En plots sta je in Delhaize Magazine
Zoals jullie weten ben ik ondertussen al bijna een half jaartje ambassadrice van Delhaize en dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Mogen proeven van nieuwe en lekkere producten, bijleren over hun visie op voeding, naar leuke events gaan (lees: dagje Knokke met het team, als eerste de nieuwe meeneemmaaltijden van Pascale Naessens mogen gaan proeven,..) én, de buitengewone kans krijgen om in het Delhaize Magazine te staan. Een buitenkans van jewelste en ik kan alvast niet gelukkiger zijn met het resultaat.
De opdracht? Geef een leuke twist aan de klassieke chicon gratin, of zoals wij het thuis graag noemen: chicon met hesp. Oké, dat was natuurlijk even nadenken. Je wilt niet met een halfslachtig in elkaar gestoken gerecht in het magazine komen te staan, maar je wilt het graag simpel houden. Niet te fancy, want zo zijn we gewoon niet. Na een brainstormsessie met de broer en schoonbroer (ik geef het toe, een blogger kan zo af en toe wat extra inzichten gebruiken), kwamen we tot dit gerechtje. We gingen van een soepje, naar volledig gedeconstrueerd gerechtje, naar toch terug naar het rolletje en zo verder.
Mijn gerechtje na poging 186 😉
Na een proces van ’trial & error’ (many errors) en vele witloofrolletjes later, kwam ik tot een geweldig lekker resultaat, al zeg ik het zelf. Dit is mijn eerste poging tot presentatie van het gerecht (zie foto hierboven). Het werd meteen goedgekeurd en we konden de shoot in de studio inplannen. Al snel was het zo ver en trok ik naar Studio Wauters te Overijse. Een hoogst professionele studio met enkele keukens om de gerechten klaar te maken en meer servies dan ik ooit van had durven dromen. Kiezen was echt wel te moeilijk, maar gelukkig kreeg ik daar wat hulp bij.
Ik maakte het gerechtje klaar, deed de styling samen met de fotograaf en iemand van team Delhaize et voilà, het stond op beeld. Nog even een foto van mezelf en we waren klaar.
Zie hier, met veel trots, het resultaat én het recept. Natuurlijk ook te verkrijgen als jullie het Delhaize Magazine meenemen uit de winkel. Zeker doen, er staan nog zoveel andere leuke dingen in!
Hét artikel in het Delhaize Magazine!
‘ Witloofrolletje met peperkoek, chutney en een camembertsausje’
Benodigdheden, voor 4 personen:
Voor de perenchutney:
1 conference peer
1/2 rode ui
2 el rozijnen
100 g bruine suiker
1,2 dl ciderazijn
1 el olijfolie
15 g verse gember
1 kruidnagel
1 tl kaneel
snuf cayennepeper
snuf zout
Voor het gerecht:
12 sneetjes gerookt ontbijtspek
4 dikke witloofstronken
8 sneetjes peperkoek
15 g bloem, 15 g boter
120 g camembert
2,5 dl melk
snuf nootmuskaat, peper en zout
handvol grofgehakte walnoten
handje verse peterselie, versnipperd
Het eindresultaat! Foto door Studio Wauters.
Bereiding:
Voor de chutney:
Schil en snijd de peer in kleine blokjes. Versnipper de ui en stoof deze aan in een scheutje olijfolie. Voeg de blokjes peer toe wanneer de ui glazig is. Rasp de gember en voeg samen met de kaneel toe. Laat enkele minuten aanstoven en roer regelmatig om. Wanneer de peer wat platter wordt, voeg je de ciderazijn toe. Breng aan de kook en voeg de suiker, kruidnagel, zout en cayennepeper toe. Laat ongeveer 45 minuten pruttelen op middellaag vuur. Voeg als laatste ook nog de rozijnen toe. Wanneer het vocht ingekookt is en er enkel nog een dikke pap overblijft, mag je de chutney van het vuur halen. Schep het in een bokaal die je kan afsluiten en laat afkoelen.
Voor het gerecht:
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het uiteinde van de witloofstronken, snijd ze vervolgens in de lengte in twee en snijd de bittere kern eruit. Zet de helften terug op elkaar en draai rond elke stronk drie lapjes ontbijtspek. Leg de stronken op de bakplaat en zet ze 15 minuten in de oven. Draai ze nadien om en zet ze nog eens 15 minuten in.
Ondertussen maken we de camembertsaus. Laat de 15 g boter smelten in een sauspan en voeg er vervolgens de 15 g bloem aan toe. Meng met de garde tot een roux en voeg dan in twee of drie keer de melk toe. Breng aan de kook en blijf roeren tot de saus wat dikker wordt. Snijd de randjes van de kaas en voeg ze toe aan de saus. Meng met de garde tot een mooi geheel. Kruid met peper, zout en een snufje nootmuskaat. Proef en voeg eventueel wat extra kruiden of kaas toe naar smaak. Houd de saus warm op een laag vuurtje tot alles klaar is.
Leg de sneetjes peperkoek de laatste 10 minuten bij de witloof of rooster ze in de broodrooster. Snijd ze nadien in reepjes. Als je ze wat zachter wilt, kan je ze ook gewoon niet roosteren. Gebruik de reepjes meteen, anders worden ze te hard.
Neem de borden erbij. Smeer een eetlepel chutney uit over de borden. Stapel de reepjes peperkoek als een torentje op elkaar. Leg daarop het witloofrolletje. Schep er een flinke eetlepel saus overheen en werk af met de walnoten en verse peterselie. Een extra draai aan de pepermolen kan ook nooit kwaad.
Oh zo lekker!!
Smakelijk.
Laurence
Happy face! Foto door Studio Wauters
4 Comments
Mimy Vanderspikken
Zeer lekker recept: ik maakte wel een “light” versie met ricotta ipv camembert en met parmaham ipv spek.
Het is ook een bewerkelijk recept, daarom heb ik de chutney ipv met 1 peer verviervoudigd, zodat er iets overschot was om te bewaren.
Proficiat nog met je “ambassadrice” zijn!
Gr
Mimy
As Cooked by Ginger
Hey Mimy! Bedankt voor je leuke reactie. Je kan inderdaad je eigen ding doen met het recept wat het ook wel leuk maakt 😉 fijn dat je het receptje al uitgeprobeerd hebt! Groetjes, Laurence
Ghi Meyers
Hey, bedankt voor het super recept. Het werd ten zeerste geapprecieerd door wie er mocht van meegenieten.
As Cooked by Ginger
Bedankt voor je berichtje. Heel leuk om te horen! 😊