Hazelnootkoekjes
Hazelnootkoekjes. Oh die heerlijke zondag bakdagen! Jullie hebben het een paar weken zonder moeten doen. Dat is omdat ik door mijn zwangerschap zelfs niets gebakken (en maak daar meteen ook maar niets gekookt van) kreeg om mijn leven te redden. Excuus! Maar I’m back, de ergste misselijkheid is voorbij en we kunnen weer tegen wat meer geuren. Helemaal klaar dus om jullie weer van zoete lekkernijen te voorzien. Zoals deze lekkere hazelnootkoekjes gedipt in chocolade.
Op in een mum van tijd
Ik maakte er een heleboel van en had er nog maar eentje geproefd, toen ik de volgende ochtend opstond en husband ze allemaal mee had genomen naar het werk. Ik kreeg dus niet de kans om ze meermaals te beoordelen, maar ben wel blij dat de collega’s van mijn man van lekkere koekjes konden genieten op oudejaarsavond (bravo trouwens aan iedereen die moet werken tijdens feestdagen, mijn man incluis). Genoeg daarover, back to the cooookieeesss!!!
Wat heb je nodig?
- Patisseriebloem
- Bakpoeder
- Boter
- Suiker
- Hazelnoten
- Kaneel
- Ahornsiroop
- Pure chocolade
Wat moet je doen?
Zoals we altijd doen wanneer we bakken, starten we met het voorverwarmen van de oven. Dan mag je alle droge ingrediënten mengen. Dit zijn de bloem, bakpoeder, suiker, kaneel en zout. Vervolgens doe je de hazelnoten in de blender en mix je deze tot een fijn meel. Voeg ook toe aan de droge ingrediënten.
Dan voegen we alle natte ingrediënten toe. De boter mag je smelten in de microgolfoven en samen met de ahornsiroop toevoegen. Meng tot één geheel en zet een uurtje in de koelkast.
Bebloem nadien je werkvlak en rol het deeg met voldoende bloem op je deegroller uit. Steek er koekjes uit die je op de bakplaat legt. Zorg ervoor dat je eerst een vel bakpapier op de bakplaat legt.
Bakken maar!
Laat de koekjes eerst volledig afkoelen (dit duurt niet zo lang) en smelt dan de pure chocolade. Dip het koekje langs beide uiteindes in de chocolade en laat opstijven op een vel bakpapier of een rooster. En voilà, lekkere hazelnootkoekjes. Enjoy!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Hazelnoten: Je kan tegenwoordig ook hazelnootmeel in de winkels kopen, maar als je hazelnoten in huis hebt, moet je niet speciaal naar de winkel want je kan ze gewoon mixen tot een meel met de blender.
- Smaak: De hazelnoten geven heel veel smaak aan het koekje, echt top. Je kan ze eventueel vervangen door amandelen, maar ik heb het zelf nog niet getest.
- Koekjesvorm: Ik gebruikte een ronde vorm die ik plooide tot een ovaal. Ik wilde graag ovalen koekjes maar had geen juist vormpje dus ik plooide een ronde om tot een ovalen. Dat gaat heel gemakkelijk.
- Chocolade: ik gebruik pure chocolade omdat ik dit het beste passen vind bij hazelnoot maar je kan de koekjes ook gerust dippen in melkchocolade. Of in plaats van te dippen kan je de chocolade ook sprenkelen over de koekjes. Ook leuk!
- Chocolade dippen: Doe de gesmolten chocolade in een smal glas zodat de chocolade hoog genoeg komt om te dippen.
- Bewaren: De koekjes blijven drie dagen goed in een afgesloten doos.
Veel bakplezier!
Zin om eens een kijkje te nemen bij mijn koekjes recepten? Misschien vind je deze wel lekker!
- Browniekoekjes
- Biscotti met sinaasappel en chocolade
- Kokosrotsjes
- Haverkoekjes met chocolade
- Chocolade chocolate chip cookies
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Hazelnootkoekjes
Equipment
- 1 Blender
Ingrediënten
- 150 g patisseriebloem gezeefd
- 1/4 tl bakpoeder
- 60 g suiker
- 1/2 tl kaneel
- 1 snufje zout
- 50 g hazelnoten
- 100 g boter
- 50 ml ahornsiroop
- 150 g pure chocolade
Instructies
- Meng de bloem, bakpoeder, suiker, kaneel en zout.
- Doe de hazelnoten in de blender en mix tot een fijn meel. Voeg toe aan de droge ingrediënten en meng.
- Smelt de boter in de microgolfoven en voeg toe, samen met de ahornsiroop. Meng tot één geheel en zet een uurtje in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bebloem je werkvlak en je deegrol en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1/2 cm. Steek er koekjes uit met een ovalen vormpje (zie tips boven deze receptenkaart voor als je geen ovalen vorm hebt).
- Leg een vel bakpapier op de (koude) bakplaat en leg daar de koekjes op. Bak 13 minuten en haal uit de oven. Leg de koekjes na 10 minuten op een rooster om verder af te koelen.
- Als de koekjes volledig afgekoeld zijn, smelt dan de pure chocolade en giet het in een smal glas zodat de chocolade hoog genoeg komt om de koekjes in te dippen.
- Dip de uiteindes van elk koekje in de gesmolten chocolade en laat opstijven op bakpapier of op een rooster.
- Zet eventueel kort in de koelkast zodat de chocolade kan opstijven. Smakelijk!
One Comment
Pingback: