vlees in de foodprocessor of blender te doen en heel kort een paar keer te blenden totdat je grove stukjes vlees krijgt.
- Ingrediënten: De saus is heel lekker en specifiek van smaak, ik raad aan geen ingrediënten om te wisselen. Zeker de mosterd niet.
- Op voorhand maken: Je kan de saus volledig op voorhand maken en opwarmen wanneer het tijd is om te eten.
- Bewaren: De saus mét pasta eronder blijft 2 dagen goed in de koelkast. Zonder de pasta 3 dagen. Je kan de saus (zonder pasta eronder gemengd) ook perfect invriezen.
Helemaal fan van lekkere pasta’s? Ik ook! Check zeker eens deze toppertjes voor nog meer inspiratie.
- Tagliatelle met ragout van everzwijn
- Spaghetti met broccoli-kip balletjes
- Spaghetti met walnotenpesto en spekjes
- Spirelli met kippenworst en salie
- Penne met gerookte zalm en rucola
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Pappardelle met ragout
Equipment
- 1 Kookpot voor de saus
- 1 Kookpot voor de pasta
Ingrediënten
- 250 g rundsstoofvlees
- 1 flesje Chimay Chimay Pères Trappistes (blauw label)
- 400 g passata
- 2 tl mosterd gele mosterd (geen Dijon of graanmosterd)
- 1,5 rundsbouillonblokje
- 1 tl tijm
- 2 blaadjes laurier
- 250 g pappardelle
- parmezaan geraspt
- peper, zout
- olijfolie
Instructies
- Verhit een scheut olijfolie in een grote pot op het vuur. Bak er het stoofvlees in aan. Kruid stevig met peper en zout.
- Wanneer het stoofvlees aangekorst is, giet er dan de Chimay bij gevolgd door de passata, mosterd, bouillonblokjes, tijm en laurier.
- Laat 30 minuten koken en haal het vlees uit de saus. Trek met 2 vorken in reepjes en voeg terug toe aan de saus. Roer om.
- Laat nog 30 minuten pruttelen op middelmatig vuur.
- Kook ondertussen de pappardelle. Wanneer de saus klaar is, meng de pappardelle dan onder de saus.
- Verdeel over 2 borden, werk af met flink wat parmezaan (of een hoeveelheid naar keuze) en laat het smaken!
15 Comments
Barbara Filtjens
Hey Laurence. Dit is een gerechtje dat écht smaakt. Heerlijk alternatief voor een gewone pasta bolognaise of gewoon stoofvlees. Echt lekker! Ook al eens gemaakt met tomaten ipv passata. Zelfs bij 31 graden een winnaar 🤌
As Cooked By Ginger
Hoe geweldig om te horen! 🙂 Zelf één van mijn favorietjes dit gerecht.
Anne-Lien Thielemans
Ik weet niet wat ik fout hebben gedaan maar ik heb een portie gemaakt met 1 kilo vlees. Ik deed alles maal 4 en dus 6 bouillonblokjes erbij. Echter is de saus veeeel te zout. Heb ik iets fout gedaan misschien?
Groetjes
As Cooked By Ginger
Dag Anne-Lien, 6 bouillonblokjes gaat waarschijnlijk wat teveel geweest zijn. Je moet ongeveer per 500 ml vocht, 1 bouillonblokje gebruiken. Minder als je niet graag te zout eet. Je hebt daar dus teveel bouillon gebruikt waardoor je saus te zout werd. Groetjes!
Dorien Verwimp
Dit is zo lekker! En zo gemakkelijk ook een smaakbommetje. Deze moet je echt geproefd hebben! Ik weet nu al dat er snel gevraagd gaat worden mama maak je dat nog eens.
Topgerecht!
As Cooked By Ginger
Zo fijn dat je deze gemaakt hebt. Echt een toppertje! Blij dat jullie deze mening met mij delen 🙂
An D
Heel erg lekker! Ik mag geen ui of look eten dus dit is als ‘spaghettisaus’ ideaal!
Ik heb meteen een batch gemaakt om in te vriezen 🙂
As Cooked By Ginger
Ik eet ook zo weinig mogelijk look en ui, dus ik snap het helemaal! 🙂
Nathalie America
De beste pasta ooit!
Kathleen Boussu
Afgelopen weekend gemaakt voor een feestje.
Iedereen vond het super lekker!
As Cooked By Ginger
Yayyy! Zelf ook één van mijn favorietjes om voor grote groep te maken 🙂
Stefanie
Heel lekker recept! Origineel om stoofvlees te gebruiken i.p.v. gehakt. Ik ga het zeker nog maken.
As Cooked By Ginger
Heel leuk om te horen, merci!
Eline
Dit receptje was onze hoofdschotel op oudejaarsavond, perfect om op voorhand klaar te maken (en super gemakkelijk trouwens) zodat ik amper in de keuken moest staan als de gasten er waren. En vooral lekkeeeeer. Er is weinig dessert gegeten daarna 😉 ik deed er nog wat courgette gebakken in look bij om iets van groentjes te hebben.
As Cooked By Ginger
Geweldig! Doet me heel veel plezier om dat te lezen 🙂