Haverkoekjes met chocolade
Haverkoekjes met chocolade. Holy moly, dit zijn echt goei koekskes. En je hebt ze in een handomdraai gemaakt. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig én bovendien zijn het allemaal ingrediënten die je (als je graag bakt) waarschijnlijk al in huis hebt. Het zijn zo van die koekjes die ik snel bak wanneer ik ergens op playdate ga en niet met lege handen wil toekomen.
De ideale traktatie! Waarom?
Omdat ik de ingrediënten altijd in huis heb, ze bijzonder snel klaar zijn, kort moeten bakken in de oven én snel afgekoeld zijn. Op hoop en al een uurtje kan je ze inpakken en meenemen. I-de-aal! Oh, én ze worden altijd gesmaakt door iedereen. Echte toppertjes, deze haverkoekjes met zwarte en witte chocolade.
Wil jij ze ook maken? Lees dan even mee!
Wat heb je nodig?
- Boter: Het is belangrijk dat de boter zacht is.
- Bruine suiker
- Witte suiker: Je kan ook enkel witte suiker gebruiken, maar ik vind een combinatie van witte en bruine altijd lekker.
- Vanillesuiker
- Ei
- Patisseriebloem
- Havervlokken: Je mag kiezen welke, maar ik gebruik de kleinere instant vlokken voor een fijnere textuur. Er staat op de doos met deze vlokken vaak gewoon ‘havermout’.
- Witte en zwarte chocolade
Wat moet je doen?
Uiteraard begint alles met het voorverwarmen van je oven en het zacht maken van je boter. Dit kan je doen door hem lang op voorhand uit te leggen. Heb je dit niet gedaan, dan kan je hem in blokjes snijden en 10-15 seconden in de microgolf te zetten. De eerste optie is wel net iets beter, maar geen zorgen.
Doe de boter in de keukenmachine en klop romig met de drie suikers. Nadien mag daar het ei bij, gevolgd door de bloem en havervlokken.
De chocolade nog lekker grof hakken en onder het beslag mengen.
Balletjes rollen, afbakken, afkoelen en tadaaaa!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Zachte boter: Je legt de boter best een tijdje op voorhand uit zodat hij zacht kan worden. Heb je dit niet gedaan, dan kan je zoals hierboven beschreven de boter in blokjes snijden en een tiental seconden in de microgolf zetten. De blokjes omdraaien en opnieuw 5-10 seconden. Een tweede optie, is het pak boter (als het nog volledig in de verpakking zit) in je broekzak te steken en je lichaamstemperatuur zijn werk te laten doen 😉
- Havermout: De standaard havermout die je in de winkel koopt, zijn degene die ik ook gebruikt heb. Dat zijn de kleinere quick/instant oats en er staat ‘havermout’ op de verpakking. De grotere steelcut oats worden vaak ‘havervlokken’ genoemd op de verpakking.
- Suiker: Ik gebruik een mix van bruine en witte suiker, maar je kan ook enkel witte suiker gebruiken.
- Het deeg moet niet rusten in de koelkast vooraleer je het afbakt, dat maakt ze zo fijn voor wanneer je snel een koekje wilt. Ze koelen ook snel af, dus binnen het uur ben je lekkere koekjes aan het eten.
- Bewaren: De koekjes blijven een drietal dagen goed in een afgesloten doos op het aanrecht.
Helemaal zot van koekjes? Check dan zeker ook eens deze lekkere koekjes.
- Chocolate chip cookies
- Browniekoekjes
- Amandelkoekjes
- Chocolade chocolate chip cookies
- Koekjes met pecannoten en sinaasappel
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Haverkoekjes met chocolade
Equipment
- 1 Keukenmachine kan ook met een elektrische garde of met de hand
Ingrediënten
- 115 g boter zacht
- 65 g donkerbruine suiker
- 50 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 150 g patisseriebloem gezeefd
- 75 g havervlokken
- 100 g witte chocolade grof gehakt
- 100 g zwarte chocolade grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de boter in de keukenmachine en voeg er de bruine suiker, suiker en vanillesuiker aan toe. Klop in enkele minuten tot een romig geheel.
- Voeg het ei toe en meng het eronder.
- Voeg de bloem en havervlokken toe en kneed tot één geheel.
- Voeg de witte en zwarte chocolade toe en meng nog een keertje kort.
- Rol 18 balletjes van deeg, gebruik hiervoor ongeveer één eetlepel per koekjes.
- Leg de balletjes op de bakplaat (druk ze niet plat), gebruik eventueel twee bakplaten, en bak 13-14 minuten.
- Laat volledig afkoelen en eet op!
8 Comments
Aline
Super lekker, maak deze elke keer met de overschot chocolade van sinterklaas/Pasen.
As Cooked By Ginger
Goed idee om op die manier chocolade op te maken. Het zijn zelf mijn favoriete koekjes!
Sarah Biesemans
Super lekkere en eenvoudige koekjes. Ideaal als je zin hebt in versgebakken koekjes, maar geen zin in complexe recepten of veel werk. Enige negatieve punt is dat ze te snel op zijn!
As Cooked By Ginger
Haha geweldig!!
Pingback:
Fien
De beste koekjes ever! Al 2 keer gemaakt en nog steeds fan. De dagen erna, als er nog zijn 🙈, heel even in de microgolfoven of in de zon leggen en ze worden nog beter ❤️
As Cooked By Ginger
Geweldig! Doet me veel plezier 🙂
Pingback: