Feestdagen,  Vis,  Voor- of bijgerecht

Tonijn met boontjes, spek en amandel

Tonijn met groene boontjes en amandel. Dàt is mijn voorgerecht voor kerst dit jaar en het is echt absurd lekker. Heerlijke, boterachtige boontjes met lekker veel bieslook, spek en amandelschilfers. We have arrived in heaven! Dit is zo’n gerechtje dat ik echt elke week op het menu zou willen zetten. Ik ben zot van tonijn, zot van spek, zot van amandelschilfers en al helemaal zot van prinsessenbonen. Het beste van het beste dit.

Kerstmis

Deze tonijn met boontjes, spek en amandel verdient dan absoluut ook zijn plekje in mijn kerstmenu van dit jaar. Je kan de boontjesmengeling volledig op voorhand preppen en dan moet je eigenlijk enkel nog de tonijn grillen, iets dat op enkele minuten gebeurd is. Echt een toppertje!

Wat heb je nodig?

  • Boter: Dat mag gewone bakboter zijn
  • Prinsessenbonen
  • Amandelschilfers
  • Verse bieslook
  • Ontbijtspek
  • Rode pepervlokken
  • Kipbouillon
  • Tonijn: hoe verser hoe beter

Wat moet je doen?

Je start met het roosteren van de amandelschilfers in een grote pan. We nemen een grote pan omdat we deze ook gebruiken voor de rest van het gerecht. Hoe minder pannen we kunnen gebruiken, hoe beter. Zéker als je dit maakt als onderdeel van een uitgebreid (kerst)menu. Rooster de amandelschilfers dus mooi goudbruin en haal uit de pan.

Snijd ondertussen je ontbijtspek in kleine stukjes en doe deze in de pan wanneer de amandelschilfers eruit zijn. Bak krokant en laat uitlekken op keukenpapier.

Dan gaan we over naar fase 3 van het gerecht: de prinsessenboontjes, hmm! Je mag deze in de pan doen en een minuutje roerbakken. Dan gieten we daar de kipbouillon bij, mag je het vuur lager zetten en mag de deksel op de pan. Laat zo’n 7 minuutjes koken ongeveer en haal de deksel van de pan en zet het vuur terug hoog. Laat een paar minuten goed aanbakken zodat het laatste vocht kan wegkoken. Voeg vervolgens de boter, rode peper en bieslook toe en kruid stevig met peper en zout.

Bak een paar minuten en voeg dan de amandelschilfers (houd er wat aan de kant voor de afwerking) en spek toe aan de pan. Meng goed en je mengeling is klaar. Houd warm op laag vuur.

Smeer je tonijn in met olijfolie en kruid met peper en zout. Grill kort aan beide kanten zodat hij nog mooi rood blijft aan de binnenkant. Snijd vervolgens in stukjes. Verdeel de boontjes over borden, leg daarop enkele stukjes tonijn en werk af met extra amandelschilfers. Gewoonweg heaven on a plate. Enjoy!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Amandelschilfers: Deze kunnen vervangen worden door pijnboompitten of sesamzaadjes.
  • Ontbijtspek: Deze kan je gewoon weglaten voor een veggie variant of vervang het eens door chorizo voor een volledig ander (& verrassend) effect.
  • Op voorhand maken: Je kan de boontjes volledig op voorhand klaarmaken. Houd een handje amandelschilfers apart voor de afwerking. Je kan de boontjes gewoon op kamertemperatuur laten komen en zo serveren met de tonijn of ze kort opwarmen.
  • Bewaren: De boontjes zijn super lekker de dag nadien als salade met wat feta eronder en wat gemengde sla.

Helemaal fan van deze tonijn met boontjes, spek en amandel als voorgerecht? Check deze voorgerechtjes dan eens.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Tonijn met boontjes, spek en amandel

As Cooked By Ginger
Een heerlijk stukje tonijn met boontjes, spek en amandel. Een verrukkelijk voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 pan
  • 1 grillpan

Ingrediënten
  

  • 40 g amandelschilfers
  • 6 lapjes ontbijtspek in kleine stukjes gesneden
  • 400 g prinsessenboontjes
  • 120 ml kipbouillon
  • 25 g boter
  • 1/4 tl rode pepervlokken
  • 15 stengels bieslook versnipperd
  • 1 tonijn steak ongeveer 200 g
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Leg de tonijn uit om wat op temperatuur te komen.
  • Rooster de amandelschilfers in de pan en haal ze eruit wanneer ze goudbruin zijn.
  • Bak het spek krokant in dezelfde pan en haal het er vervolgens uit. Doe de bonen in de pan, roer even om en giet er de kipbouillon bij. Zet de deksel op de pan, het vuur wat lager en laat 7 minuten pruttelen.
  • Zet het vuur weer hoger, haal de deksel van de pan en bak enkele minuten goed door. Totdat het laatste kookvocht weg gekookt is.
  • Voeg de boter, rode pepervlokken en bieslook toe en kruid met peper.
  • Schep om en laat enkele minuten bakken. Voeg het spek en de amandelschilfers toe en meng. Houd een beetje amandelschilfers apart voor de afwerking. Zet het vuur af en houd warm.
  • Verhit een grillpan, smeer de tonijn in met een dun laagje olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Grill kort aan elke kant zodat de tonijn nog mooi rood blijft vanbinnen.
  • Verdeel de boontjes over verschillende bordjes. Snijd de tonijn in schijfjes en leg op elk bordje een paar stukjes. Werk af met de rest van de amandelschilfers en wat peper.
  • PS: De hoeveelheden zijn ongeveer voor 4 personen maar je kan dit zo groot of klein maken als je zelf wilt!
Trefwoord Amandel, Boontjes, Spek, Tonijn

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept