Pasta met geroosterde bloemkool en rucola
Deze pasta met geroosterde bloemkool en rucola is ZO lekker. Een vegetarische topper, ik beloof het! Hij is ook super leuk om te maken. Gemakkelijk, snel, vegetarisch, goedkoop én lekker. Wat wilt een mens nog meer?
Verhaal achter het gerecht
Ik was op een luie zondag naar tv aan het kijken, naar de zender TLC. Nog maar recent ontdekt dat ik dat heb. Dat is die zender waar het bijna altijd gaat over vrouwen met hele slechte kledingsmaak die een trouwkleed moeten kiezen. Say yes to the dress en van die dingen. Maar dus, plotseling begint er een Italiaanse man te babbelen en super lekkere dingen te maken. Moest ik toch even opkijken van Pinterest om te zien wat hij aan het maken was en zo werd dit recept geboren. De chef was al half bezig, dus ik heb niet alles opgevangen, maar met een beetje improvisatie heb ik toch een lekker gerechtje op tafel getoverd. Iedereen blij!
Wat heb je nodig?
- Pasta: ga voor een korte pasta
- Bloemkool
- Kerstomaten
- Sjalot
- Look
- Paneermeel
- Rucola
- Parmezaan
- Kruiden: oregano, basilicum, chilipoeder, paprikapoeder
Wat moet je doen?
De oven doet het meeste werk bij dit gerecht. Verwarm deze dus alvast even voor en neem de bakplaat er uit. Leg er een vel bakpapier op.
Dan gaan we alles op de bakplaat leggen. De bloemkool wordt in roosjes gesneden en die mag je in een mengkom doen. Daar doe je flink wat olijfolie bij en de kruiden die hierboven vermeld staan. Kruid ook met peper en zout. Spreid uit over de bakplaat.
Doe in dezelfde kom van de bloemkool de kerstomaten en look en sjalot die je grof gesneden hebt. Voeg wat extra olijfolie toe en kruid met peper en zout. Dit mag ook bij op de bakplaat. Strooi er het paneermeel over en meng alles wat onder elkaar met je handen. Dit zet je vervolgens een half uurtje in de oven.
Wanneer de groentjes nog een kwartiertje moeten opstaan, kook je je pasta gaar. Vergeet het water niet stevig te zouten. Vlak voor je de pasta afgiet, haal je 250 ml kookvocht uit de pot en dit zet je apart.
Wanneer de groentjes klaar zijn, doe dan een klein beetje olijfolie in de pot waarin je de pasta gekookt hebt en zet hem terug op het vuur. Voeg de pasta toe en alles dat op de bakplaat lag. Meng en giet er het kookvocht bij en een heleboel geraspte parmezaan. Kruid ook stevig met peper.
Meng, haal van het vuur en als laatste mag je de rucola er onder mengen.
Opscheppen, afwerken met eventueel nog wat extra parmezaan en genieten maar. Hmm!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Voor de fodmappers: Eet je niet graag look, gebruik dan lookolie op de bloemkool en laat de tenen look weg. De sjalot kan je ook weg laten. Bak dan in de olijfolie die je toevoegt als je pasta en groentjes gaar zijn 2 el gedroogde of verse bieslook vooraleer je de pasta en groentjes in de pan doet.
- Afwerking: Werk eventueel nog af met geroosterde pijnboompitten. Dat past hier ook goed bij.
- Op voorhand maken – optie 1: Je kan de pasta al op voorhand koken. Giet hier dan een scheutje olijfolie bij zodat de pasta niet gaat plakken en vergeet ook niet het kookvocht apart te houden. Dit heb je echt nodig. Je kan de groentjes ook al volledig op voorhand roosteren. Warm ze dan kort terug op in de microgolfoven of de gewone oven vooraleer je ze onder de pasta mengt. Zorg er ook voor dat je je kookvocht van de pasta warm tot heet toevoegt aan het gerecht. De pasta is het aller lekkerst als je hem op het moment zelf maakt.
- Op voorhand maken – optie 2: Je kan de pasta volledig op voorhand klaarmaken. Voeg dan een beetje bouillon of een restje kookvocht toe tijdens het opwarmen zodat de pasta niet te droog wordt. Opnieuw: de pasta is het aller lekkerst als je hem op het moment zelf maakt.
- Bewaren: Je kan de pasta twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Warm hem maximaal één keer opnieuw op.
Smakelijk!
Zin gekregen in veggie pasta’s? I got you!
- Pasta met veggie worst en paprika
- Pasta met champignons en spinazie
- Snelle pasta met geroosterde groentjes
- Spaghetti met wortel-walnoot balletjes
- Spirelli met spinazie, feta en kurkuma
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Pasta met geroosterde bloemkool en rucola
Ingrediënten
- 1 bloemkool in roosjes
- 1 tl oregano
- 1 tl basilicum
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/4 tl chilipoeder
- 2 sjalotten in reepjes
- 2 tenen look in de lengte in 4 gesneden
- 25-30 kerstomaten
- 20 g paneermeel
- 230 g pasta ga voor een korte variant naar keuze
- 80 g parmezaan geraspt
- 50 g rucola één klein zakje
- peper, zout
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de bloemkoolroosjes in een mengkom en giet er flink wat olijfolie bij. Kruid met de oregano, basilicum, paprikapoeder en chilipoeder en ook met peper en zout. Meng goed en spreid uit over de bakplaat.
- Doe in de kom van de bloemkool de sjalot, look en kerstomaten en voeg wat extra olijfolie toe en peper en zout. Meng en leg bij de bloemkool.
- Strooi het paneermeel over de groentjes en meng alles wat onder elkaar met je handen. Zorg ervoor dat de groentjes mooi verspreid zijn.
- Zet het geheel 30 minuten in de oven.
- Wanneer de groentjes nog 15 minuten in de oven moeten staan, breng dan water aan de kook voor de pasta. Doe flink wat zout in het water.
- Breng de pasta aan de kook zoals aangegeven op de verpakking. Haal 250 ml kookvocht uit de pot vlak voordat je de pasta afgiet.
- Zet de kookpot van de pasta terug op het vuur en doe er een klein scheutje olijfolie in. Voeg de pasta toe, samen met alle groentjes van de bakplaat. Meng en giet er het kookvocht bij. Meng opnieuw goed en voeg de parmezaan toe en kruid stevig met peper.
- Als alles onder elkaar gemengd is en een smeuïg geheel geworden is, mag de pot van het vuur. Meng de rucola nog onder de pasta en je bent klaar.
- Schep op en werk af met wat extra parmezaan (indien gewenst, geen must). Laat het smaken!