Chocolade,  Muffins & Gebakjes

Brownies met koffie

Brownies met koffie. Als we de vraag krijgen welke dingen tot de lekkerste ter wereld behoren, dan staan koffie en chocolade zeker en vast in dat lijstje. Alvast, als het van mij zou afhangen toch. Ik kan me geen leven zonder koffie en chocolade inbeelden, om heel eerlijk te zijn.

Match made in heaven!

Ze passen ook gewoon zo geweldig goed samen. Geen koffie zonder een stukje chocolade en geen stukje chocolade zonder een koffietje erbij. Toch?

Aangezien ze zo goed bij elkaar passen, dacht ik ‘waarom voeg ik niet eens koffie toe aan mijn brownies’ en maak ik er een brownie met koffie van. Koffie in chocoladegebak versterkt ook de intensiteit van chocolade, dus dat kon alleen maar lekker zijn! Conclusie: Topidee!

Wat heb je nodig?

  • Pure chocolade en boter: de standaard basis van elke brownie
  • Eieren: grote eieren
  • Suiker: gewone fijne kristalsuiker
  • Koffiepoeder: Hiermee bedoel ik gemalen koffie, het koffiepoeder dat je gebruikt om filterkoffie mee te zetten.
  • Patisseriebloem
  • Bakpoeder
  • Zout

Wat moet je doen?

Zoals je bij elke brownie doet, smelt je eerst je chocolade en boter au bain-marie. Wanneer dit bijna gesmolten is, mag je daar het koffiepoeder bij doen zodat dit mee kan smelten. Meng goed met de pannenlikker.

Terwijl de chocolade aan het smelten is, klop je de eieren en suiker op tot een lichtschuimig geheel. Niet te lang kloppen, want we willen niet te veel lucht toevoegen aan ons gebak. Daar mag dan de gesmolten chocolade met boter en koffie bij. Klop goed met de garde.

Voeg nog de bloem, bakpoeder en zout toe. Meng tot één geheel en je deeg is klaar. Je mag het in een vierkanten springvorm gieten en een halfuurtje bakken in de oven (die je voorverwarmd hebt). Zo lekker dit!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Koffiepoeder: Zoals bij de ingrediënten vermeld staat, is dit gemalen koffie die je gebruikt om filterkoffie mee te zetten. Dus geen instant koffie.
  • Koelkast: De brownies moeten volledig afkoelen voordat je ervan kan eten (ze zijn het lekkerst wanneer ze afgekoeld zijn). Je kan ze buiten de koelkast of in de koelkast bewaren. Als je ze lekker fudgy gebakken hebt (dit gebeurt wanneer je de brownies iets vroeger uit de oven haalt), zijn ze het lekkerst als je ze in de koelkast bewaart. In andere gevallen, zou ik ze buiten de koelkast bewaren. Zeker als je ze per ongeluk te lang gebakken hebt. Hoe dan ook, bewaar ze altijd in een afgesloten doos.
  • Bewaren: De brownies blijven een 3-4 tal dagen goed.

Fan van gebak met chocolade? Check dan zeker eens deze lekkernijen!

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Brownies met koffie

As Cooked By Ginger
Overheerlijke brownies met koffie die voor een echt moment van genieten zorgen. De koffiesmaak is subtiel aanwezig en versterkt de chocoladesmaak. Heaven!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Dessert, Gebak
Keuken Amerikaans, Belgisch
Porties 16 brownies

Equipment

  • 1 vierkanten springvorm van 23×23 cm

Ingrediënten
  

  • 200 g pure chocolade
  • 50 g boter
  • 12 g gemalen koffie = koffiepoeder dat je gebruikt om filterkoffie mee te zetten
  • 3 eieren
  • 200 g suiker
  • 140 g patisseriebloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • bloemsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt de chocolade en boter au bain-marie. Wanneer deze bijna gesmolten is, voeg dan het koffiepoeder toe en laat smelten tot één geheel.
  • Klop ondertussen de eieren los, voeg de suiker toe en klop lichtjes schuimig.
  • Giet er de gesmolten chocolade bij en meng meteen.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en meng tot één geheel.
  • Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm. Vet de randen in mijn boter en bestuif met cacaopoeder. Als je dit niet bij de hand hebt, is bloem ook goed.
  • Giet het beslag in de vorm en bak 30 minuten. Check op 25 minuten even of de brownie niet al goed is. Als een prikker er met stevige, natte kruimels uitkomt, is hij al goed!
  • Laat volledig afkoelen. Bestrooi met bloemsuiker en snijd in 16 vierkantjes. Smakelijk!
Trefwoord Brownies, Chocolade, Koffie

2 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept