Ovenschotel met aardappel, spek en witte kool
Haaaa, deze ovenschotel met aardappel, spek en witte kool… SO GOOD!
Zoals velen onder jullie weten ben ik nog maar pas getrouwd. Een goede maand geleden stapten de echtgenoot en ik in het huwelijksbootje. Enkele dagen later vertrokken we op huwelijksreis naar Tanzania en Zanzibar. Daar heb ik natuurlijk veel inspiratie opgedaan. Ik kocht er ook een kookboek en daar maak ik vandaag een receptje uit, weliswaar met wat aanpassingen om het toch die Ginger-toets te geven. In Tanzania en ook in Zanzibar werken ze veel met curry’s, stir fry (wok), rijst,… Laat ik nu net van dat alles een groots fan zijn. Toegegeven, soms vraag ik me af waar ik géén fan van ben, ik moet dat ongeveer bij alles al gezegd hebben, maar van curry’s? Mmmm, daar kan ik zo van genieten! Nu, wok, curry’s,… dat zijn allemaal eenpansgerechten en daar maak ik er vandaag ook eentje van.
Benodigdheden, voor 2 personen:
8 flinke aardappelen
200 g spekblokjes
1/2 rode peper
1/2 witte kool
2 grote! tomaten
1/2 tl komijn, 1 tl paprikapoeder
peper, zout
bakboter
Afwerking: 50 g emmentaler, paneermeel en verse peterselie
Bereiding:
Schil de patatjes en kook ze gaar. Snijd ondertussen de witte kool in fijne reepjes, liefst met de mandoline want dan zijn ze dunner. Giet de patatjes af en plet ze grof met de pureestamper. Er mogen nog wat brokjes inzitten, het moet zeker geen gladde puree worden. Voeg een klein klontje boter toe en kruid met peper en zout.
Snijd de rode peper fijn en de tomaten in kleine blokjes. Doe een klein klontje boter in een grote pan en voeg de spekjes toe. Kruid met de komijn en het paprikapoeder en voeg ook de rode peper toe. Wanneer het spek is aangebakken, voeg je de witte kool toe. Bak enkele minuten mee en voeg dan de tomatenblokjes toe. Laat koken en kruid met peper en zout. Kook totdat het een dikke saus wordt.
Voeg nu de puree toe aan de pan en meng alles goed onder elkaar. Doe het geheel in een ovenschotel. Neem er een klein kommetje bij en doe daar de 50 g emmentaler in, samen met een eetlepel versnipperde, verse peterselie en 1 el paneermeel. Meng en verdeel over de schotel.
Zet de ovenschotel 30 minuten in een oven van 180°C.
Tips
- Je kan dit gemakkelijk de dag voordien maken, maar dan zou ik een extra tomaat gebruiken zodat je meer saus hebt en je gerecht de dag nadien niet droog wordt. Ik zou dan ook het gerecht klaarmaken totdat je alles in de ovenschotel hebt gedaan en de dag nadien, wanneer je wilt eten, je kaasmengeling erover en de oven in.
- Vervang eens het spek door gehakt en ga voor een ultieme schotel comfortfood.
- Het is belangrijk dat er in de puree nog grove stukken zitten, dus maak er zeker geen te smeuïge puree van. Anders zal het geheel te papperig worden wanneer de tomaten erbij gaan.
Zéér lekker en ook nog eens echt comfortfood.
Laat het smaken!
Check zeker mijn pagina ‘ovenschotels’ voor meer comfortfood zoals dit! Of neem eens een kijkje op mijn Instagrampagina voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Ovenschotel met aardappel, spek en witte kool
Ingrediënten
- 8 zachtkokende aardappelen
- 200 g gerookte spekblokjes
- 1/2 rode peper versnipperd
- 1/2 witte kool in fijne reepjes
- 2 grote tomaten in blokjes
- 1/2 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 50 g emmentaler geraspt
- 2 el paneermeel
- peper, zout
- bakboter
- 3 takjes verse peterselie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de aardappelen, snijd in blokjes en kook in 15 minuten gaar.
- Giet de aardappelen af, voeg er een klontje boter aan toe en plet tot een grove puree met de pureestamper (er moeten nog stukken inzitten). Kruid met peper en zout.
- Verhit een klein klontje boter in een grote pan en bak er de spekjes in, kruid met komijn en paprikapoeder. Voeg na enkele minuten de rode peper toe en een minuut later de witte kool. Bak enkele minuten mee en voeg de tomatenblokjes toe. Kruid met peper en zout. Laat koken totdat het een dikke saus wordt.
- Voeg de pureemengeling toe aan de pan en meng alles onder elkaar. Doe alles in een ovenschotel.
- Meng het paneermeel met de emmentaler. Versnipper de peterselie en meng deze er ook onder. Strooi over de ovenschotel en bak 30 minuten. Serveer.
13 Comments
Sofie
Deze ovenschotel is té lekker Ginger!
Leek een specialere combinatie, maar wij zijn grote fan, ZEEEEKER een aanrader!!
Staat hier regelmatig op het menu, zoals je zegt ook perfect comfortfood!
As Cooked By Ginger
Hoi Sofie,
Super leuk om te horen 🙂
Dankjewel!
Laurence
Meliena Decuypere
Super lekker gerechtje! Ik had nog wat puree in de frigo die dringend op moest en had nog nooit gekookt met witte kool, dus dit was een goede gelegenheid! De spek was voor mij zelfs niet nodig, maar ik denk dat mijn vriend het wel zal appreciëren als hij terug is van vakantie! Ga ik zeker nog een keertje maken 😃
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen! Een specialere combinatie deze ovenschotel maar zoooo yummy!
Hopelijk vindt jouw vriend dat ook 😉
Groetjes!
Dorien
Wat lekker 😋!!!
Het is een beetje een gekke combinatie maar wat lekker!
Gaat hier zeker nog op tafel komen.
As Cooked By Ginger
hihi ja, eens je je over de gekke combinatie kan zetten, besef je dat het eigenlijk echt lekker is, hé 🙂
Sarah
Ik ben niet zo’n aardappelfan maar dit gerechtje heeft heel hard gesmaakt!
Ik heb het een beetje anders gemaakt: ik heb 2 aardappels vervangen door 1 zoete aardappel. En ik heb de witte kool even mee gestoofd met de spekjes en tomaten en dan puree eronder gemengd.
In ieder geval; het was heel lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen en geweldig dat je er je eigen ding mee gedaan hebt. Klinkt lekker met de zoete aardappel 🙂
Pingback:
Siel Cosemans
Dit is echt heerlijke comfortfood! Mijn man was wat twijfelachtig over de smakencombinatie toen ik aan het koken was, maar eens hij geproefd had, vond hij het helemaal oké. De kindjes (4 en 2 jaar) waren ook fan, ga ik dus zeker nog eens maken!
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen. Iedereen is altijd een tikkeltje sceptisch voordien maar grote fan erna! Eén van onze favorietjes hier in huis 🙂
Ineke
Het heeft ons heerlijk gesmaakt! Dit gaan we vaker doen. Bedankt voor het recept.
As Cooked By Ginger
Super leuk te horen! Dankje!