Soep

Zoete aardappelsoep met kip en pinda’s.

Er zijn weinig dingen die boven een hartverwarmende maaltijdsoep gaan. Sommigen onder jullie zullen het niet meteen eens zijn met deze uitspraak, maar het is iets waar ik alvast in geloof. Het is gezond, voedzaam, lekker, warm en gezellig. De lepel in een grote kom groenten, met wat extra’s, zetten en genieten maar.

Na de feestperiode zijn velen onder ons op zoek naar gezonde en lichte maaltijden, maar een koude salade wanneer het nog erg koud is buiten is ook niet altijd wat het moet zijn. De maaltijdsoep is daar een perfecte oplossing voor. Het biedt warmte, het vult de maag en het is gezond. Even compenseren voor de kalkoen, kroketjes, chocoladetaart, tiramisu, bitterballen,… die we met veel plezier verorberd hebben tijdens de feestdagen. En niks mis mee, uiteraard, maar helaas kunnen we niet én vettig blijven eten én ons goed en comfortabel voelen tegelijk. Want eerlijk, niets zo vervelend als het gevoel dat je je overeten hebt.

Met deze soep gaan we alleszins al vlotjes van start. De detox smoothies van een paar dagen geleden hebben ons geholpen het gif uit ons lichaam te verwijderen en nu kunnen we met een propere lei beginnen.

Benodigdheden, voor 2-3 personen:

2 grote zoete aardappelen

3 tomaten

2 kipfilets

zakje pindanoten

verse peterselie

1 kippenbouillonblokje

currypoeder, paprikapoeder, gemberpoeder

peper, zout

olijfolie

Bereiding:

Was de kipfilets en kook ze gaar in ongeveer 15 minuten. Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Was de tomaten en snijd deze in grote stukken. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot op het vuur en voeg er 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder en 1/2 tl currypoeder aan toe. Stoof de kruiden een paar seconden aan en voeg dan de zoete aardappel toe. Meng zodat de kruiden zich met de groente vermengen en voeg vervolgens de tomaten toe. Kruid met peper en zout. Giet er na een paar minuten ongeveer een liter water bij, samen met het bouillonblokje.

Laat dit ongeveer 15 minuten koken en mix het geheel dan tot een gladde soep.

Tijdens het koken van de soep zou je kip gaar moeten zijn. Snijd hem voor de zekerheid in twee om te zien of het vlees volledig wit is. Als dit zo is, ga je vervolgens de kip in slierten trekken (‘pulled chicken’). Je zet één vork in de kip en met de andere vork trek je de slierten los. Dit doe je met beide filets. Als je dit gedaan hebt, verhit je een scheut olijfolie in een pan en voeg je 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder en 1/2 tl currypoeder toe. Laat de kruiden een paar seconden aanstoven en voeg dan de kip toe. Bak kort aan en meng zodat de kruiden op de kip hangen. Haal van het vuur en zet apart.

Doe als laatste een handvol pindanoten in de blender en pulseer 1 of 2 keer.

Nu zijn we klaar om te dresseren. Neem een mooie soepkom en doe er flink wat kippenslierten in. Schep er enkele pollepels soep over en werk af met een handje gepulseerde pindanoten en wat verse peterselie.

Heel erg lekker. Smakelijk!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *