Wortelcake
Ik hou van de herfst en ik hou nog meer van herfstig gebak, zoals deze wortelcake. Lekker veel koekkruiden, bruine suiker, noten,.. I love it. Al is deze wortelcake uiteraard ook perfect om te maken voor Pasen, hét moment voor wortelcake met roomkaas. YUM!
Ik denk dat we vanuit alle ‘zondag bakdagen’ wel kunnen opmaken dat ik enorm graag bak. Ik ben continu op zoek naar nieuwe bakseltjes en het ene is al lekkerder dan het andere. Soms een bakseltje, soms een misbakseltje. Als bij bakken iets mislukt, mislukt het meestal ook écht. Je kan het dan niet zomaar redden met een scheutje room, wat extra olijfolie of wat meer kruiden. Bakken is preciezer en moet exacter gebeuren. De keukenweegschaal is dan ook mijn beste vriend. Oh en de keukenmachine, uiteraard. Leve de keukenmachine die al mijn eiwitten stijf klopt, want God wat heb ik daar een hekel aan. Waar ik ook minder fan van ben? Wortels raspen. Ik deed het speciaal voor jullie nog een keertje om deze heerlijke wortelcake te kunnen uittesten. Ik ben weer een stukje vel van mijn duim verloren, maar hé, dat is oké.
Benodigdheden, voor 1 wortelcake:
Voor de cake:
150 g geraspte wortel (ongeveer 4 wortelen) – ZIE TIPS
85 g donkerbruine suiker
85 g suiker
160 ml zonnebloemolie
180 g patisseriebloem
3 eieren
1 tl bakpoeder
2 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1/2 tl speculaaskruiden
zeste van 1/2 sinaasappel
70 g walnoten, grofgehakt
70 g rozijnen
Voor de roomkaasfrosting:
120 g roomkaas
1 tl vanilleextract
1 el poedersuiker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de suiker en bruine suiker met de eieren en de olie. Klop alles goed door elkaar met de garde. Voeg de geraspte wortel en de sinaasappelzeste toe. Voeg vervolgens de gezeefde bloem, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en speculaaskruiden toe, gevolgd door de walnoten en rozijnen. Meng alles nog eens goed door elkaar en giet in een ingevette cakevorm van ongeveer 20-22 cm diameter. Zet 40 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen.
Werk de cake af door de roomkaas te mengen met het vanilleextract en poedersuiker. Spatel deze frosting over de bovenkant van de cake uit. Werk af met grof gehakte walnoten en je cake is klaar om verorberd te worden.
Tips:
- Bewaren: De cake blijft zo’n 3 dagen goed in de koelkast.
- BELANGRIJK: Rasp absoluut je wortelen zelf en koop geen geraspte wortelen in de winkel om deze cake te maken. We hebben vochtige, sappige zelfgeraspte wortelsliertjes nodig.
- Je kan de cake ook afwerken met sinaasappelglazuur. Hiervoor meng je poedersuiker met enkele theelepels sinaasappelsap en meng je dit tot je de gewenste dikte krijgt. Voeg extra sap toe indien nodig als het glazuur te dik blijft.
- Dit recept is ideaal als herfstig gebakje maar ook perfect voor een heerlijke paasbrunch. Hét moment om wortelcake te eten.
- Je kan gerust pecannoten gebruiken in plaats van walnoten en de rozijnen zijn optioneel voor als je geen fan bent van rozijnen.
Enjoy!
Laurence
Deze wortelcake is héérlijk en gemakkelijk om te maken. Voor de hobbybakkers onder jullie die graag wat meer uitdaging willen, heb ik deze carrot cake in petto. Neem zeker een kijkje, hij is super lekker en leuk om te maken! Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse, lekkere inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Wortelcake
Equipment
- Rasp
- Oven
- Cakevorm 20 of 22 cm diameter
Ingrediënten
Voor de cake
- 85 g donkerbruine suiker
- 85 g suiker
- 3 eieren
- 160 ml zonnebloemolie
- 150 g geraspte wortel ongeveer 4 wortelen (zélf geraspt!)
- zeste 1/2 sinaasappel
- 180 g patisseriebloem gezeefd
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl speculaaskruiden optioneel
- 70 g walnoten grof gehakt
- 70 g rozijnen
Voor de roomkaas frosting
- 120 g roomkaas
- 1 tl vanilleextract
- 1 el poedersuiker
- handje walnoten grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de bruine suiker, suiker, eieren en zonnebloemolie in een grote mengkom met de garde.
- Voeg de geraspte wortel en sinaasappelzeste toe en meng.
- Doe de bloem, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en speculaaskruiden bij het beslag en meng.
- Spatel als laatste de walnoten en rozijnen onder het beslag en meng nog eens.
- Doe het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm en bak 40 minuten.
- Laat volledig afkoelen en maak de frosting door de roomkaas te mengen met het vanilleextract en poedersuiker. Spatel het volledig over de cake en werk af met de walnoten. Serveer of bewaar in de koelkast.
15 Comments
Pingback:
Leen
Laurence, ik wil al lang een wortelcake bakken en wou dus dit receptje vandaag eens testen. Enkel ik heb geen wijnsteenbakpoeder in huis; wat neem ik dan best? Backing soda of natriumbicarbonaat? Groetjes Leen
As Cooked By Ginger
Hoi Leen,
Je mag gewoon bakpoeder in de plaats nemen.
Natriumbicarbonaat is te verschillend qua werking 😉
Veel bakplezier!
Laurence
Ellen
From one ginger to another….girl, you rock.
Ik heb al verschillende van je gerechten uitgeprobeerd en die hebben nog nooit ontgoocheld. In de paasvakantie ga ik zeker deze wortelcake maken.
Ik ben mega fan 🥰
As Cooked By Ginger
Ohhh, I’m not crying, you’re crying. Wat een super lieve reactie! <3 Dankjewel!
Ellen
Meeeeeeeeeeeega lekker receptje, absolute aanrader. Dank je wel 😊
As Cooked By Ginger
Joepieeee! <3
Lesley
Superlekkere cake! Bij mij kwam hij wel nog iets te nat uit de oven helaas, volgende keer ga ik ‘m iets langer bakken, maar dat ligt vast aan mijn oven 🙂 Ga ‘m wel gewoon opeten haha, de smaak is super!
As Cooked By Ginger
Hoi! Oh dat zal inderdaad wat aan het verschil in oven liggen. Gelukkig heeft hij wel gesmaakt!
Eline
Zeer lekkere wortelcake en frosting! Ik heb het in de vorm van cupcakes gemaakt en gaat ook perfect!
As Cooked By Ginger
Oh geweldig! Fijn om te weten dat het ook prima in de vorm van cupcakes kan! 🙂
Laura
Dit is eeecht mijn favoriete wortelcake, al zovele keren gemaakt en smaakt elke keer even veel! Binnenkort komt er familie met glutenintoleratie langs en ik wil deze cake graag bakken als dessert. Kan ik de bloem vervangen door amandelmeel/-poeder, of heb je een andere suggestie? Dankje! 🙂
As Cooked By Ginger
Hoi! Je vervangt de bloem best door een glutenvrije bloemmengeling. Als je amandelmeel gaat gebruiken, gaat het niet goed komen. Je hebt verschillende glutenvrije mixen in de winkel die een betere optie zijn dan amandelmeel 🙂 Veel succes ermee!
Helga
Hoi,
Kan ik de bloem vervangen door zelfrijzende bloem?
Lieve groet,
Helga
As Cooked By Ginger
Hoi, dat kan maar dan laat je best het bakpoeder weg of verminder je dit tot 1/4 à max 1/2 tl.