Kroketjes met spek en erwtjes
Hooooo, madonna! Zo zo zo zo goed, dit hapje. Toen ik deze kroketjes met spek en erwtjes klaarmaakte om te fotograferen voor mijn kerstmenu, kon mijn geluk niet op. Ze waren zo lekker! Ik kan dus niet wachten om ze met jullie te delen en finally is het zover.
Deze kroketjes zijn een ge-wel-dig (kerst)hapje dat bij iedereen een glimlach op het gezicht zal toveren. Ze zijn alles dat je maar wilt:
- Gemakkelijk om te maken
- Bevatten weinig ingrediënten
- Zijn bijna volledig op voorhand klaar te maken
- Zijn overheerlijk, verrukkelijk, fingerlicking good
Klinkt geweldig, toch? Zullen we aan de slag gaan!
Benodigdheden, voor 16 kroketjes:
500 g puree, afgekoeld
150 g spekjes
80 g erwtjes
20 stengels bieslook
100 g cheddar
1 ei
80 g panko (ongeveer)
zonnebloemolie
Bereiding:
Bak de spekjes en laat afkoelen. Laat de erwtjes ontdooien, kook ze 2-3 minuten en spoel meteen onder koud water. Versnipper de bieslook en rasp de cheddar.
Meng de puree met de spekjes, erwtjes, bieslook en cheddar. Rol een 16 tal balletjes van de mengeling.
Klop het ei los en haal de balletjes erdoor. Doe ze vervolgens bij de panko en zorg ervoor dat de balletjes rond om rond een goed laagje panko hebben.
Verhit een flinke hoeveelheid zonnebloemolie (zorg dat je een bodempje van zo’n 2 tal cm hebt) in een grote pan en bak er de kroketjes in aan. Zo’n 4 minuten aan elke kant. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met ketchup en/of mayo.
Tips:
- Voorbereiding: Je kan deze kroketjes tot aan het bakken volledig op voorhand klaarmaken. Handig!
- Bakken: Gebruik voor het bakken van de kroketjes een pan met hoge randen zoals bvb een wokpan. Wees voorzichtig met de hete olie. Laat deze volledig afkoelen vooraleer je hem weg doet.
- Friteuse: Je kan de kroketjes ook afbakken in een friteuse, dan zal het zo’n 4 minuutjes zijn ongeveer.
- Zorg ervoor dat de puree goed gekruid is. Is dit niet het geval, kruid de mengeling dan zeker nog bij met peper en zout.
- Je kan gerust restjes puree gebruiken. Ik heb altijd wel een pakje puree in de diepvries liggen, dan zijn deze kroketjes snel gemaakt!
- Ik doe de suggestie om de kroketjes te serveren met ketchup of mayo, maar ga gerust voor een sausje naar keuze!
- Je kan er gerust een voorgerecht of lunch van maken door een 2tal kroketjes te serveren met een salade on the side.
Laat het smaken!
Laurence
Interesse in meer leuke hapjes? Check dan zeker eens mijn pagina ‘aperitief’, daar vind je alle hapjes in één oogopslag! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op mijn Instagrampagina @ascookedbyginger voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Kroketjes met spek en erwtjes
Ingrediënten
- 500 g puree afgekoeld
- 150 g spekjes gebakken en gekoeld
- 80 g erwtjes gekookt en gespoeld onder koud water
- 20 stengels bieslook versnipperd
- 100 g cheddar geraspt
- 1 ei
- 80 g panko ongeveer
- zonnebloemolie
Instructies
- Meng de puree (zorg dat deze gekruid is met peper, zout) met de spekjes, erwtjes, bieslook en cheddar.
- Rol ongeveer 16 balletjes van de mengeling.
- Klop het ei los en doe in een diep bord. Spreid de panko ook uit op een groot bord.
- Rol de balletjes eerst door het ei en dan door de panko. Zorg ervoor dat de balletjes rond om rond volhangen met een laagje panko.
- Verhit een bodempje van ongeveer 2 cm zonnebloemolie in een grote wokpan. Bak er de kroketjes (eventueel in 2 delen) 4 minuten aan elke kant. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met ketchup, mayo of een sausje naar keuze.
11 Comments
Sarah
Een heel lekker receptje, bedankt!
As Cooked By Ginger
Super te horen, dankjewel!
Patsy
Mag er melk in de puree?
As Cooked By Ginger
Absoluut, zolang het een stevige puree blijft, is dat helemaal oké!
Annelien
Heel leuk en lekker hapje. Was een succes!
As Cooked By Ginger
Leukkk, dankjewel! 🙂
Pingback:
Pingback:
Ann
Kan je de balletjes ook bakken in de airfryer?
As Cooked By Ginger
Hoi, je kan het altijd uittesten maar ik raad aan ze in olie te bakken zoals aangegeven 🙂
Pingback: