Tips & Tricks

5 tips voor het perfecte ontbijt

De titel suggereert dat ik weet hoe je het perfecte ontbijt serveert… Dat weet ik natuurlijk niet. Wat ik wel kan doen, is mijn eigen ervaringen en ideeën met jullie delen. Onlangs gaf ik voor mijn vriendinnen een Bday Brunch. Het was meer een ontbijt dan een brunch, dus laten we het dan maar een Bday Breakfast noemen. Hoe zorg je ervoor dat je de uitdaging om voor tien hongerige vrouwen ontbijt klaar te maken niet uit de weg gaat? Simpel! Gewoon je uitnodigingen versturen voordat je tijd hebt om van gedachten te veranderen. Stap één was gezet: Nodig iedereen uit.

Wat als iedereen dan ook nog blijkt te komen en je plots voor tien mensen ontbijt moet klaarmaken? Geen stress, natuurlijk. Gewoon doen wat je altijd doet, je goed voorbereiden. Dat is alvast mijn eerste tip, maar natuurlijk heb ik er nog voor jullie!

unnamed (7)

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Bedenk ruim op voorhand wat je allemaal wilt klaarmaken en maak er een lijstje van. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk zaken kiest die je op voorhand kan klaarmaken. Zorg dat je fruit gesneden is, je beleg al mooi op borden uitgestald ligt (bewaar dit met plasticfolie over in de koelkast), je broodjes afgebakken zijn, je granola gemaakt is, je gebakjes gebakken,… Waarom is dit belangrijk? Zodat je gezellig kan mee tafelen. Ik vind het altijd zo vervelend als ik de hele tijd in de keuken moet staan terwijl iedereen gezellig aan het babbelen en lachen is. De helft van de tijd kan je niet volgen en het is tenslotte toch je eigen feestje? Dan moet het voor jezelf ook feest zijn!

Oh, zet het beginuur van je feestje niet té vroeg. Ik weet dat ontbijten ’s morgensvroeg dient te gebeuren, maar geef jezelf voldoende tijd om alles goed voor te bereiden. Ik nam 11u en stond om 8u op. Voldoende tijd dus!

unnamed (6)

2. Serveer zoet én zout

Het is belangrijk dat er voor ieder wat wils is. Ik heb vriendinnen die graag kaas, spek met ei, gerookte zalm, salami,.. eten en vriendinnen die het liefst voor de muffins, koekjes, choco, speculaaspasta,… gaan. Zorg dat er van alles wat aanwezig is, zo ben je er zeker van dat iedereen tevreden is. Dat je de mensen die alles graag eten keuzestress bezorgt, is jouw probleem niet. Liever teveel keuze dan te weinig. Keuzestress betekent dat alles er zo lekker uit ziet dat ze niet weten wat doen. Alleen maar positief op te vatten!

3. Maak het lekker homemade

Dit vind ik enorm belangrijk. Ik verkies altijd een imperfect, maar homemade ontbijt boven een perfect uitziend ontbijt uit een pakje. Dat is misschien wat bij de haren getrokken, je moet niet meteen om 2u ’s nachts opstaan om je eigen broodjes te bakken, maar zorg ervoor dat je de dingen die je zelf kan maken, ook zelf maakt. Je kan bijvoorbeeld perfect de dag (of aantal dagen) op voorhand zelf granola maken. Je kan op tijd opstaan om wafels en muffins te bakken. Maak je eigen fruitsalade en koop ze niet uit bakjes. Ikzelf maakte de dag op voorhand koekjes en pindakaasbonbons en de dag zelf bosbessenmuffins en havermoutwafels. Ik had ook een pakje koekjes, pralinen, een pak wafels en muffins kunnen kopen, maar wat is daar nog leuk aan? Homemade is always better!

unnamed (1)

4. Wissel klassiek af met vernieuwend

Jij mag dan wel een hipster in de keuken en een die-hard foodie zijn, niet iedereen is dat. Zorg dat je zowel spek en ei serveert als bijvoorbeeld een speciale granola of havermoutwafels. Zorg voor verschillende broodjes. Wit, bruin, grijs, met zaadjes,… zo kan iedereen eten wat hij of zij het liefste wilt. Het is ook wel leuk om er iets vernieuwends in te steken. Iets wat je gasten niet elke zondag bij hun ontbijt eten. Zo maakte ik pindakaasbonbons, muffins, havermoutwafels én, de favoriet van velen, de gezonde bananasplit. Een grote schotel met banaan, yoghurt, bosvruchtencoulis en noten en zaden. Oogt mooi en is heel erg lekker!unnamed (19)

5. Zorg voor versiering

Zorg ervoor dat je tafel leuk versierd is, dat zorgt meteen voor een leuke sfeer. Ik zorgde bijvoorbeeld voor verse tulpjes, mooie servetjes en roze pluimpjes op ieders bord (we zaten tenslotte nog wat in de Pasen-sfeer). Je moet niet per se veel tijd en/of geld in je versiering steken. Een leuk rietje, mooi plantje, slinger aan je lamp, servetjes op een speciale manier geplooid,.. kan al meteen voor een leuke touch op tafel zorgen.

Zo, met deze tips zou je je brunch/ontbijt zeker zonder al te veel stress moeten overleven. Het blijft natuurlijk het aller belangrijkst dat je geniet van je eigen feestje. Als er dan al eens iets misloopt, is dat het einde van de wereld niet (ik was helemaal vergeten dat ik mijn spek en ei in de oven had gezet om warm te houden en dacht er pas aan toen iedereen bijna genoeg had). Gasten zijn vergevingsgezind als je ze veel eten geeft ;-).

Veel kookplezier, lieve foodies!

Laurence

unnamed (8)

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *