Orzo met kip en citroen
Een eenpansgerecht om U tegen te zeggen, deze orzo met kip en citroen. Je kan gewoon alles lekker in één pan klaarmaken en het gerecht staat in 20 minuten op tafel. Wat wilt een mens nog meer.
Het is een frisse pasta met lekker veel citroen, olijven en boerenkool. De boerenkool kan altijd vervangen worden door spinazie wanneer de boerenkool niet in seizoen is. Het is dus een allround gerechtje dat je in elk seizoen kan eten.
Voordelen van deze orzo met kip en citroen? Het is lekker, goedkoop, voedzaam, gemakkelijk, snel en je kan het volledig in één pan maken. Ik hoop dat ik jullie hiermee overtuigd heb, want deze moet je echt geproefd hebben. Heerlijk met een glaasje witte wijn erbij. Smakelijk!
Wat heb je nodig?
- Orzo: Dit kan je normaal gezien in elke gewone winkel vinden.
- Kipfilet: Kippendijen kan ook
- Lookolie: Je kan ook olijfolie en een teen look in de plaats gebruiken.
- Kipfond: Water met een kipbouillonblokje kan ook.
- Olijven: Een mix van kalamata en groene. Zwarte olijven kan ook.
- Boerenkool: Is deze niet in seizoen of kan je hem niet vinden, neem dan spinazie in de plaats.
- Citroenen: Zeste én sap.
- Parmezaan: Om het geheel extra smeuïg te maken.
Wat moet je doen?
Easy peasy lemon squeezy. En je moet nog echt citroenen persen ook 🙂
Je begint met al je ingrediënten voor te bereiden en klaar te zetten. De eerste fase van het gerecht bestaat uit de kip in blokjes snijden, de orzo afwegen, de olijven in stukjes snijden en de fond klaarzetten.
Je bakt de kip goudbruin in de lookolie en voegt de olijven toe wanneer de kip bijna gaar is. Wanneer deze gaar is, haal je alles uit de pan en voeg je de orzo en fond toe. Breng op middelhoog vuur aan de kook en start met de rest van de ingrediënten voor te bereiden.
Trek de blaadjes boerenkool van hun dikke stengels en scheur in stukjes. Voeg toe aan de pan. Rasp de citroen en parmezaan en zet apart.
Wanneer het vocht ingekookt is en de orzo gaar is (voeg extra fond toe als de orzo nog niet gaar zou zijn), mag het vuur op laag en voeg je citroenzeste, citroensap en parmezaan toe. Samen met lekker veel peper. Mengen, in de borden scheppen en afwerken met extra parmezaan en peper en je orzo met kip en citroen is klaar!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Ben je een tragere kok of heb je moeite met vanalles tegelijk te doen in de keuken, zet dan alle ingrediënten al op voorhand klaar.
- Lookolie: Heb je dit niet bij de hand. Gebruik dan gewone olijfolie en voeg een teen versnipperde look toe aan de kip.
- Ik raad aan de orzo niet te vervangen, maar doe je dit wel, kies dan voor de kleinst mogelijke pastavorm die je kan vinden.
- Boerenkool: Zoals al vermeld, kan je deze vervangen door spinazie als je geen boerenkool zou kunnen vinden, maar probeer het zeker een keertje met boerenkool als het wel in de winkel zou liggen.
- Olijven: Ik gebruikte een mix van kalamata en groene olijven, maar zwarte olijven gaan hier ook perfect bij.
- Citroen: De hoeveelheid zeste en sap is een richtlijn om de smaak aanwezig maar subtiel te houden. Je kan de hoeveelheid aanpassen naar eigen smaak.
- Op voorhand maken: Dit gerecht is het lekkerst à la minute en aangezien het zo snel klaar is, raad ik aan het op het moment zelf te maken. Wil je het toch graag op voorhand maken. Giet dan een klein beetje extra fond over het gerecht vooraleer je het opnieuw opwarmt (in de microgolfoven).
- Bewaren: Dit gerecht blijft 2 dagen goed in de koelkast.
Op zoek naar meer simpele pastagerechten? I got you!
- Macaroni met scampi en broccoli
- Eenpanspasta met kip en paprika
- Spaghetti met sardienen en tomaat
- Penne met kip en pesto
- Pasta Mac ’n chili
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Orzo met kip en citroen
Ingrediënten
- 3 el lookolie
- 300 g kipfilet in blokjes
- 20 olijven (kalamata, groene en/of zwarte) in stukjes
- 200 g orzo
- 750 ml kipfond
- 130 g boerenkool van de stengel & in stukjes gescheurd
- zeste 1/2 citroen
- sap 1 citroen
- 40 g parmezaan geraspt
- peper, zout
Instructies
- Verhit de lookolie in een grote pan met hoge randen.
- Bak de kip goudbruin in de olie. Wanneer deze bijna gaar is, voeg je de olijven toe. Kruid stevig met peper en zout. Roerbak tot de kip gaar is.
- Haal de kip en olijven uit de pan en voeg de orzo en kipfond toe. Breng aan de kook en laat koken op middelhoog vuur met de deksel half op de pan. Roer regelmatig.
- Voeg na 5 minuten de boerenkool toe, roer, laat slinken en laat het geheel verder koken.
- Wanneer de fond bijna ingetrokken is, proef je de orzo. Is deze nog niet gaar, voeg dan wat extra fond toe tot de orzo volledig gaar is.
- Als de orzo gaar is, zet het vuur dan op laag en voeg de citroenzeste, citroensap en geraspte parmezaan toe. Kruid met peper en meng goed.
- Haal van het vuur, verdeel over 2 borden en werk af met extra parmezaan en peper. Smakelijk!
4 Comments
Larissa Stolym
Fris gerechtje, snel klaar. Met spinazie gemaakt ipv boerenkool en dat was zeer lekker.
As Cooked By Ginger
Joepie, leuk om te horen! 🙂
Pingback:
Pingback: