Aperitief,  Lunch,  Voor- of bijgerecht

Spring Rolls

De Spring Rolls,… Ik denk dat iedereen ze wel zal kennen. Het komt erop neer dat het gezonde loempia’s zijn. Ze worden met rijstvellen gemaakt, ze zijn niet gefrituurd en ze zijn heel lekker. In principe kan je er tussen rollen wat je zelf maar wilt, maar er zijn wel zo’n beetje ongeschreven regels rond wat er in kan, al moet geen mens ter wereld zich daar iets van aantrekken. Ikzelf heb het beschaafd en bescheiden gehouden tijdens mijn allereerste poging. Ze waren lekker en fris, dat moet gezegd. Plus, je mag ze lekker royaal in sojasaus dippen. Dan kan het natuurlijk ook niet meer mislopen, hé. Ze zijn ideaal om als hapje op te dienen en als je er wat meer en verschillende maakt, kan je ze ook als voorgerechtje serveren. Zoals ik al liet weten, doe er gewoon lekker mee wat je zelf wilt. Je gasten zullen gelukkig genoeg zijn met zo’n lekker homemade rolletje.

unnamed

Benodigdheden, voor 12 rolletjes:

6 rijstvellen

1 dikke wortel

1/2 klein zakje sojascheuten

1/2 komkommer

grote handvol pindanoten

1 stuk verse zalmfilet + sesamolie en sojasaus

verse basilicum

unnamed-3

Bereiding:

Schil de wortel en snijd deze julienne (lange fijne reepjes). Doe hetzelfde met de komkommer, maar laat de schil er wel aan. Doe de pindanoten in de blender en pulseer een paar keer zodat je grove kruimels krijgt. Snijd de verse zalm in de breedte in smalle reepjes, doe ze in een kommetje en giet er 1 el sesamolie en 1 el sojasaus bij. Meng zodat alle stukjes een jasje van soja & sesam krijgen

unnamed-4

Neem een groot soepbord en doe er (lauw)warm water in. Neem er een propere keukenhanddoek bij en spreid deze uit over je werkblad. Dompel een rijstvel in het water en laat het zo’n 30 seconden erin liggen. Tegen dan zou het een slap velletje moeten zijn. Spreid het uit over je keukenhanddoek en begin te vullen. Zorg dat je langs boven en onder een goede 2 cm openlaat zodat je deze randjes nog kan omplooien.

unnamed-5
TIP: Zoals je kan zien, serveerde ik het als voorgerechtje, met wat (niet zelfgemaakte) sushi’s bij.

Leg in het midden een paar reepjes komkommer, wortel, sojascheuten en zalm en strooi er wat pinda’s overheen. Voeg een versnipperd blaadje verse basilicum toe. Plooi de boven- en onderkant dicht en rol het dan helemaal op. Het vel is vrij plakkerig, dus de rolletjes blijven relatief goed dicht.

Snijd het rolletje in twee en begin dan opnieuw tot je 12 rolletjes hebt.

Serveer met sojasaus en een tikkeltje fierheid.

TIP: Iemand zwanger? Gebruik enkele surimisticks of wat gebakken scampi’s in je rolletjes in plaats van de rauwe zalm.

Enjoy!

unnamed-1

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *