Feestdagen,  Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Cinnamon rolls

Wat heb ik veel berichtjes gehad over dit gerechtje. Geweldig! Ik kan het jullie ook helemaal niet kwalijk nemen, want hoe lekker zijn ze ook. Ik heb er in Stockholm mijn hart aan verloren, aan de kanelbullar. Daar knopen ze ze wel op een speciale manier en doen ze er ook wat kardemom in. Dit laatste wou ik ook doen tot ik tot de ontdekking kwam dat mijn kardemom op was. Voor die speciale knoop, ik heb een boekje over de fika, het Zweeds koffiemomentje, waarin heel duidelijk wordt uitgelegd hoe je dit moet doen. Ga ik me misschien een volgende keer eens aan wagen. Voor nu heb ik het simpel gehouden en ze lekker opgerold. Veel bakplezier!

Benodigdheden, voor 10 rollen:

450 g (spelt)bloem 

50 g suiker

1 tl zout 

1 zakje instant gist (7g)

120 ml water

60 ml melk

80 g zachte boter

1 ei

3 el boter, gesmolten

3 el kaneel

120 g bruine suiker (donkere)

100 g bloemsuiker

1 zakje vanillesuiker

3 el melk

Bereiding: 

Neem er je keukenmachine bij en doe er de gezeefde bloem in en voeg meteen ook de gist toe en meng kort. Voeg dan de suiker en het zout toe en meng opnieuw kort onder elkaar. 

Doe het water, de melk en de boter in een kommetje en zet in de microgolfoven totdat de boter gesmolten is en het geheel lauwwarm is. Voeg vervolgens toe aan de droge ingrediënten. Voeg het ei ook toe en kneed een vijftal minuten op lage stand. Laat nadien vijf minuten rusten. 

Bestrooi je werkvlak met bloem en haal het deeg uit de keukenmachine. Rol het met de deegrol uit tot een grote rechthoek. Smeer er de gesmolten boter over uit. Meng vervolgens de kaneel en bruine suiker en verdeel dit ook over het deeg. Je moet aan de randen geen spatie laten, het mag volledig vol gesmeerd zijn. 

Neem er een ovenschotel of ronde taartvorm bij en vet deze in met boter en nadien met bloem. Rol het deeg op en snijd het in 10 stukken. Leg deze in de vorm, leg er een vochige theedoek overheen en laat rijzen totdat de rolletjes twee keer zo groot geworden zijn en ze tegen elkaar aankomen. 

Zet ze vervolgens 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C en laat nadien volledig afkoelen. 

Wanneer de cinnamon rolls volledig afgekoeld zijn, meng je de bloemsuiker en de vanille en voeg je er de melk aan toe. Meng totdat het een dik lopend mengsel wordt. Als het te dik is, voeg je een tl melk toe. Giet deze topping over de rolls en voila, je bent helemaal klaar! 

Je kan je eigen fika houden, nu! 

Laat het smaken, 

Laurence

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.