Kerstmenu – Dessert: Cheesecake mousse met speculaas
OH MY GOD! Dit dessert is… Tja, hemels. Het moet gezegd worden. Alle fans van kruiden als speculaas, kaneel, kardemom,.. Welgekomen. Je bent aan het goede adres. Oh, en zei daar iemand karamel? Jawel!
Dit dessertje is een combinatie van al het lekkers dat het winters gebakland te bieden heeft. Winter in een potje. Het eten van een lekker dessert is voor mij een moment van de tijd even stil zetten en genieten, gewoon genieten.
Ook zin om mee te genieten? Bij deze het recept… Enjoy!
PS: Je kan het dessert volledig op voorhand klaarmaken. Lekker gemakkelijk 😉
Benodigdheden, voor 4 personen:
125 g speculaaskoekjes
35 g boter
230 g roomkaas (ik nam Philadelphia natuur)
200 ml volle room
1/2 tl gemberpoeder
1 tl kaneel
1/3 tl kardemom
snuf nootmuskaat
30 g bloemsuiker
karamelsaus (mag gewoon uit flesje zijn ofwel zelfgemaakt)
Voor de speculaasmannetjes:
150 g bloem
125 g boter
75 g donkerbruine suiker
1/2 tl bakpoeder
5 g speculaaskruiden
snuf zout
Bereiding:
Verkruimel de speculaaskoekjes in de blender. Smelt de boter, voeg toe aan de blender en mix mee. Houd enkele el van het mengsel apart voor de afwerking. Verdeel de rest over verschillende glaasjes en druk wat aan met je vingers. Zet in de koelkast.
Klop de volle room stijf met de elektrische garde. Meng de roomkaas met de kruiden, 2 el karamelsaus en de bloemsuiker. Meng goed en spatel er vervolgens de slagroom onder. Doet het mengsel in een spuitzak en spuit het in de glaasjes tot 2-3 cm onder de rand. Zet een viertal uur in de koelkast.
Bak ondertussen de speculaasmannetjes. Zeef de bloem boven een mengkom en voeg er de suiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout aan toe. Meng en voeg de boter in blokjes toe. Kneed met je handen totdat de boter volledig opgenomen is. Vorm een bal van het deeg, draai het in plasticfolie en zet het een half uur tot een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve cm dikte. Steek er de mannetjes uit (vormpjes kan je overal vinden) en zet ze 10-12 minuten in de oven (afhankelijk van hoe groot je vormpje is). Laat de koekjes volledig afkoelen.
Wanneer je klaar bent om te serveren, haal je de glaasjes uit de koelkast en steek je er schuin een mannetje in. Werk af met enkele speculaaskruimels, die je apart gehouden had en een eetlepel karamel.
Heerlijk!
Laurence
5 Comments
Dorien
Snel en gemakkelijk om te maken!
Ikzelf vond het lekker, maar die mening werd niet unaniem gedeeld, eerder 50/50. 😉
As Cooked By Ginger
Oh, niet veel fans van cheesecake en kruidige gerechtjes bij jou aan tafel dan! Fijn dat het jou wel gesmaakt heeft 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback: