Koekjes met walnoot en chocolade
Koekjes met walnoot en witte chocolade. Het moet gezegd worden, de Amerikanen en hun cookies, ze kunnen er wat van. Een echte goeie American cookie is gewoon verrukkelijk. Je zal het in België alvast niet gemakkelijk tegen komen, dus ik dacht: Laat ik er eentje online zetten.
Ik maakte ze wel niet zo groot als de meeste American cookies. Die zijn vaak 2-3 cm dik en hebben de grootte van een kleine hand én er zit vaak meer suiker in dan nodig. Ik heb dus wat testjes gedaan en verschillende dingen uitgeprobeerd en deze koekjes met walnoot en witte chocolade zijn een echte hit.
Ze zijn lekker, chewy, boterachtig, zitten vol met chocolade én ze zijn gemakkelijk en plezant om te maken. Zo een bakprojectie waar je de kinderen ook aan mee kan laten doen trouwens. Bereid ze wel op voorhand voor dat het deeg even in de koelkast moet rusten voor het geval ze ongeduldig zouden zijn 😉
Wat heb je nodig?
- Patisseriebloem: De basis van alle gebakjes
- Maïszetmeel: Lijkt een gek ingrediënt om in je deeg je doen, maar het zorgt ervoor dat de koekjes minder gaan spreiden in de oven én ze zullen zachter zijn.
- Baking soda: Niet te verwarren met bakpoeder!
- Boter: no cookie without butter
- Eieren
- Bruine suiker: Je kan kiezen tussen lichte en donkerbruine maar ik zou voor donkerbruine gaan voor dit koekje.
- Suiker
- Vanillesuiker
- Witte en melkchocolade: Omdat het niet altijd pure chocolade moet zijn 😉
- Walnoten: De ster van dit koekje!
Wat moet je doen?
Veel koekjes volgen dezelfde werkwijze: Zachte boter en suikers romig kloppen. Andere natte ingrediënten zoals ei toevoegen en dan de droge ingrediënten erbij. In dit geval bloem, maïszetmeel, baking soda en een snufje zout. De toevoegingen zoals de chocolade en walnoten worden altijd als laatste onder het deeg gemengd.
Koekjesdeeg wordt meestal nog in de koelkast gezet zodat de boter terug koud kan worden en je koekje niet te fel zal spreiden tijdens het bakken. Je kan het deeg zo in de koelkast zetten of al in balletjes rollen en dan de balletjes in de koelkast zetten.
Afbakken, afkoelen en genieten maar!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Witte en melkchocolade: Ik gebruikte deze omdat ik eens iets anders wilde dan pure chocolade in mijn koekje. De twee combineren heel goed met de walnoten, maar je kan uiteraard ook voor een andere chocolade of maar één soort gaan.
- Walnoten: Ik zou deze niet vervangen in dit koekje, maar het kan wel door bvb pecannoten.
- Deeg laten rusten: Het deeg moet minstens één uur rusten in de koelkast. Je kan het deeg gerust meerdere uren of de avond op voorhand klaarmaken. Wanneer je de balletjes gaat rollen, verwarmen je handen het deeg en wordt het terug wat makkelijker om mee te werken. Als je de balletjes al op voorhand rolt en het deeg zo laat rusten in de koelkast, haal je ze een kwartiertje op voorhand uit zodat ze een beetje op temperatuur kunnen komen. Je kan ze ook meteen van de koelkast in de oven zetten, maar bak ze dan één minuut langer.
- Diepvries: Je kan het rauwe deeg ook in balletjes invriezen. Je moet ze niet laten ontdooien, maar wel een tweetal minuten langer bakken.
- Bewaren: Het rauwe deeg blijft maximum één dag goed in de koelkast en twee maanden in de diepvries. De afgebakken koekjes blijven een viertal dagen goed (op het aanrecht of in de koelkast) en enkele maanden in de diepvries.
Benieuwd naar welke koekjes ik nog voor jullie in petto heb? Check dan zeker eens deze toppertjes.
- Browniekoekjes
- Pistache ricotta koekjes
- Chocolate chip cookies
- Haverkoekjes met witte en zwarte chocolade
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Koekjes met walnoot en chocolade
Ingrediënten
- 170 g boter zacht & in blokjes
- 140 g donkerbruine suiker
- 60 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 240 g patisseriebloem gezeefd
- 2 tl maïszetmeel
- 1 tl baking soda
- 1 snuf zout
- 75 g melkchocolade in kleine stukjes gehakt
- 75 g witte chocolade in kleine stukjes gehakt
- 120 g walnoten in kleine stukjes gehakt
Instructies
- Doe de boter en de bruine suiker, suiker en vanillesuiker in de keukenmachine en klop in enkele minuten op tot een romig geheel.
- Voeg het ei toe en meng het er kort onder. Meng niet te lang.
- Voeg de bloem, maïszetmeel, baking soda en zout toe en meng tot één geheel.
- Voeg de witte en melkchocolade toe en de walnoten. Meng het er kort onder.
- Doe het deeg in een mengkom en zet minstens één uur in de koelkast (zie tips voor meer info).
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol 18 balletjes van het deeg en leg ze op een vel bakpapier op de bakplaat. Bak af in 2 keer. Dus 9 balletjes per bakplaat.
- Bak 13 minuten, laat enkele minuten afkoelen en leg dan op een rooster om volledig af te koelen.
- De koekjes zijn het lekkerste enkele uren nadat ze afgekoeld zijn en de dag nadien. Bewaar ze in een afgesloten doos of zakje.
15 Comments
Pingback:
Alison
Heerlijk! Deze maak ik morgen.
Nathalie America
Mmm klinkt lekker! Morgen naar de winkel en ze meteen maken!
Nathalie Droogers
Super lekkere cookies!
Lesley
Dit zijn mijn nieuwe favoriete cookies! Leuk ook dat er zoveel koekjes uitkomen en het toch niet té veel werk is. Ik heb er ook véél complimentjes over gekregen. Ik denk dat dit mijn nieuw basisrecept wordt en dat ik wat ga variëren met toevoegingen!
As Cooked By Ginger
Geweldig! Het is inderdaad een goed koekje om als basis te gebruiken en te variëren met andere toevoegingen.
Groetjes!
Pingback:
Kelly
Een toprecept: de walnoten geven een net niet te zoete smaak en zorgen voor een mooie balans. Ik vond ook dat er echt veel koekjes uit het recept kwamen: ik kon én trakteren op mijn werk (lovend) én er thuis van eten. Al zijn ze niet lang blijven liggen… Deze maak ik zeker nog eens opnieuw! Merci!
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: