Courgette frietjes met kipbrochette en tzatziki
Een tijdje geleden hield ik restjesweek. Daar vertel ik jullie binnenkort meer over, maar het komt er op neer dat ik vond dat ik teveel boodschappen deed. Ik kocht altijd maar bij en bij en mijn berging en diepvries geraakten maar voller en voller en ik moet bekennen dat ik ook af en toe wat moest weggooien uit de koelkast. Tijd om die restjes op te maken. Ik sloeg dus een weekje mijn inkopen over (moeilijk voor een goed georganiseerde foodblogger) en gebruikte enkel voeding die ik in huis had.
Eén van de gerechtjes die daaruit geboren werd, is deze. Een fris, zomers, gezond en lekker gerechtje. Courgette is zo’n dankbare groente. Ze blijft lang goed, past bij heel veel en je kan er veel verschillende zaken mee doen. Spiraliseren en als pastavervanger gebruiken, in blokjes aanstoven voor in de wok, grillen als side dish, in de soep doen én… Frietjes van maken. En frietjes maken, dat deed ik!
Benodigdheden, voor 2 personen:
1 courgette
2 eieren
paneermeel
bloem
2 kipfilets
1 citroen
peper, zout, oregano, basilicum
olijfolie
1 potje Griekse yoghurt
1/4 komkommer
Bereiding:
Was de courgette en snijd hem in frietjes. Haal deze eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel waar je ook oregano en wat zout aan toegevoegd hebt. Leg de frietjes op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de kip in blokjes en doe deze in een mengkom. Voeg het sap van 1/2 citroen toe en een flinke scheut olijfolie. Kruid met peper, zout en basilicum. Meng goed en steek de blokjes op stokjes.
Zet de frietjes 20 minuten in de oven. Hussel ze na 10 minuten even door elkaar.
Wanneer de frietjes nog 10-15 minuten in moeten staan, verhit je de grillpan en grill je de brochettes. Zorg ervoor dat ze overal mooie goudbruine streepjes hebben en zet het vuur dan iets lager zodat ze volledig kunnen garen. Op een kleine tien minuten zouden ze gaar moeten zijn, afhankelijk van hoe dik je blokjes waren.
Doe je yoghurt in een kommetje en snijd de komkommer in hele kleine blokjes. Voeg deze toe aan de yoghurt, samen met het sap van 1/2 citroen, een scheutje olijfolie, peper, zout en oregano.
Serveer alles op een grote schotel en dan: aanvallen!
Smakelijk,
Laurence
7 Comments
shy_lifestyle
Heb je olie over de courgette frietjes gesprenkeld of niet? En zou je bakken in de oven een gezondere manier vinden dan frituren? Heb ik namelijk nog nooit geprobeerd en I think I’m ready for a challenge!
As Cooked by Ginger
Hey! Neen, gewoon gepaneerd en dan de oven in. Bakken in de oven is inderdaad gezonder dan frituren, dus ik zou zeggen: ga zeker die challenge maar aan 😉
Kjell Jansen
Die ga ik dus es proberen maken op de bbq als sidedish 🙂
As Cooked by Ginger
Super 😊 fijn dat het nu gelukt is een reactie achter te laten!
Birgen
Hey Laurence, rasp je de courgette of blijft de schil eraan voor de frietjes? Groetjes Birgen
As Cooked By Ginger
Hoi! De schil blijft eraan! 🙂
Groetjes,
Laurence
Pingback: