Wildstoofpotje
Wildstoofpotje. In mijn vriendenkring zijn de meningen verdeeld over wild. De één is er zot van, de ander kan het niet zo smaken. Jullie kunnen natuurlijk al raden bij welke groep ik hoor. Ik ben er helemaal WILD van. Hertenkalf, hazenrug, everzwijn, eend,… Het kan mij zo smaken! Het wildseizoen is helemaal mijn ding. Al kan ik zeker nog wat oefening gebruiken in het klaarmaken ervan. Gelukkig baart oefening zo af en toe ook eens wat kunst.
Voor mijn kerstmenu besloot ik er nog eens helemaal voor te gaan en God, wat hebben we ervan genoten. Ik ging voor ragout van everzwijn. Het neemt wat tijd en geduld in beslag, maar het resultaat loont zeker en vast de moeite: Een wildstoofpotje om duimen en vingers bij af te lekken.
Benodigdheden, voor 2 personen:
400 g stoofvlees van everzwijn
250 g spekblokjes
1 ui
3 wortelen
200 ml runderbouillon of -fond
500 ml rode wijn
1 el vruchtenconfituur (4 vruchten, framboos of rode bessen)
2 el bloem
2 takjes verse tijm
1 kruidnagel
2 blaadjes laurier
verse peterselie
peper, zout
boter
Bereiding:
Snijd de ui in halve ringen en de wortelen in kleine blokjes. Snijd de grote stukken stoofvlees een beetje kleiner.
Verhit een flinke klont boter in een grote stoofpot en korst er het vlees in aan op hoog vuur. Kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pot en voeg de ui toe. Wanneer deze glazig is, voeg je het spek en de wortel toe. Bak enkele minuten en voeg het vlees terug toe.
Strooi de bloem over het geheel en roer tot de bloem onder het vlees gemengd is.
Giet de wijn en de fond in de pot. Doe er de laurier, tijm en kruidnagel in. Voeg als laatste de confituur toe en meng.
Laat 10 minuten koken op hoog vuur, zet het vuur vervolgens middellaag en laat een tweetal uren rustig pruttelen. Ga af en toe roeren.
Na een tweetal uur is je wildstoofpotje klaar. Lekker!
Tips:
- Serveersuggesties: Eet het wildstoofpotje met puree en gekarameliseerde witloof. Pommes duchesse, frietjes of kroketjes zijn ook altijd lekker! Werk het stoofpotje zeker af met goed veel verse peterselie en een draai aan de pepermolen.
- Voor de durvers: Voeg gerust een flinke scheut sojasaus toe aan de pot om het geheel een diepere en zoutere smaak te geven. Delicious!
- Indikken: Als je het stoofvlees te dun vindt (de bloem zou het geheel moeten indikken) dan kan je de saus altijd extra indikken door een lepeltje maïszetmeel te mengen met een klein beetje water, de saus te laten koken en dit toe te voegen. Binnen een half minuutje zal je saus dikker zijn.
- Voorbereiding: Je kan en moet dit wildstoofpotje volledig op voorhand klaarmaken. Het is het lekkerst wanneer het meerdere uren heeft opgestaan. Enkel zo kunnen de smaken maximaal tot hun recht komen.
- Bewaren: Dit stoofpotje blijft tot drie dagen goed in de koelkast. Je kan het ook de dag zelf of de dag nadien invriezen. Zo blijft het enkele maanden goed.
Aanpassingen:
- Je kan het everzwijn vervangen door ander wildstoofvlees of gewoon runderstoofvlees.
- De wijn kan vervangen worden door bier, maar dan krijg je natuurlijk een meer klassiek stoofvlees en is de smaak ook volledig anders. Maar zeker ook lekker!
- Werk eens een keertje af met versnipperde rucola in plaats van peterselie. Verrassend lekker!
Laat het smaken,
Laurence
Wild van wild? Check dan zeker eens deze tagliatelle met ragout van everzwijn. Veel te lekker! Ook deze wildburger met veenbessen zal je wel kunnen bekoren. Enjoy! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Wildstoofpotje
Ingrediënten
- 400 g stoofvlees van everzwijn
- 1 ui in halve ringen
- 250 g spekblokjes
- 3 wortelen geschild, in kleine blokjes
- 2 el bloem
- 200 ml runderbouillon
- 500 ml rode wijn
- 1 el vruchtenconfituur 4 vruchten, framboos of rode bessen
- 2 takjes verse tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1 kruidnagel
- verse peterselie
- peper, zout
- boter
Instructies
- Verhit een flinke klont boter in een grote stoofpot. Korst er het stoofvlees in aan. Kruid met peper en zout.
- Haal het vlees uit de pot en doe de ui erin. Wanneer deze glazig is, voeg je het spek en de wortelen toe. Roer om en bak enkele minuten aan.
- Voeg het stoofvlees terug toe en strooi de bloem erover uit. Meng totdat de bloem is opgenomen en giet vervolgens de bouillon en rode wijn in de pot.
- Voeg ook de confituur, tijm, laurier en kruidnagel toe. Kruid eventueel extra bij met peper en zout.
- Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten stevig doorkoken. Zet het vuur vervolgens middellaag en laat twee uur verder pruttelen. Roer regelmatig in de pot.
- Werk af met versnipperde peterselie en serveer met puree, kroketjes of Pommes duchesse en gekarameliseerde witloof of andere groentjes naar keuze.
6 Comments
Pingback:
Pingback:
Eva
Ik heb een vraagje 🙂
Moet je het potje 2uur laten pruttelen met of zonder deksel op de pot?
As Cooked By Ginger
Hey! Je kan het er half op houden en wat in het oog houden of het teveel wegkookt (dan deksel erop) of te waterig blijft (deksel eraf). Groetjes!
Lise
Echt superlekker! Een simpel recept met niet te veel ingrediënten. Zeker een aanrader. 🙂
As Cooked By Ginger
Dankjewel! Leuk te horen 🙂