Zondag Bakdag: Tulbandcake met noten en kaneel
I love herfstgebak. Ik kan jullie zelfs niet vertellen hoeveel. Ik heb het hoogstwaarschijnlijk al een miljoen keer gezegd en geschreven, maar het is gewoon zo verschrikkelijk lekker. Kaneel, walnoten, pecans, bruine suiker, ahornsiroop,… Ik ben er verliefd op. Chance dat we de winter nadien ingaan en dat ik de extra kilootjes kan gebruiken tegen de koude. Al is dat natuurlijk wat bij de haren getrokken. Ja, ik heb het altijd extreem koud in de winter, maar neen, ik kom daar niet bewust wat kilo’s voor bij. Al is het natuurlijk wel een voordeel dat het bikiniseizoen zich niet na de vele herfstgebakjes afspeelt. Oef!
Maar dus, deze cake is echt wel geweldig lekker. Ik nam hem mee naar een familiefeest en iedereen was het met me eens dat dit ‘een heel goei cake’ is. Meer dan goedgekeurd deze topper!
Benodigdheden:
220 g boter, zacht en in blokjes
240 ml (lactosevrije) natuuryoghurt
450 g speltbloem
190 g suiker
3 eieren
3 tl (wijnsteen)bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
snuf zout
Vulling: 90 g suiker, 150 g grof gehakte noten (walnoten, pecannoten en hazelnoten), 1 flinke tl kaneel, 2 peultjes kardemom, scheutje ahornsiroop
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de zachte boter met de eieren, yoghurt, suiker en vanillesuiker. Klop goed met de garde. Het kan geen kwaad als er wat klonters in zitten. Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder en het zout. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge. Meng goed met de garde. Je kan het ook allemaal in de keukenmachine doen, natuurlijk.
Je deeg is klaar dus we kunnen aan de vulling beginnen. Doe de noten in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe. Haal de zaadjes uit de kardemompeultjes en maal ze nog even wat fijner voordat je ze bij de rest doet. Meng goed en zet apart.
Neem er de cakevorm bij, een tulbandcakevorm, ook wel de vorm voor een bundt cake genoemd en vet hem in. Doe de helft van het deeg in de vorm. Verdeel dan de vulling over het deeg en druk lichtjes aan. Schep de rest van het beslag erover en zet de cake ongeveer 50-55 minuten in de oven. Bij mij ging hij er 55 min in, maar prik er rond 50 minuten eens in om te zijn of hij nog niet gaar is.
Volledig laten afkoelen, uit de vorm halen, eventueel afwerken met wat bloemsuiker en smullen maar!
5 Comments
eefjesfinest
Lekker zeg!
Marijke
Deze is echt heerlijk 🤩
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen!
Dankjewel 🙂
Laurence
Pingback:
Pingback: