Gratin dauphinois
Ik heb al vaak gratin gegeten in mijn leven, maar deze is toch wel de lekkerste gratin dauphinois everrrr. Ik mixte een beetje alle goede eigenschappen van de verschillende gratins die ik al in mijn leven at samen en creëerde er deze topper mee.
Toen we in Amerika woonden, moesten we het bij kerst zonder kroketten stellen. Dat bestaat daar gewoon niet, maar in plaats daarvan aten we de lekkerste gratin (‘Scalloped potatoes’ in het Engels), gemaakt door mijn goede vriendin Sonia. Ik vroeg haar naar haar geheimen en combineerde de gratin zoals ik hem zelf maakte, met haar tips. Vooral het gebruik van cheddar is een echte blijver geworden.
Benieuwd naar hoe ik hem maak? Hier gaan we!
Dit gerecht maakt deel uit van – Ginger’s Kerstmenu 2023 – klik HIER om het volledige menu te zien.
Wat heb je nodig?
- Vastkokende aardappelen: heel belangrijk dat je geen bloemige aardappelen gebruikt
- Lookpoeder
- Boter
- Room
- Cheddar
- Parmezaan
Wat moet je doen?
Easy peasy als je erover nadenkt. Gratin dauphinois lijkt zo’n gerecht waar je niet snel aan zal beginnen. Maar eens je je aardappelen gesneden hebt, ben je door het zwaarste werk en moet je enkel de oven nog zijn werk laten doen.
Je schilt dus je aardappelen en snijd ze in dunne schijfjes met behulp van de mandoline. Dit is een must! Ze moeten ongeveer 3 mm dik zijn.
Smelt vervolgens de boter in een sauspan en voeg er het lookpoeder aan toe. Dan mag de room erbij en deze moet je goed kruiden met peper en zout. Roer regelmatig in de room en wanneer hij nét zal beginnen koken, haal je het van het vuur.
Zorg ervoor dat je kazen geraspt zijn en meng ze. Neem er vervolgens een ovenschaal bij en smeer in met een dun laagje boter. Spreid de helft van de aardappelen uit over de schaal. Verdeel ze gewoon gelijkmatig, ze moeten niet mooi in rijtjes langs elkaar liggen.
Giet daar de helft van de room bij en dan de helft van de kaas. Herhaal met de rest van de aardappelen, room en kaas.
Dek af met zilverpapier en bak 40 minuten. Haal het zilverpapier eraf en bak nog verder tot de aardappelen gaar zijn. Laat 10 minuten rusten voordat je het serveert anders is de gratin dauphinois veel te heet. Smakelijk!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Je kan gratin dauphinois op veel verschillende manieren maken. Het wordt soms zonder kaas gemaakt, soms met en meestal met een kaas zoals Emmentaler. Ik combineer cheddar en parmezaan en eens je dat gedaan hebt, ga je nooit meer terug willen. Ik beloof het 😉
- America vs Belgium: Deze gratin Dauphinois is eigenlijk een combinatie van hoe mijn Amerikaanse vriendin hem maakt en hoe wij hem hier maken. Deze combinatie = heaven!
- Op voorhand maken: Je kan de gratin op voorhand maken en dan opwarmen in de microgolfoven of de oven, maar ik vind hem persoonlijk wel het lekkerst vers uit de oven.
- Bewaren: Je kan de gratin dauphinois nog 3 dagen bewaren in de koelkast. Warm steeds enkel de portie op die je wilt eten.
Gratin dauphinois, geweldig! Maar heb je nog meer bijgerechten, Ginger? Geen probleem!
- Geplette aardappelen
- Ovenschotel met zoete aardappel en pecannoten
- Cheesy aardappel wedges
- Spinaziegratin
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Gratin dauphinois
Equipment
- Mandoline is een must!
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 1,5 kg vastkokende aardappelen
- 20 g boter
- 1 tl lookpoeder
- 500 ml room culinaire of volle
- 200 g geraspte cheddar
- 50 g geraspte parmezaan
- peper, zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de aardappelen en snijd ze met behulp van de mandoline in dunne schijfjes van 3 à 4 mm.
- Smelt de boter in een steelpan en voeg er het lookpoeder aan toe. Giet de room erbij en kruid stevig met peper en zout. Roer regelmatig en wanneer het nét begint te koken, haal je het van het vuur.
- Smeer een ovenschaal in met een dun laagje boter. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes erin. Ze moeten niet in perfecte rijtjes liggen. Je mag ze gewoon gelijkmatig uitspreiden en zien dat de schijfjes niet te fel aan elkaar plakken. Deze laag moet ongeveer 3 cm hoog zijn. Pas dus de grootte van je schotel aan als je laag te dun/plat is.
- Giet de helft van de roommengeling er gelijkmatig over uit. Meng de cheddar en parmezaan met elkaar en strooi de helft ervan uit over de aardappelen met room.
- Herhaal met de rest van de aardappelen, de rest van de room en als laatste de rest van de kaas.
- Dek volledig af met aluminiumfolie en bak 40 minuten. Verwijder de folie en bak nog eens 35-40 minuten.
- Laat 10-15 minuten rusten en serveer. Smakelijk!
5 Comments
Pingback:
Katleen Van Roy
Heerlijk!!!! Echt waar! Enige nadeel is dat het zo lang in de oven moet. Maar het loont de moeite.
Het is me wel zonder mandoline gelukt, maar ik heb een heel goed chefsmes en kan, vind ik zelf, heel goed snijden.
Een goede RVS mandoline staat trouwens op mijn verlanglijstje voor Kerstmis.
As Cooked By Ginger
Leuk te horen! Gratin moet inderdaad lang in de oven, maar gelukkig heb je er vanaf dat het in de oven zit, eigenlijk geen werk meer aan 🙂
Lise
Lekkerste gratin die ik ooit zelf heb gemaakt en geen moeilijk recept. Top, alleen maar goeie reacties op gehad. Lekker bij het wildstoofpotje 🙂
As Cooked By Ginger
oh joepie! Zo fijn om te horen!