Chocolade,  Muffins & Gebakjes,  Snacks

Pecannoten met witte chocolade en karamel

Zijn het koekjes? Niet echt. Cakejes? Ook niet. Kleine gebakjes? Nope. Welke naam geven we deze pecannoten met witte chocolade en karamel dan? Wel, ik ging voor het woord ‘zoetjes’. Zoetjes van pecannoten, witte chocolade en karamel. Soms maakt een mens iets dat het geen naam kan geven. Dan moeten we maar creatief zijn en een woord kiezen dat leuk klinkt. Aangezien zoetjes zo mooi klinkt, dacht ik, we gaan ervoor! Is het goedgekeurd?

Goedgekeurd of niet…

Lekker zijn deze zoetjes van pecannoten, witte chocolade en karamel alvast wel! De smaakcombinatie is hemels. Kan er eigenlijk nog een betere combinatie zijn dan witte chocolade en karamel? Oké, pannenkoeken en choco of pure chocolade en pindakaas behoren zeker ook in het rijtje van de topcombo’s, maar my God… karamel en witte chocolade? Yes, please!

Karamel maken

Met karamel had ik vroeger een haat/liefde verhouding. Toen ik nog wat minder ervaring had, heb ik er een aantal keer serieus mijn vingers aan verbrand en ik verloor ook al eens een pan en een lepel in de karamelstrijd. Tegenwoordig overkomt me zoiets nog zelden wanneer ik karamel maak, maar ik geef graag een aantal belangrijke dingen mee.

 • Blijf rustig en zet alle ingrediënten op voorhand klaar zodat je altijd dicht bij je pan kan blijven.
 • Raak de karamel niet aan, zeker niet als het nog enkel in de fase zit dat je de suiker aan het smelten bent. Dit is gloeiend, maar dan ook echt, gloeiend heet en kan lelijke brandwonden geven.
 • Volg verder rustig de aanwijzingen en dan komt het helemaal goed met die karamel van je.

Hier gaan we!

Benodigdheden, voor ongeveer 8 zoetjes:

Voor de karamel:

200 g suiker

90 g boter

120 ml volle room

snuf zout

Voor de zoetjes:

150 g witte chocolade

60 g pecannnoten

8 tl karamel

Bereiding:

Start met het maken van de karamel. Doe hiervoor de suiker in een steelpan en laat smelten op middelhoog vuur. Wanneer de suiker gesmolten en amberkleurig geworden is, voeg je de boter toe en laat je deze smelten door wat met de pan te draaien. Voeg vervolgens traag en al roerend met de garde de room toe. Als alles tot één geheel gemengd is, stop je met roeren en laat je de karamel één minuut koken. Haal dan van het vuur en voeg het zout toe. Meng en giet in een glazen bokaal (zie tips)

Doe de pecannoten in een pan en rooster ze in enkele minuten. Haal van het vuur voordat ze beginnen te verbranden en laat volledig afkoelen.

Smelt de witte chocolade (zie tips) en leg ondertussen een vel bakpapier op een groot bord of grote plank.

Neem er een theelepel bij en smeer acht keer een kleine theelepel witte chocolade uit op het bakpapier. Verdeel daarover de pecannoten, maak hoopjes en druk lichtjes aan zodat de onderste nootjes in de witte chocolade gedrukt worden.

Lepel nu over elk hoopje een theelepel karamel uit. Gevolgd door een theelepel witte chocolade. Zet een uurtje in de koelkast om op te stijven en serveer.

Tips:

 • Karamel bewaren: Wanneer de karamel klaar is, mag je hem meteen in een glazen bokaal gieten om af te koelen. Eens de karamel is afgekoeld, sluit je de bokaal af en kan je de karamel nog twee tot drie weken bewaren in de koelkast. Als je de karamel nadien wilt gebruiken, warm je de portie die je nodig hebt kort op in de microgolfoven. 30 seconden is al genoeg om hem terug lopend te krijgen.
 • Witte chocolade smelten: Als je de microgolfoven gebruikt, gebruik dan een plastic kommetje. Dit geleidt de hitte beter en zorgt voor een beter gesmolten chocolade. Zet hem steeds 30 seconden in, roer en dan opnieuw 30 seconden tot de chocolade volledig gesmolten is. Je kan de chocolade ook au bain-marie smelten.
 • Pecannoten: Het is belangrijk dat je je pecannoten goed roostert. Haal ze pas van het vuur als je ziet dat ze iets té donker beginnen te worden. We willen graag die gebrande smaak in onze noten die zo goed samen gaat met de karamel en witte chocolade.
 • Bewaren: Je kan de zoetjes 1 à 2 weken bewaren in een afgesloten doosje in de koelkast.

Smakelijk!

Laurence

Fan van witte chocolade? Ik ook! Dus ik denk dat deze arretjescake met witte chocolade en speculaas je super blij zal maken of neem eens een kijkje bij deze witte chocoladetaart met pecanpopcorn. Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Pecannoten met witte chocolade en karamel

As Cooked By Ginger
Heerlijke hoopjes pecannoten met witte chocolade en karamel. De perfecte zoetjes voor bij een tasje koffie.
Totale tijd 40 minuten
Gang Chocolade, Dessert
Keuken Belgisch
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

Voor de karamel

 • 200 g suiker
 • 90 g boter
 • 120 ml volle room
 • 1 snufje zout

Voor de zoetjes

 • 150 g witte chocolade
 • 60 g pecannoten
 • 8 tl karamel

Instructies
 

Voor de karamel

 • Start met het maken van de karamel. Laat de suiker smelten in een steelpan op middelhoog vuur. Wanneer de suiker amberkleurig geworden is, voeg je de boter toe. Laat deze smelten door zachtjes met de pan te draaien.
 • Als de boter volledig gesmolten is, voeg je traag en al roerend de room toe. Wanneer deze volledig onder het geheel gemengd is, stop je met roeren en laat je het geheel één minuut koken. Haal van het vuur en voeg het zout toe.
 • Giet de karamel in een glazen bokaal en laat rusten.

Voor de zoetjes

 • Doe de pecannoten in een steelpan en rooster goudbruin. Haal van het vuur en laat afkoelen.
 • Smelt de chocolade (zie tips boven de receptkaart) en leg ondertussen een vel bakpapier op een groot bord.
 • Smeer 8 kleine theelepels van de gesmolten chocolade uit op het bakpapier. Verdeel de pecannoten erover en druk lichtjes aan zodat de onderste noten in de witte chocolade gedrukt worden.
 • Lepel over elk hoopje pecannoten een theelepel karamel, gevolgd door een theelepel witte chocolade. Zet meteen in de koelkast en laat minstens een uurtje opstijven. Serveer!
Trefwoord Karamel, Pecannoten, Witte chocolade

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept