Een salade van quinoa, gepofte rode biet en zalmkroketjes
Zalmkroketjes? Ja, hoor! En toch is dit best een gezond gerechtje. Maak dat mee. Kroketjes én gezond. Het kan allemaal, want de kroketjes zijn gepaneerd met hennepzaad én aangebakken in plaats van gefrituurd. En toch echt super lekker. Heerlijk, toch?
Zalmfilet, vroeger was ik er gewoon echt niet zo’n fan van. Thuis werd het vaak in papillot gemaakt en om één of andere reden kon het me nooit zo smaken. Gerookte zalm dan weer wel en zalmsalade voor op de boterham ook. Oh en rauw. Ja, dat is het allerlekkerst. Nu ik ondertussen mijn eigen ding kan doen met die zalmfilet, ben ik wel helemaal fan en staat het regelmatig op het menu. Powerfood!
Dit receptje is het perfecte voorbeeld van dingen die ik zoal durf te maken met een stukje zalmfilet. Klaar voor het receptje?
Benodigdheden, voor 2 personen:
2 zalmfilets
150 g quinoa (ik nam de tricolore)
4 rode bieten
4 stengels lente-ui
handvol amandelen
handvol pijnboompitten
verse munt
hennepzaad
paneermeel
2 eieren
peper, zout, tijm, olijfolie, rode wijnazijn
Dressing: 60 ml zonnebloemolie, 3 el rijstazijn, 1 el sesamolie, 2 el rietsuiker, 1/2 tl zout, 60 g Griekse yoghurt of Skyr
Bereiding:
Schil de bietjes. Smeer ze in met olijfolie, peper, zout en tijm. Wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze één uur in een oven van 180°C.
TIP: Ik heb getest of het ook op een snellere manier kan en dat lukt. Je kan de bietjes schillen en al in kleine blokjes snijden. Dan in een kommetje met flink wat olijfolie, peper, zout en tijm. Zet in de microgolf en zet er een klein glaasje water bij. Stomen maar. Ik geloof dat het zo’n kwartiertje geduurd heeft voor ze gaar waren. Natuurlijk smaken ze dan minder geroosterd. Keuze is aan jou!
Kook de quinoa gaar in dubbel zoveel water. Voeg eventueel een groentebouillonblokje toe aan het water. Laat volledig afkoelen. Laat de rode bietjes ook volledig afkoelen en snijd ze in stukjes (als je ze niet gepoft hebt in de microgolfoven).
Versnipper een handvol verse munt en snijd de lente-ui in schijfjes. Rooster de amandelen en pijnboompitten met een beetje zeezout in een pan op het vuur. Voeg alles toe aan de afgekoelde quinoa en meng. Voeg de afgekoelde bietjes er ook aan toe. Sprenkel met wat olijfolie en kruid met extra peper en een klein beetje zout. Zet de salade in de koelkast tot de zalmkroketjes klaar zijn.
Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet in de koelkast.
Breek 2 eitjes en klop ze los in een kommetje. Neem er een groot bord bij en meng er 8 el hennepzaad met 4 el paneermeel in. Snijd de zalmfilet in blokjes en haal ze door het ei en dan door het paneermeel. Doe dit tot alle blokjes een korstje hebben.
Bak de kroketjes aan in flink wat zonnebloem- of olijfolie. Aankorsten op hoog vuur en even verder laten garen op laag vuur. Je mag ze gerust nog een beetje rauw laten in het midden, maar dat kies je zelf.
Meteen te eten met warme kroketjes, maar zeker ook goedgekeurd wanneer de kroketjes koud zijn.
Quinoasalade + kroketjes + dressing = Genieten!
Laat het smaken,
Laurence
4 Comments
Pingback:
Hanne
Hoi Laurence! Als je deze kroketjes als hapje wil serveren maar graag bij je gasten bent en weinig voorbereidingstijd hebt op de dag zelf, wat raad je dan aan? Kan je de zalmblokjes al een dag op voorhand paneren en à la minute bakken, of eerder op voorhand bakken en nog even opwarmen, of op voorhand bakken en koud eten? Dank je voor het fijne receptje!
As Cooked By Ginger
Hoi Hanne,
Ik zou de zalm op voorhand paneren en op het moment zelf bakken. Het is ook lekker als ze nog een klein beetje rauw zijn binnenin.
Koud eten kan ook, maar dan gaat je korstje wat minder krokant worden en ik zou ze dan wel een klein half uurtje op voorhand uitleggen zodat ze niet te koud zijn.
Veel succes ermee en laat het smaken!
Laurence
Pingback: