Dessert

Kerstmenu – Dessert: Mascarponemousse met speculaas en rode vruchten

Het kerstmenu loopt bijna ten einde, morgen komt er nog een kleine verrassing en dan is het ‘As Cooked by Ginger’-kerstmenu afgelopen. Wat een leuke week. En het lief natuurlijk content dat hij al heel de week kerstmaaltijden krijgt voorgeschoteld. Vooral met de worstenbroodjes was hij gelukkig, gok ik. Aan zijn gezicht te zien. Oh, en met het dessert van vandaag was hij ook héél blij! En ik ook, amai. Zó lekker, echt om duimen en vingers van af te likken. Wel een ietwat zwaarder gerechtje, dus best een kleinere portie van serveren. Tenzij jullie een tweede maag hebben voor dessert. Want geef toe, hoeveel je ook gegeten hebt, een dessertje lijkt er toch altijd nog bij te gaan. Daar is een speciaal plekje voor gereserveerd. Ikzelf ben een echte zoetebek en ben zot van lekkere dessertjes of smullertjes bij de koffie na het avondeten. Met mate uiteraard. Dit gerechtje heb ik van Jeroen Meus, met een kleine aanpassing. Ik kon het gewoon niet laten dit gerechtje te kiezen als dessert. Het is gewoon té lekker. Proef zelf maar,…

Benodigdheden:

250 g mascarpone

2 eieren

100 g suiker

1 zakje vanillesuiker

speculaaskoekjes

handvol rode vruchten

rode vruchtencoulis (2x handvol diepvries rode vruchten + 2 el suiker)

witte chocolade

We maken eerst de mascarponemousse. Deze maak je best een paar uur op voorhand zodat hij wat kan opstijven. Scheid de eieren en houd de eiwitten apart. Meng de suiker en de eidooiers tot er een geel schuimig beslag ontstaat. Voeg de mascarpone en vanillesuiker toe en meng. Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het mengsel. Zet in de koelkast. De mousse moet zo’n vier uur ongeveer minimum in de koelkast staan om te kunnen opstijven.

Voor de coulis… Deze kan je gewoon in de winkel kopen, maar ook zelf maken door 2x een handvol rode vruchten uit de diepvries in een kookpot te doen en er een klein scheutje water en twee el suiker aan toe te voegen. Breng aan de kook, zet het vuur wat lager en laat een kwartiertje pruttelen. Haal het geheel vervolgens door een zeef en vang het vocht op. Dit is je coulis. Laat deze volledig afkoelen voordat je hem gebruikt.

Crumble de speculaas. Ik liet er nog wat grote stukken in en maakte het dus niet te fijn. Rasp de witte chocolade.

Neem glaasjes. Vul de bodem met speculaas. Doe er een paar lepels van de mousse op. Leg er wat rode vruchten op en vervolgens een paar lepels coulis. Werk af met de witte chocolade en nog wat speculaaskruimels.

Ik beloof het, ongelooflijk lekker.

Enjoy!

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *