Pasta,  Veggie

Aubergine-bootjes met pasta

Aubergine is een groente die altijd in mijn koelkast ligt, net zoals courgette. Mozzarella heb ik ook standaard in huis en dus komt de combinatie aubergine-mozzarella regelmatig voor. Dit receptje is echt superlekker en relatief weinig werk. Oh en heel gemakkelijk! En wie wilt er nu niet een ‘gemakkelijk, snel én lekker’ receptje op tafel toveren na een lange werkdag (puf puf)? Mijn werkdagen zijn nogal lang. Ik ben zo ongeveer van 7u tot 19u van huis weg en als ik dan eindelijk thuis ben, ben ik uitgehongerd tot en met! Door de week mag het dus allemaal niet te lang duren. Anders word ik zó hangry. Soms maak ik de avond ervoor al iets klaar en de andere dagen maak ik iets klaar dat snel op tafel staat. Gestructureerd koken dus, door de week. Gelukkig bestaan de weekends nog, oef! Jammer maar helaas zijn dit maar twee dagen (ze zouden iets moeten uitvinden zoals ‘zonderdag’, een rustdag tussen zaterdag en zondag in, ideaal!). Ach ja, lekker verder dromen. Dromen jullie alvast maar van dit receptje en morgen aan de slag!

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de bootjes:

2 aubergines

rode pesto

1 teen look,

3 tomaten

mozzarella (2 bollen)

verse basilicum

optioneel: parmaham

Voor de pasta:

200 g spaghetti

rode pesto

handvol zwarte olijven

handvol kerstomaten

parmezaan

verse basilicum

pijnboompitten

Bereiding:

Zet een pot water met een scheut olijfolie op het vuur om de pasta te koken. Snijd de aubergines in de lengte in schijven (niet te dik). In principe is 1 aubergine genoeg, maar dan heb je weinig grote schijven en vele kleintjes en ik vind het er lekkerder uitzien als de bootjes ongeveer dezelfde grootte hebben. Maar je doet ermee wat je wilt uiteraard. Als je de stompjes op iemand anders zijn bord kan dumpen, zonder protest, moet je dat zeker doen 😉 Maar dus, de bootjes. Als je de aubergines in schijven hebt gesneden, leg je ze op keukenpapier en strooi je er wat zout over. Je bedekt de bovenkant ook met keukenpapier en zet er dan een bord op. Laat de aubergines zo ongeveer tien minuten uitlekken. Als je aubergines niet eerst even laat uitlekken, is de kans groot dat ze taai worden. Gooi de pasta in het kokend water en snijd de teen look fijn. Doe ondertussen iets anders. Stuur je mama eens een lief smsje, ruim op of zet je toplied du moment op en doe een dansje. Oh en verwarm je oven ook even voor op 200°C nu je toch bezig bent. Als de pasta gaar is, gooi je deze af. Spoel er koud water overheen zodat de pasta afkoelt. Als de pasta wat is afgekoeld, doe je er wat olijfolie onder zodat het niet plakt en zet je het apart. Leg de aubergineschijven vervolgens in een grote ovenschotel, doe er wat olijfolie en look op en zet 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. De gaartijd hangt een beetje af van de dikte van je aubergines. Als je er makkelijk met je vork door kan prikken, zijn ze gaar. Terwijl dit in de oven staat, snijd je de grote tomaten in schijven,  snijd je de kerstomaatjes in twee, snijd je de mozzarellabollen in schijfjes, rasp je de parmezaan met de dunschiller in fijne schilfers, snijd je de olijven en was je een aantal basilicumblaadjes. Haal de gare aubergines uit de oven en bedek ze met een laagje rode pesto. Hier bovenop leg je een aantal tomatenschijven. Als je ook parmaham gebruikt, leg je deze er nu op. Vervolgens leg je een aantal basilicumblaadjes op de bootjes en je eindigt met schijfjes mozzarella. Werk af met een goede draai aan de pepermolen en een scheutje olijfolie. Zet het geheel ongeveer 10 minuten in de oven (of totdat de mozzarella smelt en lichtbruin aan de randjes wordt). Nu de pasta afwerken. Doe twee eetlepels rode pesto onder de afgekoelde pasta en meng dit goed. Afhankelijk van je smaak kan je meer of minder pesto toevoegen. Gooi er de kerstomaten, basilicum, olijven en parmezaanschilfers bij. Als laatste rooster je kort de pijnboompitten en doe je deze erbij. Let op! Pijnboompitten verbranden voor je het weet. Verlaat je positie bij het vuur dus niet! 😉

Als alles klaar is, leg je op elk bord twee bootjes en laat je in het midden plaats voor de pasta. Draai de pasta goed rond je vork en drapeer ze mooi tussen de twee bootjes in en voila, een mooi en heerlijk gerechtje.

Oh ja, ik wou de stompjes niet weggooien, dus hier had ik ook bootjes van gemaakt, kleinere weliswaar, maar deze kunnen de dag erna perfect dienen als lunch (even in de micro gooien, ik heb ze ook koud geproefd, maar dat is minder top) of als voorgerechtje of aperitiefhapje. Graag gedaan!

Enjoy!

75353ad9-b2bb-4ea5-b2a6-0102eeddb6c7

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *