Aperitief,  Feestdagen

Risottoballetjes

Risottoballetjes, ook wel gekend als arancini, zijn verrukkelijke gefrituurde balletjes gemaakt van risotto. Het is een Italiaanse fingerfood die populair is op feestjes en bij gezellige tafelmomenten. Ik vind het vooral een geweldig lekkere manier om restjes risotto mee op te werken. Zo ongeveer het lekkerste zero waste gerechtje dat er bestaat.

Kerst

Voor dit gerecht gebruikte ik een ietwat meer feestelijke risotto omdat de risottoballetjes onderdeel zijn van mijn kerstmenu. Ik serveer het als tweede hapje en het is absoluut een succes bij alle gasten. Het is bovendien ook veggie, wat het gemakkelijk inzetbaar maakt voor de ganse familie. Yay!

Wat heb je nodig?

Voor de risotto:

  • Butternut
  • Risottorijst
  • Salie
  • Witte wijn
  • Groentefond
  • Sjalot
  • Gekookte kastanjes
  • Parmezaan
  • Mascarpone

Voor de balletjes:

  • Bloem
  • Ei
  • Paneermeel
  • Zonnebloemolie of frituurolie + friteuse

Wat moet je doen?

Je maakt eerst je risotto. Dit lijkt altijd meer werk dan het daadwerkelijk is. Zet al je ingrediënten goed klaar. Halveer de butternut, smeer in met wat olijfolie en laat met de binnenkant naar beneden garen in de oven. Haal het vruchtvlees eruit en prak het fijn.

Dan mag je de sjalot versnipperen en de rest van de ingrediënten klaarzetten. Snijd de gekookte kastanjes in schijfjes.

Verhit een scheut olijfolie in een grote pot. Voeg er de sjalot, risottorijst en enkele blaadjes salie aan toe. Roerbak en giet er vervolgens de witte wijn bij. Wanneer deze uitgekookt is, mag je er de kastanjes bij doen. Bak kort mee en giet de groentefond in een drietal keer in de pot. Voeg de volgende portie pas toe wanneer de eerste bijna ingekookt is.

Wanneer het vocht bijna weg is en de rijst gaar is, mag je de geprakte butternut toevoegen en goed mengen. Dan nog de geraspte parmezaan en mascarpone en flink wat peper en je bent klaar.

Laat volledig afkoelen en koud worden in de koelkast.

Neem er een ijsschep bij. Schep wat risotto in je hand en rol een balletje. Doe dit met de volledige kom risotto. Zet dan een bord bloem, een bord losgeklopt ei en een bord paneermeel klaar. Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Zorg ervoor dat ze rond-om-rond een korstje hebben. Herhaal met alle balletjes.

Verhit zonnebloemolie in een hoge pot op het vuur of verwarm de friteuse en bak er de balletjes in. Ze mogen ongeveer 4 minuten bakken. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met een tomatensausje.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Risotto: Ik maakte deze pompoenrisotto met salie en kastanjes en vond deze super feestelijk. Daarom gebruikte ik deze om dit hapje mee te maken, maar je kan het eigenlijk met elke soort risotto maken.
  • Friteuse: Heb je geen friteuse? No worries, ik ook niet. Als je voor een grote groep kookt en/of er zijn veel kindjes in de buurt, raad ik aan om eentje te lenen. Als je ze gewoon voor een kleinere groep maakt, dan kan je zonnebloemolie in een hoge pot doen (Het moet net iets hoger komen dan de balletjes) en verhitten. Als je er wat kruimels ingooit en ze beginnen meteen te frituren, dan kan je beginnen bakken. Zet je vuur dan op middelmatig om de temperatuur te behouden maar niet meer te verhogen. Blijf altijd goed bij de pot of friteuse staan tijdens het bakken.
  • Sausje: Ik maakte er een simpel tomatensausje bij van passata met wat kruiden en lookolie, maar voel je vrij om voor een andere dip of sausje te gaan. Mosterd, ketchup, tartaar, tomatensalsa,… wat je zelf lekker vindt.
  • Op voorhand maken: GOED NIEUWS! Je kan deze risottoballetjes volledig op voorhand klaarmaken en opwarmen in de airfryer. Ik deed ze zo’n 5-7 minuten in de airfryer en ze kwamen er terug krokant en warm uit. Joepie!
  • Bewaren: Afhankelijk van hoe oud je risotto was om te beginnen, kan je de risottoballetjes nog 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Als er vlees in de risotto zit, houd het dan op 2.

Denk je nu van ‘gimme more!’? Dan heb ik nog deze toppertjes voor je in petto.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Risottoballetjes

As Cooked By Ginger
Wat een treat, deze risottoballetjes. Hét perfecte aperitiefhapje! Comfortfood op z'n best.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Aperitief
Keuken Italiaans
Porties 40 risottoballetjes

Equipment

  • 1 friteuse of hoge kookpot met zonnebloemolie

Ingrediënten
  

Voor de risotto

  • 1/2 butternut
  • 150 g risottorijst
  • 6 blaadjes salie versnipperd
  • 100 ml witte wijn
  • 850 ml groentefond/bouillon
  • 1 sjalot versnipperd
  • 80 g gekookte kastanjes in schijfjes
  • 50 g parmezaan geraspt
  • 1 flinke el mascarpone
  • peper
  • olijfolie

Voor de risottoballetjes

  • bloem
  • eieren
  • paneermeel
  • zonnebloemolie/frituurolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder de zaadjes uit de butternuthelft en smeer dan in met olijfolie. Leg met de binnenkant naar beneden op een vel bakpapier op de bakplaat en bak 45 minuten.
  • Laat kort afkoelen, lepel het vruchtvlees eruit en prak het fijn. Zet apart en zet de rest van de ingrediënten klaar.
  • Verhit een scheut olijfolie in een grote kookpot en doe er de sjalot en risottorijst bij. Stoof kort aan en giet er vervolgens de wijn bij. Laat uitkoken.
  • Voeg de kastanjes en salie toe en bak kort mee. Start dan met het toevoegen van de groentefond. Doet dit in een drietal keer en voeg de volgende portie pas toe als de vorige bijna ingekookt is. Zet het vuur middelhoog (niet té hoog).
  • Als de rijst bijna gaar is en het vocht bijna weg gekookt is, voeg je de butternut toe. Meng goed en als de risotto gaar is, mag de parmezaan en mascarpone erbij. Kruid goed met peper en haal van het vuur.
  • Laat volledig afkoelen en koud worden in de koelkast.
  • TIP: Je kan ook een deel opeten als avondeten en met de rest deze risottoballetjes maken. Twee gerechtjes in één klap 😉
  • Zet een bord bloem, een bord met losgeklopt ei en een bord met paneermeel klaar. Rol een 40 tal balletjes van de risotto. Haal ze door de bloem, dan door het ei en dan door de paneermeel. Zorg ervoor dat ze rond-om-rond een korstje hebben.
  • Verwarm de friteuse (180°C ongeveer) of verwarm zonnebloemolie in een hoge pot. Blijf altijd in de buurt!
  • Bak de balletjes 4 minuten. Doe je friteuse of kookpot niet te vol. Ongeveer 4-5 balletjes per keer afhankelijk van hoe groot je mandje of kookpot is.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer!
Trefwoord Arancini, Risotto

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept