Varkensrollade met kroketjes
Varkensrollade met kroketjes. Wat een hit van een kerst hoofdgerecht, hmm! De rollade zelf maken is een werkje, maar wel een werkje dat je op voorhand kan doen. Dus dat scheelt ook weer wat tijdens de feestelijkheden zelf. En het is best leuk om te maken. Ik heb er zelf van genoten het eens in elkaar te steken en te leren hoe je de rollade moet vastbinden met keukentouw etc. Veel bijgeleerd, daar word ik altijd happy van!
Dus voor wie wel zin heeft om te knutselen met vlees voor kerst, je bent hier aan het juiste adres. En het eindresultaat is zo lekker en zo feestelijk en zo mooi en zo.. Perfect! Dat alle gasten sowieso super tevreden gaan zijn. En dat met best een goedkoop stukje vlees. Het moet niet duur zijn om lekker te zijn, hé 😉 We gaan aan de slag!
Wat heb je nodig?
- Varkensgebraad
- Dik gerookt spek
- Salie
- Look & ui
- Cognac: optioneel, maar wel aan te raden
- Appel
- Gedroogde veenbessen
- Ahornsiroop
- Mosterd
- Gedroogde tijm en rozemarijn
- Verse tijm
- Kipbouillon
- Bloem & boter: om saus mee te maken
- Butternut
- Gerookt paprikapoeder
- Peterselie
- Kroketjes: hoe meer, hoe beter! 😀
Wat moet je doen?
We gaan beginnen bij het begin: de vulling voor de rollade. Hiervoor bak je het spek goudbruin met de salie. Daar mag dan een scheutje cognac bij. Dit mag je kort laten uitkoken en dan mag dit allemaal van het vuur af en in een mengkom. Hier doe je vervolgens de appel en gedroogde veenbessen bij, samen met ahornsiroop, mosterd, tijm, rozemarijn en peper en zout. Mengen maar en je vulling is klaar!
Nu komt het meest uitdagende deel. Je hebt een zeer scherp mes nodig en hiermee snijd je het varkensgebraad in zigzag vorm waardoor je één grote langwerpige lap vlees krijgt. Dus je maakt een inkeping op ongeveer 1,5 cm dikte en snijd naar de andere kant maar stopt zonder door te snijden. Draai je gebraad om en snijd naar de andere kant verder. Je maakt eigenlijk een spiraal in je vlees waardoor je het kan uitrollen als één grote lap. TIP: Check het even op YouTube of Google!
Sla het vlees platter met een vleeshamer en verdeel de vulling over het geheel. Rol strak op!
Neem er dan een laaaaaaang stuk keukentouw bij en maak het vast aan het begin. Dan maak je een lus en deze trek je over de voorkant van de rollade en terug tot achter het eerste stukje touw. Je herneemt tot je helemaal achteraan de rollade zit. Dan trek je de rest van het touw onder de rollade door en je knoopt hem vast aan het begin. Hierbij geldt dezelfde tip dat je dit even kan opzoeken online.
Verwarm je oven voor op 190°C. Neem er een grote pan bij die ook in de oven kan. Korst er het gebraad rond-om-rond in aan en giet er vervolgens (warme) kipbouillon bij, de gepelde tenen look en ui die je in grote stukken sneed en verse tijm. Dek af met aluminiumfolie en zet 25 minuten in de oven. Verwijder de folie en zet nog eens 25 minuten in de oven (deze tijden zijn voor een gebraad van 1 kg).
Haal nadien uit de oven en laat 20 minuten rusten verpakt in aluminiumfolie.
Je mag dan de inhoud van de pan door een zeef gieten en opvangen. Smelt een klont boter in een sauspan en wanneer deze gesmolten is, voeg je daar bloem aan toe. Meng tot een roux en giet er de inhoud van de pan bij, plus extra kipbouillon en peper. Zout gaat niet nodig zijn normaal gezien, maar je kan altijd proeven om te checken. Roer meteen met de garde tot de saus de gewenste dikte heeft. Dit gaat al vrij snel zijn. Je wilt voor kerst ook een grote hoeveelheid saus, dus dik hem zeker niet té fel in. Houd de saus warm op laag vuur totdat het tijd is om te eten.
Voor de butternut: Deze maak je best meteen nadat de rollade net de oven in gaat. Je schilt je butternut en snijdt hem in blokjes. Dit mag in een ovenschaal en daar doe je olijfolie bij en peper, zout en gerookt paprikapoeder. Dit mag 40 minuten in de oven. Zet het bij de rollade en houd warm in de oven die je afzet of heel laag zet, tot de rest van het eten klaar is.
Bak de kroketjes, snijd de rollade in schijfjes en serveer alles! FEEST!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Het is een hele boterham, I know. Misschien kan het helpen als ik kort de stappen in volgorde zet: Maak de vulling, dan de rollade en knoop hem stevig vast. Zet aan de kant en schil je butternut en snijd in blokjes en maak klaar in de ovenschaal zodat het klaar is om de oven in te gaan. Bak dan je rollade aan in de pan, giet alles bij dat erbij moet en zet het in de oven samen met de butternut. Als de rollade klaar is, maak je de saus. Deze houd je warm, de butternut kan je warm houden in de oven. Snijd als laatste je rollade in schijven en bak je kroketten. Smakelijk!
- Rollade maken: Het kan helpen om de methode van snijden en het keukentouw vastbinden even te bekijken op YouTube. Als je het een keertje gezien hebt, gaat het vlotter om het zelf te doen. Ik post ook how to video’s op mijn Instagram stories.
- Butternut: Butternut is gemakkelijk om op voorhand klaar te zetten en het moet gewoon bij in de oven. Je hebt er dus weinig werk aan. Je kan er ook nog spruitjes bij doen, dat is een lekkere combinatie.
- Op voorhand maken: Je kan de rollade volledig maken en vastbinden met keukentouw en in de koelkast zetten. Laat op kamertemperatuur komen vooraleer je het recept herneemt. De butternut kan je al met olijfolie en kruiden in de ovenschaal doen en dan moet het gewoon mee in de oven.
- Bewaren: Restjes zijn super lekker tot twee dagen nadien. Laat ze smaken!
Zoek je nog wat meer inspiratie voor hoofdgerechten voor kerst? Check dan zeker deze eens.
- Eendenborstfilet met zoete rode wijnsaus
- Kip cobbler
- Ossenhaas met saus van vijg en balsamico
- Zoetzure gehaktballen met puree
- Lamsfilet met mosterdroomsaus en groentjes uit de oven
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Varkensrollade met kroketjes
Equipment
- 1 grote pan met hoge randen die ook in de oven mag of een ovenschaal waarmee je ook mag bakken
- 1 vleeshamer of pan en plasticfolie
- keukentouw
Ingrediënten
Voor de varkensrollade
- 1 kg varkensgebraad
- 5 snedes gerookt spek in kleine blokjes
- 6 blaadjes salie versnipperd
- 2 el cognac optioneel maar aan te raden
- 1 appel geschild, in kleine blokjes
- 60 g gedroogde veenbessen
- 1 el ahornsiroop
- 2 el mosterd afgestreken el gebruiken
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- 250 ml kipbouillon warm
- 4 tenen look gepeld en doormidden gesneden
- 1 ui gepeld en in grote stukken gesneden
- 4 takjes verse tijm
- peper, zout
- boter
Voor de saus
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 300 ml kipbouillon
- 200 ml saus uit de pan van de varkensrollade ongeveer
- peper
Voor de butternut en kroketjes
- 1 butternut geschild en in blokjes
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- peper, zout, olijfolie
- verse peterselie
- 1 zak kroketjes
Instructies
- Bak voor de varkensrollade het spek aan in een kleine pan. Voeg er de salie aan toe. Bak goudbruin en giet de cognac erbij. Laat uitkoken en haal van het vuur.
- Doe het geheel in een mengkom en voeg er de appel, veenbessen, ahornsiroop, mosterd, tijm en rozemarijn bij. Kruid met peper en zout en meng.
- Snijd het varkensgebraad met een scherp mes tot één grote lap vlees. Je kan dit online vinden hoe dit moet. Je maakt als het ware een heen en weer beweging van telkens 1,5 cm ongeveer maar snijdt nooit volledig door en draait in de plaats naar de andere kant met je mes. Je maakt eigenlijk een spiraal doorheen het gebraad.
- Sla platter met de vleeshamer en kruid met peper en zout. Verdeel de vulling erover en druk wat aan. Rol strak op en bind de rollade stevig vast met keukentouw.
- Ook dit proces kan je gemakkelijk online vinden, maar je bindt een (heel) lang stuk keukentouw rond de voorkant van je rollade met één kort stukje van een 6 tal cm en de rest van het touw aan de andere kant. Dan maak je een knoopje met een lus eraan en deze trek je langs de voorkant onder de rollade, een cm of 1-2 achter het eerste stukje touw. Je maakt opnieuw een lus die je langs voor over de rollade trekt en je trekt deze opnieuw door tot net achter het vorige stukje touw. Als je het einde van je gebraad bereikt hebt, trek je het touw langs onder door en knoop je het vast aan het korte stukje touw aan de voorkant.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Smelt een flinke klont boter in de pan die ook in de oven mag (of de ovenschaal die ook op het vuur mag) en bak de rollade rond-om-rond goudbruin. Doe ondertussen de butternutblokjes in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en kruid met het gerookt paprikapoeder en peper en zout.
- Giet vervolgens de kipbouillon bij de rollade en leg er ook de look, ui en verse tijm in. Dek af met aluminiumfolie en zet 25 minuten in de oven. Verwijder de folie en zet nog eens 25 minuten terug in de oven. Zet er nu ook de butternut bij. Deze mag 40-45 minuten in de oven.
- Verpak nadien de rollade in aluminiumfolie en laat 20-25 minuten rusten. Laat de butternut verder bakken in de oven.
- Giet de inhoud van de pan door een zeef en vang op.
- Breng alles in gereedheid voor je kroketjes.
- Maak de saus door de boter te smelten in een sauspan. Voeg dan de bloem toe en meng tot een roux. Giet er de kipbouillon bij + het vocht vanuit de pan van de rollade. Kruid met peper. Laat inkoken tot het de gewenste dikte heeft, maar kook het niet te fel in want je wilt voldoende saus. Houd warm op laag vuur.
- Bak de kroketjes en snijd de rollade in schijven. Werk de butternut af met verse peterselie en serveer alles samen. Smakelijk!