Feestdagen,  Super Healthy,  Voor- of bijgerecht

Kerstmenu – Voorgerecht: Bloemkoolballetjes met witte bonen-crème

Tijd voor het voorgerecht! Degene onder jullie die mijn Instagram stories regelmatig kijken, weten dat ik wat prutswerk heb gehad aan deze balletjes. De verhoudingen waren eerst niet goed waardoor ze niet stevig genoeg waren. Wat tweeks, een beetje amandelmeel en een nieuwe poging later, stonden de balletjes op punt.

Helemaal klaar om de ster van dit voorgerecht te zijn, dus. In combinatie met de zachte witte bonencrème en stevig gekruide geroosterde tomaatjes, is het een lekker veggie voorgerechtje. Jullie vroegen trouwens massaal naar vegetarische feestgerechten et voilà, jullie vragen, ik draai!

Benodigdheden, voor 12 balletjes (4-6 personen):

Voor de balletjes:

1/2 bloemkool (ongeveer 300 g roosjes)

100 g feta

zeste en sap van 1/2 citroen

2 el verse peterselie

4 flinke el amandelmeel

peper, zout, 1/2 tl sumak, olijfolie

Voor de witte bonencrème:

120 g witte bonen (uitgelekt gewicht)

2 el olijfolie

snuf lookpoeder, peper, zout

sap van 1/2 citroen

2 el geroosterd sesamzaad

Voor het gerecht:

veldsla

30 tal kerstomaten

peper, zout, oregano, basilicum, tijm

olijfolie

Bereiding:

Doe de bloemkoolroosjes in de blender en mix tot fijne kruimels. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en bak er de bloemkoolkruimels in aan. Voeg de versnipperde peterselie toe en kruid stevig met peper en zout. Bak een vijftal minuten, laat een beetje afkoelen en voeg dan terug toe aan de blender. Doe er de feta, citroenzeste en -sap en sumak bij. Kruid extra met peper en zout. Mix tot één geheel. Voeg het mengsel toe aan een kom en voeg er vier flinke eetlepels amandelmeel aan toe en meng. Zet het mengsel een uurtje in de koelkast.

Maak de witte bonencrème door alle ingrediënten te mixen in de blender. Zet in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol balletjes van het mengsel en leg ze op de bakplaat. Zet ze 25-30 minuten in de oven.

Snijd de kerstomaten in twee en doe ze in een ovenschotel. Voeg er wat olijfolie aan toe en peper, zout, oregano, basilicum en tijm. Zet de laatste vijftien minuten de tomaatjes bij de balletjes.

Smeer wat bonencrème op een bord. Leg daarop wat veldsla en daarop twee of drie bloemkoolballetjes. Werk af met de kerstomaatjes en wat vocht van de kerstomaten.

Smakelijk!

Laurence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *