Zondag Bakdag: Speculaasmuffins
Oké, we moeten het even over speculaas hebben. Dat is toch té lekker? Ik lust echt zo goed als alle vormen van speculaas. De dunne krokante koekjes, de dikkere, zachte varianten, die met nootjes en zelfs die met marsepein, ook al vind ik marsepein niet lekker. Ik lust het super graag in verschillende recepten, waaronder zeker ook deze speculaasmuffins.
Natuurlijk, ik MOET als rasechte Hasselaar gewoon graag speculaas eten. Want eerlijk is eerlijk, nergens vind je betere speculaas dan in Hasselt. Zo van die dikke, heerlijke stukken zachte speculaas. Yes, please! Ik eet me er rond Sinterklaas vaak een beetje ziek van, waardoor ik even in een overdosis fase zit, maar meestal kan ik er na een paar maanden weer tegen en tegen dat de Sint opnieuw in het land is ben ik weer helemaal klaar voor mijn overdosis.
Nu, met speculaas kan je ook veel andere dingen doen. Ik gebruik het regelmatig als bodem voor een taart of als crumble over een mousse of ijsje. Om natuurlijk te zwijgen van die verrukkelijke speculaaspasta. Beste uitvinding ooit, of niet? Vandaag gaan we voor iets anders, we gaan er namelijk muffins van maken: speculaasmuffins dus. Te goed, hoor!
Benodigdheden, voor 12 speculaasmuffins:
280 g patisseriebloem
120 g lichtbruine suiker
3 tl speculaas kruiden
1 tl kaneel
1 tl kardemom
2 tl bakpoeder
130 g boter, gesmolten
2 eieren
250 ml havermelk (andere melk kan ook)
100 g speculaaskoekjes + 4-6 extra
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de boter in de microgolfoven en zet apart. Zeef de bloem en doe deze in een grote mengkom samen met het bakpoeder, de bruine suiker, de speculaaskruiden en de kaneel en kardemom.
Meng in een andere kom de gesmolten boter met de melk en de eieren. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met droge ingrediënten en meng met een houten spatel tot één geheel.
Breek de 100 g speculaaskoekjes in stukjes. Dit mogen stukjes van verschillende groottes zijn. Meng deze stukjes onder het beslag en giet het beslag in je muffinvormpjes.
Verkruimel als laatste nog 4 à 6 koekjes in grove kruimels en verdeel deze over de muffins. Duw de stukjes een beetje in de speculaasmuffins zodat ze na het bakken er niet af vallen.
Zet 25 minuten in de oven. Prik er nadien even in om te zien of ze gaar zijn en laat ze volledig afkoelen voordat je ervan eet.
Super lekkere en kruidige speculaasmuffins. Zeker het proeven waard!
Enjoy,
Laurence
Pssst, zin gekregen in speculaas? Check hier dan zeker al mijn receptjes met speculaas!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Speculaasmuffins
Ingrediënten
- 280 g patisseriebloem gezeefd
- 120 g lichtbruine suiker
- 3 tl speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- 1 tl kardemom
- 2 tl bakpoeder
- 130 g boter gesmolten
- 2 eieren
- 250 ml havermelk (andere melk kan ook)
- 100 g speculaaskoekjes
- 6 extra speculaaskoekjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de bloem met het bakpoeder, bruine suiker, speculaaskruiden, kaneel en kardemom.
- Meng apart de melk en eieren met de gesmolten boter. Klop stevig los met de garde en giet het bij de droge ingrediënten. Meng tot één geheel met een houten spatel.
- Breek de 100 g speculaaskoekjes in stukken van verschillende grootte en meng ze onder het beslag.
- Steek muffinvormpjes in de muffinplaat en verdeel het deeg over de 12 vormpjes.
- Breek de 6 speculaaskoekjes in stukjes en strooi ze over de muffins. Druk ze lichtjes in het deeg.
- Bak 25 minuten en laat afkoelen. Smakelijk!
7 Comments
Hanne
Heel lekker!
As Cooked By Ginger
Dankjewel! 🙂
Pingback:
Pingback:
Sarah
Deze namiddag de speculaasmuffins gemaakt. Amai de geur alleen al terwijl ze in de oven zitten…😍. Ze waren net op tijd afgekoeld om als 4uurtje te eten en ze smaken zalig! Bedankt voor je lekkere receptjes!
As Cooked By Ginger
Geweldig!! Laat ze nog smaken 🙂
Pingback: