Salade met zalm en crumble van ei
Salade met zalm en crumble van ei. Ik hou het graag simpel. Ik hou van gerechten die niet té veel werk zijn, niet té veel ingrediënten hebben en niet té veel gedoe in het algemeen met zich meebrengen. Al kan ik af en toe, als ik er de tijd voor heb, ook genieten van uitgebreid koken, maar door de week moet het snel gaan. Binnen het halfuur moet het eten op tafel klaar staan, want ik kom altijd hongerig thuis. Wie niet? Om te voorkomen dat ik dan begin te snoepen, wil ik dat het eten snel klaar is. Een salade is altijd lekker en altijd snel klaar. Zeker als het mooie weer er begint aan te komen (al duurt dat dit jaar wel erg lang), is een salade de ideale maaltijd. Deze salade met zalm en crumble van ei is simpel, maar oh zo lekker!
Ingrediëntenlijst
De ingrediëntenlijst die je hieronder vindt, lijkt een beetje aan de lange kant, maar het zijn allemaal ingrediënten die je bijna standaard in je koelkast en voorraadkast hebt liggen.
Wat heb je nodig?
- Zalmfilets: verse of uit de diepvries
- Eieren
- Gemengde sla: een mengeling naar keuze
- Rucola
- Tuinkers
- Kerstomaten
- Radijzen
- Kappertjes: de kleintjes
- Komkommer
- Pompoenpitten en amandelen
- Citroen
- Lente-ui
- Dressing: natuuryoghurt, mosterd, honing, paprikapoeder, tijm, olijfolie, peper, zout.
Wat moet je doen?
De twee dingen die je als eerste moet doen – zodat deze kunnen afkoelen – is je eieren en je zalm garen. Kook de eitjes een 10 tal minuten of totdat ze hardgekookt zijn. Leg ze nadien in ijswater om af te koelen.
Doe de zalm in een papillot met aluminiumfolie. Giet er een klein scheutje olijfolie bij en kruid met peper en zout. Laat garen in de oven.
Snijd ondertussen al je groentjes zoals je dat zelf wilt en meng ze alvast onder elkaar. Doe er nog de pompoenpitten en amandelen (grof gehakt) bij.
Scheur de zalm met een vork in reepjes en laat afkoelen. Maak de dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Pel de eieren en plet deze met een vork tot grove kruimels. Kruid met peper en zout.
Stel de borden samen door de salade over twee borden te verdelen. Daarover de zalm te leggen en daarover het ei. Werk af met kappertjes, tuinkers en de dressing. Smakelijk!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.
Tips:
- Zalm: Je kan de zalm ook gewoon bakken in de pan en dan in reepjes trekken als dit sneller gaat. De zalm in de oven garen, duurt langer maar het voordeel is dat je er niet bij moet blijven. In de pan gaat het sneller, maar dan moet je wel in de buurt blijven. Jouw keuze!
- Salade: Je kan een salademengeling naar keuze kiezen. Gewoon eentje die je zelf lekker vindt.
- Dressing: Ik maak mijn dressings graag zelf, maar je kan gerust een honing-mosterddressing uit een flesje gebruiken.
- Op voorhand maken: Je kan de salade volledig op voorhand klaarmaken en in de koelkast bewaren. Houd enkel de dressing apart. Als je je salade liever op het moment zelf samenstelt, dan kan je eventueel al de eitjes hard koken en de zalm garen en dan ben je op zich ook snel aan het eten.
- Bewaren: De salade blijft maximum 2 dagen goed in de koelkast.
Zin in meer heerlijke maaltijdsalades? Kijk dan eens naar deze lekkere gerechten.
- Salade met linzen en avocado
- Orzosalade met worst en feta
- Salade met rode kool, witte pens en peperkoek
- Groene pastasalade
- Salade met gegrilde kip, feta en perzik
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Salade met zalm en crumble van ei
Ingrediënten
Voor de salade
- 2 zalmfilets
- 2 eieren
- 2 handvol gemengde sla mengeling naar keuze
- 1 handvol rucola
- 1 bakje tuinkers
- 12 kerstomaten gehalveerd
- 1/3 komkommer in blokjes
- 8 radijzen in blokjes
- 60 g amandelen grof gehakt
- 30 g pompoenpitten
- 2 el kappertjes
- 1/2 citroen
- 1 stengel lente-ui in ringen
Voor de dressing
- 125 g natuuryoghurt
- 1 tl mosterd
- 1 tl honing
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl tijm
- peper, zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de zalmfilets in een papillot van aluminiumfolie, giet er een klein scheutje olijfolie over en kruid met peper en zout. Zet 15 minuten in de oven.
- Kook de eitjes hard in een 10tal minuten. Laat afkoelen in ijswater.
- Maak de dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Zet in de koelkast.
- Doe de gemengde sla (hak deze eventueel wat kleiner), rucola, tuinkers, kerstomaten, komkommer, radijzen, amandelen en pompoenpitten in een grote mengkom en meng. Verdeel over 2 borden.
- Trek de zalm in reepjes en laat afkoelen. Besprenkel met het sap van de citroen, kruid eventueel bij met peper en zout en voeg er de kappertjes aan toe. Meng en verdeel over de salade.
- Pel de eieren en prak met een vork tot grove kruimels. Kruid met peper en zout en verdeel over de zalm.
- Werk af met de dressing en ringetjes lente-ui. Smakelijk!