Ga terug

Risottoballetjes

As Cooked By Ginger
Wat een treat, deze risottoballetjes. Hét perfecte aperitiefhapje! Comfortfood op z'n best.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Aperitief
Keuken Italiaans
Porties 40 risottoballetjes

Equipment

  • 1 friteuse of hoge kookpot met zonnebloemolie

Ingrediënten
  

Voor de risotto

  • 1/2 butternut
  • 150 g risottorijst
  • 6 blaadjes salie versnipperd
  • 100 ml witte wijn
  • 850 ml groentefond/bouillon
  • 1 sjalot versnipperd
  • 80 g gekookte kastanjes in schijfjes
  • 50 g parmezaan geraspt
  • 1 flinke el mascarpone
  • peper
  • olijfolie

Voor de risottoballetjes

  • bloem
  • eieren
  • paneermeel
  • zonnebloemolie/frituurolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder de zaadjes uit de butternuthelft en smeer dan in met olijfolie. Leg met de binnenkant naar beneden op een vel bakpapier op de bakplaat en bak 45 minuten.
  • Laat kort afkoelen, lepel het vruchtvlees eruit en prak het fijn. Zet apart en zet de rest van de ingrediënten klaar.
  • Verhit een scheut olijfolie in een grote kookpot en doe er de sjalot en risottorijst bij. Stoof kort aan en giet er vervolgens de wijn bij. Laat uitkoken.
  • Voeg de kastanjes en salie toe en bak kort mee. Start dan met het toevoegen van de groentefond. Doet dit in een drietal keer en voeg de volgende portie pas toe als de vorige bijna ingekookt is. Zet het vuur middelhoog (niet té hoog).
  • Als de rijst bijna gaar is en het vocht bijna weg gekookt is, voeg je de butternut toe. Meng goed en als de risotto gaar is, mag de parmezaan en mascarpone erbij. Kruid goed met peper en haal van het vuur.
  • Laat volledig afkoelen en koud worden in de koelkast.
  • TIP: Je kan ook een deel opeten als avondeten en met de rest deze risottoballetjes maken. Twee gerechtjes in één klap ;-)
  • Zet een bord bloem, een bord met losgeklopt ei en een bord met paneermeel klaar. Rol een 40 tal balletjes van de risotto. Haal ze door de bloem, dan door het ei en dan door de paneermeel. Zorg ervoor dat ze rond-om-rond een korstje hebben.
  • Verwarm de friteuse (180°C ongeveer) of verwarm zonnebloemolie in een hoge pot. Blijf altijd in de buurt!
  • Bak de balletjes 4 minuten. Doe je friteuse of kookpot niet te vol. Ongeveer 4-5 balletjes per keer afhankelijk van hoe groot je mandje of kookpot is.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer!
Trefwoord Arancini, Risotto