Cake & Taart,  Fruit

Woudvruchtentaart

Deze woudvruchtentaart is een grand succes! Ik kan soms nogal onzeker zijn over de dingen die ik maak en dan vertrouw ik mijn eigen smaak even niet meer. Ik had deze taart al eens gemaakt voor mezelf en mijn vriend en we vonden hem allebei heel lekker, maar hij moet natuurlijk zeggen dat hij hem lekker vindt, dus daar kan ik niet op vertrouwen. Hij zou zelfs bevroren biefstuk met gekabbelde saus opeten en zeggen dat het lekker is gewoon om mij gelukkig te maken. Maar dus, ik nam een risico door deze taart voor mijn housewarming eind augustus te maken voor mijn familie en de familie van het lief. ‘S morgens op tijd opgestaan om er twee klaar te maken en dan maar hopen dat iedereen ze ook lekker vond. Ik serveerde ze met een bolletje ijs en coulis van de woudvruchten. Eeeeennnnnn, iedereen vond ze superlekker. Fieuwwww! Ik kon terug op mijn eigen smaak vertrouwen 😉 Bij deze het superdeluxe recept.

unnamed (16)

Benodigdheden:

Voor het kruimeldeeg: 

1 ei, 2 eidooiers

50 g suiker

160 g boter

210 g gezeefde (glutenvrije) bloem

Voor de taartvulling:

250 ml melk

1/2 tl vanillesuiker

2 eidooiers

100 g suiker (pudding) + ongeveer 30 g suiker (woudvruchten)

30 g (glutenvrije) bloem

30 g boter

750 g woudvruchten (diepvries)

2 el bosvruchtenconfituur

TIP: Voor de pudding kan je ook een pakje bakkerspudding van Dr. Oetker gebruiken, deze werd getest en goedgekeurd!

unnamed (18)

Bereiding:

Voor het deeg:

Ik maak gebruik van de keukenmachine om het deeg te maken, maar normaal gezien moet het ook lukken zonder machine. Meng het ei, 1 eidooier en de suiker. Voeg dan de boter toe en klop op tot het er wat roomachtig uitziet. Voeg vervolgens onder voortdurend kloppen de bloem toe. Vorm van het deeg een dikke bol, leg het op een met bloem bedekt bordje en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Voor de taartvulling:

We maken eerst de pudding en dan de woudvruchten. Voeg de vanillesuiker toe aan de melk en verwarm het geheel op een laag vuurtje. Klop ondertussen de eidooiers op met de suiker (100 g) en de bloem (ik doe dit met de keukenmachine) en voeg het vervolgens toe aan de melk. Breng het geheel langzaam aan de kook terwijl je continu blijft roeren. Je moet blijven roeren totdat het goed dik wordt en dan moet je de boter toevoegen en de pudding van het vuur afhalen en laten afkoelen.

Neem een aparte pot en doe er de woudvruchten in. Voeg er twee eetlepels bosvruchtenconfituur aan toe en de 30 g suiker. Laat het geheel ongeveer 10 minuten inkoken. Als je het nog te zuur vindt, kan je er nog wat suiker aan toevoegen, maar de taart mag best een zuur kantje hebben. Giet de vruchten vervolgens af in een vergiet en vang het sap op in een kommetje en zet apart.

unnamed (19)

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol 2/3e van het deeg uit en bedek de beboterde en bebloemde taarvorm. Ik gebruik een lage met ribbels. Het deeg is nogal plakkerig. Mij is het tot nu toe niet gelukt om de taartvorm mooi in één keer te bedekken. Ik probeer het deeg altijd uit te rollen, maar het breekt meestal af. Maar dit is absoluut geen probleem, je bedekt gewoon met kleinere stukjes de volledige taartvorm en duwt alles goed aan elkaar. Als je de taartvorm bedekt hebt met deeg, doe je er de pudding over en verdeel je het met de pannenlikker gelijkmatig. Daarna mogen de bosvruchten erover.

Zet de taart even aan de kant. Rol nu het laatste deel van het deeg uit en snij er repen uit. Bij mij brak het steeds af dus ik heb gewoon lange repen gerold met mijn handen, maar dat maakt dat het er extra handmade en artisanaal uitziet dus zoveelste beter 😉 Leg de repen eerst horizontaal over de taart en erna verticaal zodat er ruitjes gevormd worden. Doe de laatste eidooier in een kommetje en bestrijk het deeg met een kwastje.

De taart is nu helemaal klaar om de voorverwarmde oven in te gaan. Zet de taart 45 minuten in de oven op 200°C. Haal de taart niet uit de vorm, maar snijd de stukjes vanuit de vorm.

Je kan deze taart gewoon zo opdienen als vieruurtje of als dessert en als het iets feestelijker mag, doe je er een bolletje vanilleijs bij met de coulis die je opgevangen hebt van de woudvruchten. Gebruik je de coulis niet, dan kan je deze altijd invriezen.

Zeker een aanrader deze taart. Zoooo lekker!

unnamed (17)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *