Ontbijt,  Snacks

Gebakken havermout met braambessen

Deze gebakken havermout met braambessen en sinaasappel is een gezond toppertje. Het is een super voedzaam ontbijtje dat je lang een verzadigd gevoel bezorgt en toch is het fris, niet te zwaar en kan je er gemakkelijk mee experimenteren. De basis? Melk & havervlokken

Melk

Alles begint met melk, ook dit gerechtje. Je mengt eigenlijk alle ingrediënten en bindt het geheel met melk. In de oven gaan de havervlokken de melk opnemen en een stevige gebakken havermout vormen. Super lekker. Als we het dan over melk hebben dan denk ik aan één woord: Veelzijdigheid. In je koffie, in je cornflakes, in je gebak, voor je kindjes, in je melksauzen of pasta. Als dat niet veelzijdig is! Ik probeer ook altijd te kiezen voor melk van eigen bodem, voor melk van bij ons.

De basis

Je hebt in feite niet veel ingrediënten nodig om gebakken havermout te maken. De basis is melk, havervlokken, ei, iets om het wat zoeter te maken en een klein beetje vetstof. Met de extra’s zoals fruit, kruiden, noten, zaden en pitten kan je eigenlijk fijn experimenteren en erin doen wat je maar wilt. Zo kan je je gebakken havermout aanpassen aan elk seizoen. Maar vandaag gaan we voor braambessen en sinaasappel!

Wat heb je nodig?

  • Havervlokken: je kan kiezen tussen grove en fijne vlokken, ik gebruik graag een mix van beide
  • Ei
  • Olijfolie: zonnebloemolie kan ook
  • Ahornsiroop
  • Melk
  • Braambessen
  • Sinaasappel: we gaan enkel de zeste gebruiken
  • Gemberpoeder: vers mag ook
  • Pecannoten

Wat moet je doen?

Het is een gerechtje dat super gemakkelijk om te maken is. Je mengt de havervlokken met de grof gehakte pecannoten, gemberpoeder en zout. Daarbij doe je alle natte ingrediënten. Dus het ei, olijfolie, ahornsiroop, sinaasappelzeste en tot slot: melk.

Je zal zien dat het een vrij nat geheel is, maar de havervlokken nemen heel veel vocht op tijdens het bakken, dus dat is zeker de bedoeling.

Doe het geheel in een ovenschaal en bak af in de oven. Gemakkelijk, gezond én lekker.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Zoals hierboven vermeld wordt, is het normaal dat je beslag vrij nat is. Het vocht wordt opgenomen door de havervlokken in de oven.
  • Variaties: Je kan gemakkelijk voor ander fruit en andere kruiden kiezen en eens geen zeste of zeste van een ander fruit proberen. Je kan bvb voor frambozen en citroenzeste gaan of appel en kaneel, peer en kardemom en eens amandelen gebruiken ipv pecannoten. Je kan er eigenlijk alle kanten mee uit.
  • Afwerking: Ik eet het heel graag met een lepeltje yoghurt, extra verse fruitjes en eventueel wat ahornsiroop als ik het iets zoeter wil.
  • Op voorhand maken: Dit is zo één van die ontbijtjes die perfect is voor de mealprep. Je kan het (en doet dit ook best) perfect op voorhand klaarmaken en zo de hele week een voedzaam ontbijt of snack bij de hand hebben.
  • Bewaren: In een afgesloten doos, bewaart het 5 dagen in de koelkast. Je kan het ook invriezen, zo blijft het enkele maanden goed.

Laat het smaken!

Op zoek naar maar lekkere en gezonde ontbijtjes? Wat dacht je van deze!

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Gebakken havermout met braambessen

As Cooked By Ginger
Een super gezond ontbijtje, deze gebakken havermout met braambessen. Ideaal om te mealpreppen op zondag en zo een voedzaam ontbijtje bij de hand te hebben voor de rest van de werkweek. Smakelijk!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Belgisch
Porties 8 porties

Equipment

  • 1 bakvorm van ong 20×20 cm ingevet met bakpapier op de bodem

Ingrediënten
  

  • 175 g havervlokken
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 75 g pecannoten grof gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 4 el ahornsiroop
  • zeste 1/4e sinaasappel
  • 360 ml melk
  • 125 g braambessen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de havervlokken, gemberpoeder, zout en pecannoten.
  • Voeg daar de olijfolie, ahornsiroop, sinaasappelzeste, ei en melk aan toe en meng goed.
  • Spatel er de braambessen onder en giet het beslag in de bakvorm.
  • Bak 40 minuten. Eet zo of met yoghurt, extra fruit en wat ahornsiroop. Smakelijk!
Trefwoord Braambessen, Havervlokken, Melk

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept