Zomervakantie

Op vakantie: Algarve – Portugal

Laten we zeggen dat onze vakantie deze zomer nogal een onverwachte wending aangenomen had. We hadden grootse plannen om naar Japan te gaan. Alles was hiervoor geboekt, we hadden er al een half jaar naar uitgekeken en dan…. Gaat de echtgenoot naar Pukkelpop en komt terug met een kater én gescheurde ligamenten. Spoed –> krukken lopen –> weg actieve vakantie naar Japan. Rondtrekken op krukken is nogal moeilijk. Last minute, maar dan ook wel echt héél last minute, zijn we ons vast reisbureau binnen gelopen met de boodschap: Help ons!

Een aantal uur en brainstormsessies later, hadden we een last minute 10 daags tripje naar de Algarve in Portugal geboekt. Een leuk charmehotelletje, een huurauto en de zon. Meer moesten we niet hebben.

IMG_5783
Ferragudo

Even omschakelen van dromen over sushi en misosoep naar dromen over vers gevangen visjes op de barbecue. Van dromen over cultuurshocks, architectuur, natuur,… naar dromen over zon, zee, strand. Met een zeer goed boek in de aanslag (aanrader: Een klein leven van Hanya Yanagihara, prachtig boek!) en een nog snel online bestelde nieuwe bikini (alsof ik er niet genoeg had), waren we klaar voor vertrek. Op naar Portugal!

Natuurlijk heb ik enkele leuke aanraders voor jullie. Uiteraard op vlak van food, maar ook op vlak van cultuur & natuur.

IMG_5785
Grotten/kliffen in Lagos

1.Cultuur – Natuur

Wij zaten in Ferragudo. Een niet al te toeristisch klein idyllisch dorpje met veel leuke restaurantjes. Met de auto ben je in de grotere stadjes altijd ongeveer op een half uur tot een uurtje (maximum).

IMG_5780
Sagres

Wat zeker de moeite is om te doen, is Sagres, het meest Zuidelijke punt van Portugal. Met diepe kliffen en zee tot zover je kan kijken, is het er gewoon adembenemend mooi. Het is het punt waar de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan in elkaar overvloeien. Als je aan de ene kant wandelt, kijk je naar de Middellandse Zee, als je naar de andere kant wandelt, zie je de Atlantische Oceaan, die precies wat wilder lijkt te zijn. Je kan er een mooie en rustgevende wandeling maken, die ongeveer een goed uurtje in beslag neemt. Je kan er heel gemakkelijk parkeren.

IMG_5779
Camillo Beach, Lagos

Ook heel leuk om te doen is op zoek gaan naar leuke strandjes in Lagos. Zo kwamen wij terecht op Camillo Beach, waar je eerst een eindeloze trap naar beneden moet nemen, vooraleer je op een strandje, ingesloten door rotsen, terecht komt. Ietwat toeristischer, maar wel heel mooi. Je kan er een parasol huren, wat wel een aanrader is, want er is amper schaduw te vinden en je kan er opnieuw goed parkeren vlakbij. Let wel, die trappen moet je natuurlijk ook weer op. Wij hadden er alvast spierpijn van de volgende dag.

IMG_5784
Lagos

Lagos zelf, niet enkel de stranden, is ook leuk om te bezoeken, met vele winkeltjes, een dijk met een marktje en een aantal bezienswaardigheden. Je kan er aan de haven of op de dijk een boottocht boeken om de grotten in te varen. Zeker een aanrader! Wij deden een zeiltocht van 2 uur, waarbij we met een kleiner bootje de grotten in gevaren zijn. Heel mooi!

IMG_5781
Silves

Silves is een klein stadje, waar je op zich snel door bent, maar je kan er een groot fort bezoeken, waar de Arabische invloeden zich tonen en er om de zoveel tijd een danseres staat te buikdansen (buik te dansen?). Je kan er ook goedkoop lunchen met kip op de barbecue en in het stadje zelf kan je veel items vinden die volledig van kurk gemaakt zijn. Handtassen, portefeuilles, kookschorten,…

In Monchique en Loulé zijn we niet geraakt, maar in Monchique kan je hele mooie wandelingen maken en in Loulé staan blijkbaar hele leuke marktjes.

