Salades,  Vlees

Salade met rode kool, witte pens en peperkoek

Van een zeer vreemde maar zeer geslaagde combinatie gesproken… Het is iets dat we van deze salade met krieltjes, maïs, rode kool, peperkoek en witte pens alvast zeker kunnen zeggen. Dat ie een tikkeltje vreemd maar wel su-per lekker is.

De inspiratie kwam vanuit de peperkoek van Vondelmolen. Het is één van die producten waarvan je op het eerste zicht denkt: ‘Peperkoek, dat eet je met wat boter als ontbijt of snack en daar stopt het, toch?’. Maar niets is minder waar want je kan met peperkoek zoveel doen. Dessertjes maken en in je gebak gebruiken bijvoorbeeld maar het past zeker ook bij veel hartige recepten en dat is wat ik jullie vandaag wil tonen. Dat het bij super veel past én gewoon heel lekker is. Komt ie!

Benodigdheden, voor 2 personen:

1/3 rode kool (of 1/2 als het een kleintje is)

8 krielaardappelen

1 klein blikje maïs

2 stengels lente-ui

2 plakjes peperkoek van Vondelmolen

2 witte pensen

boter

Dressing: 3 el koolzaadolie (of andere neutrale olie), 1 tl mosterd, 1 el honing, 2 el ciderazijn (of witte wijnazijn), peper, zout

Bereiding:

Snijd de krieltjes in twee of vier afhankelijk van de grootte en kook ze tot ze gaar zijn (zo’n 10 tal minuten). Giet af, spoel onder koud water en laat volledig afkoelen. Haal de rode kool door de mandoline zodat je flinterdunne sliertjes overhoudt.

Doe de rode kool in een kom en voeg er de maïs aan toe. Snijd de lente-ui in schijfjes en voeg ook toe. Voeg de afgekoelde aardappelen toe en meng. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Kruid deze stevig met peper en zout en giet bij de salade. Meng goed en zet apart.

Snijd de peperkoek in blokjes, verhit een klontje boter in de pan en bak de blokjes krokant in enkele minuten. Laat even afkoelen zodat ze extra krokant worden.

Snijd de witte pens in schijfjes en bak ze enkele minuten aan elke kant in boter in de pan.

Verdeel de salade over twee diepe borden. Verdeel er de witte pens over en vervolgens de blokjes peperkoek. Werk eventueel af met een beetje peterselie.

Laat het smaken!

Laurence

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *