Pompoenfalafel met een aardbeiensalsa
We all love falafel. Het kruidige kikkererwtenballetje dat meestal gefrituurd wordt. Overheerlijk tussen een pita met verschillende soorten (gefermenteerde) groentjes, een lekkere saus en eventueel nog een lepel hummus er bovenop. Comfortfood! Natuurlijk zijn ze ook lekker in een goedgevulde salade of gewoon zo. Een smaakbommetje van jewelste. Dat staat vast. Ik maakte ze een keertje zelf en dit is hoe ik het deed. Komt ie!
Benodigdheden, voor ongeveer 12 balletjes:
Voor de falafel:
200 g pompoenpuree (pompoen koken, pureren en afwegen), afgekoeld
1 tl komijn
1 el versnipperde verse peterselie
snufje cayennepeper
1/2 tl wijnsteenbakpoeder
265 g kikkererwten (1 blik, uitgelekt gewicht)
1 el citroensap
50 g kikkererwtenmeel
optioneel: 1 el versnipperde koriander (enkel als je koriander lust)
peper, zout
Voor de aardbeiensalsa en dip:
20 tal aardbeien
2 stengels lente-ui
pijnboompitten, geroosterd
sap van 1/2 citroen
peper, zout
olijfolie
Dip: 1 potje (lactosevrije) natuuryoghurt, 1 tl tahin, sap van 1/2 citroen, peper, zout, tijm, paprikapoeder, 1 tl rijstsiroop of honing, scheutje olijfolie
Bereiding:
Doe de pompoenpuree samen met het citroensap in de foodprocessor. Voeg komijn, peterselie, cayennepeper, bakpoeder en eventueel koriander toe. Mix al even. Vervolgens voeg je de kikkererwten toe en mix je ze tot een dikke pasta. Kruid met peper en zout.
Doet het geheel in een kom en voeg het kikkererwtenmeel toe (je kan ook ander meel gebruiken als je dit niet hebt bv amandel, quinoa, rijst). Meng en zet het geheel 1 uur in de koelkast zodat het wat kan opstijven. Ondertussen kan je de aardbeiensalsa maken door de aardbeien te wassen en in blokjes te snijden. Snijd de lente-ui in schijfjes en rooster de pijnboompitten. Voeg toe en meng. Kruid met peper en zout en sprenkel het citroensap er overheen. Zet in de koelkast totdat het etenstijd is.
De dip kan ook al op voorhand gemaakt worden. Meng hiervoor alle ingrediënten samen en zet eveneens in de koelkast totdat het tijd is om het eten te serveren.
Rol balletjes van het kikkererwtendeeg en doe ze ongeveer 10-12 min in de voorverwarmde airfryer. Ik gebruik de airfryer van Philips. Je kan ze ook in een gewone frietketel bakken, maar dat is dan weer wat ongezonder ofwel bak je ze aan in de pan. Naar keuze dus!
Enjoy!
4 Comments
Green Delhi
Wat een leuke variatie op de traditionele falafel. Dit recept ga ik snel uitproberen!
As Cooked by Ginger
Dankjewel! Super! Laat me zeker weten of je het lekker vond 😊
Green Delhi
Zal het je zeker laten weten!
Pingback: