Pompoenlasagne
Deze pompoenlasagne staat al een eeuwigheid klaar om geschreven te worden, maar er kwam precies vaak iets tussen. Spijtig, want het is best een toppertje. Comfortfood, zonder extreem ongezond te zijn. Vegetarisch, wat altijd een plus is en tja.. Pompoen. Need i say more?! Yum!
Lasagnes maken is gewoon leuk. Alles voorbereiden om dan uiteindelijk aan je laagjes te beginnen. Hihi. Tof, toch? Aan deze pompoenlasagne hangt wel een tenenkrullend verhaal vast. Iets met een mandoline, husband en mogelijks het verlies van een vingertopje. Zal ik jullie het verhaal maar besparen? Laten we zeggen dat een bezoekje aan spoed best wel nodig was en we niet zeker waren of de lasagne daadwerkelijk wel nog vegetarisch was. Iemand een stukje vinger? MOPJE HE. Ik heb het stukje gevonden en we hebben de lasagne nadat we bekomen waren met smaak opgegeten. Husband komt wel nooit meer in de buurt van de mandoline, denk ik.
Bon, terug naar de lasagne die, ik beloof het, echt wel lekker is en die jullie hopelijk zonder het verlies van vingers klaargemaakt krijgen. Enjoy!
Benodigdheden, voor 4 personen:
1 butternut
een pakje lasagnevellen
50 g boter
50 g bloem
750 ml melk
100 g emmentaler
2 blikken tomatenblokjes + 1 el tomatenpuree + 1 teen look, peper, zout, oregano, basilicum, tijm.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de butternut en snijd met de mandoline in dunne schijven.
Vervolgens gaan we de tomatensaus maken. Verhit een flinke scheut olijfolie in een sauspan en voeg er de versnipperde look aan toe, samen met de tomatenpuree. Bak een minuutje en voeg dan de tomatenblokjes toe. Was de blikken telkens uit met een klein scheutje water en voeg dit ook toe aan de saus. Kruid met peper, zout, oregano, basilicum en tijm. Laat een tiental minuten pruttelen op laag vuur.
Terwijl de tomatensaus verder pruttelt, gaan we de bechamelsaus maken. Smelt de boter in een sauspan en voeg er dan de bloem aan toe. Meng tot een roux en voeg dan de melk toe. Laat inkoken en roer regelmatig met de garde. Wanneer de saus ingekookt en dik genoeg is, kruid je af met peper en zout.
Neem er een grote ovenschotel bij en smeer een beetje olijfolie uit over de bodem. Leg daar de schijfjes butternut op en daarop wat van de tomatensaus. Dan volgen de ongekookte velletjes lasagne en daarop de bechamel om dan weer te beginnen met de butternut. Werk zo verder tot alles op is en eindig met de bechamelsaus. Verdeel vervolgens de emmentaler over de lasagne en zet 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Tips:
- De butternut kan je gemakkelijk schillen met de dunschiller. De schil is niet taai zoals bij een gewone pompoen. Je kan hem in de lengte of in de breedte snijden. Ik vind het persoonlijk het gemakkelijkst door eerst de hals van de butternut volledig te snijden en dan de zijkanten nog totdat je aan de pitjes komt.
- Houd je lasagne in het oog. Je kan hem altijd afdekken als de bovenkant te bruin wordt!
Laat het smaken,
Laurence
Zin in een lasagne-fuif? Check dan zeker eens deze lasagne van gegrilde groentjes, deze variant met butternut en lams of deze heerlijke, gezonde courgettelasagne. Je kan ook altijd mijn kookavonturen dagelijks meevolgen via Instagram!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Pompoenlasagne
Ingrediënten
- 1 grote butternut
- 250 g lasagnevellen ongeveer
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 750 ml melk
- 200 g emmentaler geraspt
- 800 g tomatenblokjes = 2 blikken
- 1 el tomatenpuree
- 1 teen look versnipperd
- 1 tl basilicum
- 1 tl oregano
- 1/2 tl tijm
- peper, zout
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de butternut met de dunschiller en snijd met de mandoline in dunne plakken.
- Bak voor de tomatensaus de look aan in een flinke scheut olijfolie en voeg al snel de tomatenpuree toe. Bak één minuut en voeg de tomatenblokjes toe. Spoel het blik telkens uit met een scheut water en voeg het toe aan de pan. Kruid met peper, zout, tijm, oregano en basilicum. Breng aan de kook en laat vervolgens 15 minuten pruttelen op laag vuur.
- Maak de bechamelsaus door de boter te smelten in een sauspan. Voeg de bloem toe en meng met de garde tot een roux. Giet in een drietal keer de melk erbij en roer continu tot de saus lichtjes ingedikt is. Voeg de helft van de emmentaler toe, meng tot deze gesmolten is en kruid met peper, zout.
- Neem een grote ovenschotel en doe een klein laagje tomatensaus op de bodem. Verdeel daarover pompoen, bechamelsaus, lasagnevellen en tomatensaus. Vervolg met opnieuw pompoen, bechamelsaus, lasagnevellen en tomatensaus. Eindig met de tomatensaus.
- Verdeel de tweede helft van de emmentaler over de saus en bak 40-45 minuten in de oven.
7 Comments
Noor
Ik leerde vorige week van een vriendin dat ze pompoenlasagnevellen verkopen in de AH. Ik ging die sowieso al eens halen, maar deze blogpost is een teken dat ik dat zeker moet doen. 😀
Ziet er echt lekker uit, dus ben benieuwd wat ik ervan zal bakken.
Xo Noor
As Cooked By Ginger
Haha, super. Het was een teken!
Ik gebruik wel én pompoen én gewone lasagnevellen, maar die pompoenlasagnevellen klinken ook heel lekker 🙂
Veel kookplezier!
Laurence
Eline
Kraamzorg maakte deze lasagne voor ons klaar voor tijdens onze kraamperiode na de geboorte van ons dochtertje. Het was heerlijk!
As Cooked By Ginger
Oh geweldig. Een goed potje comfortfood kan toch echt smaken in zo’n periode, hé 🙂
Pingback:
Miriam
Heerlijk! Een vegetarische lasagne met pit! Machtig om regenachtige herfstdagen op te vrolijken!
As Cooked By Ginger
Heel fijn om te horen! 🙂