Kerstmenu – Voorgerecht: Avocadocrème met zalm, mango en komkommer
Surprise! Ik heb nog een tweede voorgerecht voor jullie. Een tijdje geleden viel het me op dat ik niet zo heel veel voorgerechtjes op de website heb staan. Ik ben altijd zo bezig met lekkere hoofdgerechten, soep en gebakjes, dat ik de desserts en de voorgerechten al eens uit het oog durf te verliezen. Bij deze probeer ik dat goed te maken met een extra voorgerechtje voor kerst.
Het is een volledig nieuwe kijk op de klassieke krabcocktail. Natuurlijk niets mis mee, met die krabcocktail – smaakt altijd. Plus, bij kerst heb ik het wel lekker traditioneel (zei iemand daar kalkoen en kroketten?), maar vandaag gaan we voor een vernieuwde versie. Eens iets anders… Super lekker!
Ik gebruik in dit receptje de nieuwe olieblend van Vandemoortele voor koude bereidingen. De olie bestaat uit een mengeling van vijf verschillende oliën, namelijk: amandelolie, zwarte komijnolie, olijfolie, koolzaadolie en pompoenzaadolie. De olie ruikt heerlijk en heeft ook een hele mooie kleur. Een heel fijn product om mee te werken.
Receptje? Receptje!
Benodigdheden, voor 4 personen:
Voor de zalmmengeling:
200 g kraakverse zalmfilet
1 mango (rijp, maar niet té zacht)
1/3e komkommer
1/2 chilipeper (een grote, rode)
4 el versnipperde peterselie
2 el olieblend koude bereidingen Vandemoortele
sap 1/2 limoen
peper, zout
Voor de avocadocrème:
2 avocado’s
sap + zeste 1/2 limoen
4 el olieblend koude bereidingen Vandemoortele
snuf chilipoeder
snuf lookpoeder
1 tl honing
peper, zout
Bereiding:
Snijd de zalm, mango en komkommer in kleine blokjes. Zorg ervoor dat je de drie producten allemaal in ongeveer even grote blokjes snijdt. Meng alles samen in een kom en voeg de versnipperde peterselie toe. Voeg het limoensap en de olie toe en kruid stevig met peper en zout. Zet apart.
Ontdoe de avocado’s van hun schil en doe alle ingrediënten samen in de blender. Mix tot een dikke crème.
Versnipper de rode peper.
Neem er mooie glazen bij. Doe op de bodem enkele eetlepels avocadocrème, daarop schep je wat van de zalmmengeling en afwerken doe je met een paar stukjes (niet te veel!) rode peper en nog een plukje peterselie.
Laat het smaken!
Laurence
10 Comments
Jasmina
Vandaag gemaakt als hapje. Was super lekker!
As Cooked By Ginger
Heel leuk om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂
Marc
Die zalm blijft dus rauw ?
As Cooked By Ginger
Dat klopt! 🙂
Katrien
Wat kan er eventueel als alternatief gebruikt worden als je de olie voor koude bereidingen van Vandemoortele niet vind in de winkel? 😀
As Cooked By Ginger
Hoi! Gewoon een klein scheutje olijfolie of neutrale olie zoals koolzaadolie kan zeker ook 🙂
Inge Bongaers
Vandaag het recept gemaakt als voorproefje voor kerst en 100% goedgekeurd. Ik vond alleen geen koude olie blend van vandemoortele maar heb avocado olie gevonden bij Jumbo, heel lekker bij dit gerecht!
As Cooked By Ginger
Hey! avocado olie is helemaal prima erbij! 🙂
Pingback:
Pingback: