Aperitief,  Feestdagen

Blini’s met carpaccio, mosterdroom en hazelnoot

Of ik een lekker aperitiefhapje voor jullie in petto heb vandaag? Ja, dat heb ik zeker. Ik maak vandaag blini’s voor jullie klaar. Wat is dat, een blini? Dat is een beetje een kruising tussen een pannenkoek en een poffertje en het wordt meestal hartig gegeten. De meest gekende combinatie is gerookte zalm, (zure) room en dille.

Wij gaan er vandaag iets helemaal anders mee doen. Ik maak er opnieuw een hartig gerechtje van, maar met rundercarpaccio, mosterdroom, hazelnoot en peterselie.

Voor de mosterdroom werk ik met de mosterd van Maille. Een absolute topper binnen de mosterdwereld, vind ik persoonlijk. La Maison Maille heeft maar liefst 84 verschillende soorten mosterdbereidingen. Ze hebben heerlijke smaakcombinaties, om dan van die cornichons nog maar te zwijgen. Ik werk voor dit gerechtje met hun Moutarde à l’ancienne of ook wel met hun klassieke graanmosterd. Waarom? Omdat deze iets zachter is van smaak (lees: zo houd je iedereen tevreden want niet iedereen houdt van mosterd) en een hele fijne textuur heeft. Gaan we beginnen koken? Komt ie!

Benodigdheden, voor ongeveer 18 blini’s:

Voor de blini’s:

100 g speltbloem (gewone of volkoren mag ook)

1 ei

150 ml melk

25 g zachte boter

peper, zout

Voor het gerechtje:

300 g rundercarpaccio (ongeveer)

150 ml volle room

1-2 tl graanmosterd (Moutarde à l’ancienne)

1 tl honing

handvol hazelnoten

verse peterselie

peper, zout

Bereiding:

Voor de blini’s:

Zeef de bloem boven een mengkom. Splits het ei en voeg de eidooier toe aan de bloem, samen met de melk en de zachte boter. Mix met de elektrische garde tot het een glad geheel wordt. Kruid stevig met peper en zout. Klop vervolgens het eiwit stijf en spatel voorzichtig onder het deeg.

Verhit een koekenpan en doe er een klein beetje boter in. Gebruik één eetlepel deeg per blini en bak enkele minuten aan elke kant. Wanneer de randjes beginnen te stollen, kan je de blini omdraaien. Laat de blini’s volledig afkoelen vooraleer je ze gaat afwerken.

TIP: Je kan blini’s ook gewoon zo in de winkel kopen als je dit te veel werk vindt. Ik snap dat als je nog een hele menu moet klaarmaken, dit een ideale time saver is.

Voor het samenstellen van de blini:

Mix de slagroom stijf en voeg er de graanmosterd en de honing aan toe. Kruid stevig met peper en zout. Zet even in de koelkast.

Neem een handvol hazelnoten, leg deze op de bakplaat en doe ze ongeveer 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Haal ze er nadien uit, leg ze op een handdoek of bakvel, plooi de handdoek of het bakvel over de noten en rol er met je handen stevig over zodat de bruine velletjes loslaten. Hak de noten grof.

Neem er de carpaccio bij en een spuitzak. Vul de spuitzak met de slagroom en knip het puntje van de spuitzak. Spuit een toefje mosterdroom op elk pannenkoekje. Leg daarop wat van de carpaccio en werk af met de geroosterde hazelnoten en wat versnipperde peterselie. Nog een draai aan de pepermolen et voilà, klaar!

Laat het smaken,

Laurence

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *