Linzenragout
Wat een topper, deze linzenragout. Een perfect veggie alternatief voor een stoofpotje en dus ook een ideaal gerecht om op tafel te zetten voor de veggie feestgangers bij kerst. De vegetariërs worden toch nog met de regelmaat van de klok wat verwaarloosd bij kerst. Dus ik dacht dit jaar: In plaats van mijn tweede hoofdgerecht voor kerst met vis te maken, gaan we eens voor veggie. Want je kan super veel lekkere veggie dingen maken voor kerst, zodat de vegetariërs ook gezellig kunnen mee feesten.
Denk maar aan veggie worstenbroodjes, stoofpotje van champignons, bladerdeegtaartjes met kaas en asperges, veel verschillende soorten risotto, loaded hummus,.. Zo veel mogelijkheden. En zo ook: Deze linzenragout!
Wat heb je nodig?
- Look en ui
- Wortelen
- Selder
- Champignons
- Sojasaus
- Linzen
- Rode wijn
- Passata
- Groentebouillon
- Tomatenpuree
- Laurier
- Kruiden: tijm, gerookt paprikapoeder, chilipoeder
Wat moet je doen?
Het werkt het gemakkelijkste als je alle groenten goed op voorhand voorbereidt. Dus begin met het versnipperen van de look en ui, snijd de wortel, selder en champignons in kleine blokjes. Spoel de linzen alvast even onder water en laat uitlekken in een zeef. Zet de kruiden en de rest van de ingrediënten klaar.
Wanneer je dit gedaan hebt, is het een kwestie van alles in de juiste volgorde in een grote kookpot te doen et voilà. Kerstmaal klaar!
Start met een flinke klont boter te smelten in een grote kookpot en voeg er de look en ui aan toe. Roer even om en voeg de wortel en selder toe. Bak een drietal minuten en dan mag je de champignons erbij doen. Laat deze goudbruin bakken en roer ondertussen af en toe. Kruid dan stevig met peper en zout.
Dan mag de rode wijn erbij en wanneer deze uitgekookt is, de tomatenpuree. Een minuutje omscheppen en meebakken en dan de passata, groentebouillon, sojasaus, laurier, tijm, paprikapoeder en chilipoeder. Breng aan de kook en voeg de linzen toe. Laat een halfuurtje pruttelen op laag vuur. En voilà, laat het smaken!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Hoe serveren: Voor kerstmis zou ik het serveren met Pommes duchesse, kroketjes of een smeuïge puree. Voor een gewone doordeweekse dag, gaat het ook heel lekker zijn met brood, pasta of frietjes.
- Ingrediënten: De linzen zijn een must om extra body toe te voegen aan het gerecht en een voedzamer, meer vullend geheel te krijgen.
- Kruiden: Kruiden zoals komijn, cajun kruiden, currypoeder,.. zijn een goede aanvulling van deze saus. Je kan daarmee een beetje spelen.
- Op voorhand maken: Je kan dit gerecht perfect op voorhand maken. Meer zelfs, het wordt beter van smaak naarmate het langer kan trekken.
- Bewaren: Het stoofpotje blijft een 3 tal dagen goed in de koelkast. Warm het steeds per portie op en niet de volledige portie helemaal.
- Invriezen: Je kan dit gerechtje zeker ook invriezen. Het is gemakkelijk om restjes in te vriezen en het bezorgt je meteen een snelle maaltijd op dagen dat je weinig tijd hebt. Eten met pasta, frietjes, puree op rijst en voilà. Multifunctioneel gerechtje!
Zin in meer veggie lekkernijen? Wat dacht je van deze gerechtjes?
- Veggie chili met zoete aardappel
- Risotto met tomaat en aubergine
- Champignontaartjes
- Spinaziegratin
- Bieslookpuree met groene groentjes
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Linzenragout
Equipment
- 1 Kookpot
Ingrediënten
- 1 ui versnipperd
- 1 teen look versnipperd
- 1 grote wortel in kleine blokjes
- 1 stengel selder in kleine blokjes
- 300 g champignons in kleine blokjes
- 120 ml rode wijn
- 1 el tomatenpuree
- 100 ml groentebouillon
- 400 g passata
- 2 el sojasaus
- 1 tl tijm
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/4 tl chilipoeder
- 1 laurierblad
- 230 g linzen uit blik = uitgelekt gewicht
- peper, zout
- boter
Instructies
- Smelt een flinke klont boter in een grote kookpot.
- Voeg er de ui, look, wortel en selder aan toe. Roerbak een 3-4 minuten.
- Voeg de champignons toe en laat goudbruin bakken. Kruid nadien stevig met peper en zout.
- Giet de rode wijn in de kookpot en laat uitkoken. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
- Giet er dan de groentebouillon, passata en sojasaus bij en meng. Kruid met de tijm, gerookt paprikapoeder, chilipoeder en extra peper en zout. Doe het laurierblad ook erbij.
- Breng de saus aan de kook en voeg dan de linzen toe. Laat 30 minuten pruttelen op middelmatig tot laag vuur. Kruid bij naar smaak indien nodig.
- Serveer met Pommes Duchesse, kroketjes, frieten, pasta, puree of brood.
One Comment
Laura
Super gemakkelijk, lekker en hartverwarmend gerechtje!