IMG_5786
Zeiltocht, Lagos

Wat wij zeker niet de moeite vonden? Albufeira! Toeristischer dan dat gaat het niet worden en het lijkt er eerder op een kermisdorp dat volledig overgenomen is door de Britten. Niet aangenaam, veel te druk en nog bitter weinig lokale charme. Er staan enkele mooie gebouwen, maar die zijn helaas allemaal bezet door souvenirshops met extra veel lichtreclames. Niet ons ding! Als je met een groep vrienden op vakantie gaat, kan je er wel leuke feestjes bouwen, ongetwijfeld!

2. Food

Haaa, nu kunnen we het over het eten hebben. Wij hadden op voorhand al wat dingen opgezocht en hebben geen enkele dag slecht gegeten. We aten elke dag vis of schaaldieren die kraakvers waren. Gewoon heerlijk! Ze komen aan het begin van je diner altijd even vragen of je brood en toebehoren wenst. Let op, dit moet je ook altijd betalen, maar is wel niet zo duur. Elk restaurant doet dit een beetje anders. Brood, crackers, boter, sardienenpasta (hmmmm!), olijfjes, geitenkaas,… Altijd lekker om mee te beginnen!

IMG_5795

De wijnen zijn ook heel lekker én goedkoop. Zeker voluit voor een fris flesje wit gaan voor bij je vis.

In Ferragudo is, naar onze mening, restaurant ‘A Ria’ de grootste topper. Een klein zaakje waar je absoluut op voorhand moet reserveren en waar de vis verser dan vers is. Ze komen je de vangsten van de dag tonen en je kan je visje kiezen. Het wordt dan op de barbecue klaar gemaakt en geserveerd met aardappelen en groentjes. We vonden het zo lekker, dat we er twee keer geweest zijn. De eerste keer namen we de zeebaars (té lekker) en de tweede keer de dorade, ook een topper.

Ook in Restaurante Sueste kan je heel lekker eten. Reserveren is aan te raden, maar met wat geluk kan je ook zo een plaatsje veroveren. Opnieuw: verse vis, verse salade (incl heerlijke dressing) en gekookte patatjes, al dan niet in olie en look gebakken. De tarbot is to die for!

Een derde topper in Ferragudo is Marisqueria Mare Viva. Een klein restaurantje met een hoog kantine gehalte (er hangen twee tv’s op waar garantie één of andere sportzender op staat), maar met zeer lekker eten. Wij hadden gelukkig nog een plaatsje kunnen veroveren en gingen voor gebakken scampi’s als voorgerecht en sardientjes als hoofdgerecht. Als je in Portugal bent, moet je minstens één keer sardientjes gegeten hebben. Ze zijn super goedkoop en oh zo lekker!

IMG_5796

In Portimao, dicht bij Ferragudo, zijn we in Marisqueria Coral gaan eten. We namen er een zeevruchtenschotel. Lekker gegeten, maar de bediening is er niet al te vriendelijk. Spijtig, want het is er heel leuk zitten.

IMG_5415

In Lagos zijn we in restaurant Tasca da Kiko gaan eten, het ligt aan de haven en is super gezellig. Wij hadden niet op voorhand gereserveerd, maar kregen gelukkig nog een plaatsje aan de bar. Wat wij altijd heel gezellig vinden. Dit restaurant is eerder een tapas restaurant en minder gefocust op vis op de bbq, maar een beetje afwisseling is natuurlijk altijd welkom. Wij aten er enkele tapas als voorgerecht en dan een tonijnsteak voor mezelf en een pasta met gamba’s voor de echtgenoot. Heel lekker en de bediening is heel goed!

Voilà, keuze te over om lekker te eten. De vis is vers, de wijn is goed en met wat leuk gezelschap daarbij, kan je avond alvast niet meer stuk.

IMG_5274

Wat vonden wij van deze vakantie? Prachtig weer, leuke stadjes en dorpjes, mooie natuur en lekker eten. Ja hoor, wij zijn zeer uitgerust en tevreden terug gekomen. Zeker de moeite om eens naartoe te gaan!

Zonnige groetjes,

Laurence

IMG_5787

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *