Espresso martini ganache met koffieroom
Espresso martini ganache met koffieroom. Wat een ge-wel-dig dessert wauw! Ik had voor mijn kerstmenu van dit jaar eerst een ander dessert in gedachten. Namelijk een frambozentaart met voorgemaakte korst. Waarom? Omdat ik elke kerst de vraag krijg of er shortcuts zijn om alles sneller te laten verlopen en me bij elke taart gevraagd wordt of je ook kan werken met een voorgemaakte korst van de winkel. Ik werk er zelf nooit mee omdat een lekker boterachtige taartbodem relatief snel in elkaar is gestoken met ingrediënten die je normaal gezien standaard in huis hebt. MAAR ik begrijp uiteraard dat niet iedereen daar zin in heeft, dus ik maakte mijn frambozentaart met pudding en pistache met voorgemaakt kruimeldeeg.
Verdict? It’s a no from me. Weinig smaak en veel te dun, sorryyyyyy!
En omdat ik jullie dus een uitgebreid taartje wilde besparen met veel extra stappen (dat is meer iets voor zondag bakdag) heb ik het compleet over een andere boeg gegooid en dacht ik: Espresso martini. Daar gaan we iets mee doen. En zo geschiedde!
Wat heb je nodig?
- Pure chocolade: een must, niet vervangen door een andere chocolade
- Volle room
- Kahlua: koffielikeur
- Mascarpone
- Koffie extract
- Bloemsuiker
- Chocolade koffiebonen
- Chocoladekrullen
Wat moet je doen?
Als je dit dessert als onderdeel van een menu maakt, doe je dit best meteen ’s morgens als eerste omdat de ganache een tijdje nodig heeft om op te stijven.
Je begint dus met deze te maken. Je neemt er mooie glaasjes bij waar je het dessert in wilt serveren en dan snijd je je pure chocolade in kleine stukjes. Doe deze in een mengkom en giet de volle room in een sauspan. Verwarm deze dan tot het nét begint te koken en haal meteen van het vuur. Giet over de chocolade en laat 2 minuten staan. Meng dan volledig glad.
Giet de Kahlua bij de chocolademengeling en meng. Verdeel het over de glaasjes en laat een 3-4u opstijven in de koelkast.
Klop dan de mascarpone, room, koffie extract en bloemsuiker tot zachte pieken. En zet in de koelkast tot je klaar bent om het dessert te serveren.
Tijd om te eten? Schep een eetlepel van de mascarpone op de ganache en werk af met de chocolade koffiebonen en chocoladekrullen. Smakelijk!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Maak de ganache op tijd zodat deze kan opstijven in de koelkast. Begin minstens 4 uur op voorhand aan je dessert.
- Niet kidsproof: Ik denk dat het duidelijk is, maar dit dessert is niet kidsproof. Wil je dit toch doen, splits dan je ganache in twee en doe bij één deel Kahlua en bij het andere niet. Geef deze dessertjes aan de kids. Je kan het dessert dus gemakkelijk kindvriendelijk maken.
- Op voorhand maken: Je kan het dessert volledig op voorhand maken. Ikzelf houd de mascarponeroom apart en doe deze er pas op wanneer ik ga serveren. En werk dan af met de chocoladebonen en -krullen maar in principe kan je het dessert al volledig klaarmaken wanneer de ganache is opgesteven.
- Bewaren: Dit dessert blijft nog 2 dagen goed in de koelkast.
Zin in meer heerlijke en feestelijke desserts? Check dan deze!
- Moelleux met vanille-ijs
- Trifle met braambessen en citroen
- Trifle van mascarpone, peperkoek en bosbes
- Cheesecakemousse met speculaas
- Gegrilde nectarine met een crème van mascarpone
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Espresso martini ganache met koffieroom
Ingrediënten
Voor de ganache
- 140 g pure chocolade in kleine stukjes gehakt
- 150 ml volle room
- 2 el Kahlua
Voor de mascarponeroom en afwerking
- 100 g mascarpone
- 80 ml volle room
- 1 tl koffie extract
- 40 g bloemsuiker
- 16 chocolade koffiebonen
- 1 handje chocoladekrullen
Instructies
- Doe voor de ganache de stukjes pure chocolade in een mengkom en giet de volle room in een sauspan. Verwarm totdat het net begint te koken en haal van het vuur. Giet bij de chocolade en laat 2 minuten staan.
- Meng glad met de pannenlikker of garde en voeg er dan de Kahlua aan toe. Meng en verdeel over 4 mooie glaasjes. Zet 3-4u in de koelkast.
- Klop dan voor de mascarponeroom de mascarpone, volle room, koffie extract en bloemsuiker op tot zachte pieken. Zet in de koelkast tot het tijd is om het dessert te eten.
- Haal de glaasjes uit de koelkast. Schep er een lepeltje mascarponeroom op en werk af met de chocolade koffiebonen en chocoladekrullen. Serveer en laat het smaken!