
Spirelli met kippenworst en salie
Spirelli met kippenworst en salie. We gaan er niet om liegen. We houden van een gezonde levensstijl, maar we kunnen ook enorm genieten van een heerlijke pasta met worst en een goede roomsaus. Toch? Ik alvast wel. Ik eet over het algemeen erg gezond en af en toe maak ik eens iets ‘minder gezond’ klaar. Zolang het allemaal wat in balans is, moet niemand zich ergens zorgen over maken. Dat doen wij dus ook niet. Het is me al opgevallen dat als je probeert gezond te eten en bijvoorbeeld minder vaak pasta gaat eten, dat je ALS je dan nog eens pasta eet, je er driedubbel zoveel van geniet. Smaken terug leren appreciëren omdat je ze niet dagelijks eet, heerlijk toch?
Deze pasta is écht verrukkelijk. Ik maakte hem de eerste keer voor husband klaar toen ik zelf naar een etentje met vriendinnen ging. Hij had een laaaaange wachtdienst achter de rug en dan verwen ik hem graag een beetje. Toen ik hem van de pasta zag genieten vlak voor ik naar mijn feestje vertrok, werd ik toch een beetje jaloers. De week nadien heb ik hem nog eens klaar gemaakt en hij was meer dan goedgekeurd!


Wat heb je nodig?
- Spirelli: of een andere korte pasta naar keuze
- Sjalot
- Kippenworstjes
- Verse salie
- Room: Culinaire room
- Witte wijn: droge om precies te zijn
- Walnoten
- Kruiden: oregano, basilicum, tijm, bieslook – allemaal gedroogd, niet vers.
- Parmezaan: voor de afwerking

Wat moet je doen?
Om te beginnen, mag je de pasta beginnen koken in gezouten water. Check de verpakking voor de kooktijd.
Verhit een klontje boter in een grote pan met hoge randen (de pasta moet er nadien nog bij kunnen). Doe er de sjalot in en als deze glazig is, mag je de worstjes, die je in stukken sneed, erbij doen. Volg met de helft van de salie en alle gedroogde kruiden. Roer en laat de worstjes een mooi goudbruin kleurtje krijgen.
Wanneer dit het geval is, mag de wijn erbij. Laat de alcohol uitkoken en giet er dan de room bij. Meng goed, kruid met peper en zout en voeg de rest van de salie toe, samen met de walnoten. Laat een vijftal minuten pruttelen op middelmatig vuurtje. Voeg de pasta toe en meng. Laat enkele minuten rusten op laag vuur.
Schep op, lekker veel parmezaan erover en laat het smaken!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- Room: Ik ga voor culinaire room of deels culinaire, deels volle room. Met light room gaat je saus sneller schiften. Het helpt om je room op kamertemperatuur toe te voegen ipv koud en als je saus toch schift helpt het om een lepeltje lauwwarm water toe te voegen en te mengen.
- Extra groentjes: Ik ben iemand die heel veel groenten en fruit eet, dus eens minder groenten bij mijn avondeten vind ik prima kunnen. Zeker op zo’n grijze, regenachtige avond: heaven. Wil je toch wat groentjes toevoegen? Dan gaan champignons hier super lekker bij zijn. Spinazie ook! De pasta afwerken met versnipperde rucola is ook top.
- Spirelli: Ik ben voor spirelli gegaan omdat ik dit persoonlijk een fijne pastavorm vind, de kindjes dan gemakkelijker zullen proeven (farfalle en spirelli zijn favoriet hier!) en de saus zo lekker tussen de gleufjes gaat vast plakken. Maar voel je vrij om de pastavorm aan te passen naar wat je in huis hebt of zelf graag eet.
- Op voorhand maken: Je kan de pasta volledig op voorhand maken. Houd dan een kopje kookvocht van de pasta bij. Als je je pasta dan opnieuw opwarmt, voeg je er een beetje van dit vocht aan toe en is je pasta meteen weer smeuïg. Zelf verkies ik de à la minute gemaakte pasta, omdat je pasta dan nog mooi al dente is en na opwarmen heb je dat minder. Maar de restjes smaken absoluut nog top de dag nadien.
- Bewaren: Bewaar in een afgesloten bewaardoos in de koelkast. Zo blijft de pasta 3 dagen goed. Warm hem maximum één keer terug op.
Denk je na het zien of proeven van dit gerechtje ‘MEER VAN DAT!’, check dan zeker eens deze lekkere pasta’s.
- Linguine met tomaat en witte bonen
- Spaghetti met spekjes en rode pesto
- Penne met scampi en cognac
- Eenpanspasta met kip en paprika
- Macaroni met scampi en broccoli
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Spirelli met kippenworst en salie
Equipment
- 1 grote pan met hoge randen
- 1 grote kookpot om de pasta te koken
Ingrediënten
- 230 g spirelli
- 1 sjalot versnipperd
- 300 g kippenworstjes in stukjes van ong 3 cm
- 8-10 blaadjes salie versnipperd en in 2 verdeeld
- 1/2 tl tijm
- 1/2 tl oregano
- 1/2 tl basilicum
- 1 el bieslook gedroogde bieslook
- 200 ml droge witte wijn
- 250 ml room culinaire of volle
- 70 g walnoten grof gehakt
- parmezaan voor de afwerking
- peper, zout
- boter
Instructies
- Kook de pasta gaar in gezouten water. Check de verpakking voor de kooktijd van de pasta.
- Smelt een klontje boter in de grote pan met hoge randen. En voeg er de sjalot aan toe.
- Wanneer deze glazig is, voeg je de stukjes kippenworst toe, samen met de helft van de salie.
- Voeg de tijm, oregano, basilicum en bieslook toe en roerbak een 2-tal minuten.
- Giet de witte wijn in de pan en laat de alcohol uitkoken. Dit duurt ongeveer 4 minuten. Laat nog een beetje langer doorkoken en zet het vuur dan wat lager.
- Giet de room erbij en voeg ook de rest van de salie toe. Kruid stevig met peper en zout.
- Laat de saus wat indikken en pruttelen en voeg de walnoten toe.
- Voeg de pasta toe, meng en laat een kleine 5 minuten rusten op laag vuur.
- Schep op, werk af met parmezaan en peper en laat het smaken!


One Comment
Pingback: