Paprikahummus met lamsballetjes en munt
Van een topper van een gerecht gesproken… Deze werd dubbel en dik goedgekeurd op een warme lenteavond op ons terrasje. Ik speelde al een hele tijd met het idee om een grote schotel met hummus als basis te maken. Bij de smaak van geroosterde paprika vind ik lamsvlees heel goed passen, dus dat was snel beslist.
Dit gerecht is perfect als avondeten, maar kan zonder de couscoussalade ook als aperitief opgediend worden. Gewoon een grote schotel van dit gerecht op tafel zetten, enkele prikkers en servetten erbij en iedereen is aan het genieten van balletjes met een smeuïge hummus en munt. Gewoonweg geweldig en sowieso ieders favoriet. Als je veel gasten hebt die niet meteen dol zijn op lamsvlees, kan je nog altijd voor ander gehakt kiezen, maar de smaak van lamsvlees is wel perfect bij dit gerecht, dus ik zou het enkel aanpassen als het echt nodig is.
De hummus op zich is ook geweldig. Ik ben stiekem verliefd op alles met geroosterde paprika en gebruik het heel vaak. Gewoon even je paprika’s de oven in, ze pellen en dan kan je het perfect gebruiken bij je dressings, dips en hummus. Ook lekker om in je soep te doen of koud bij een salade.
Een gerecht waar je wel wat mee kan dus. Komt ie!
Benodigdheden, voor 2 personen (hoofdgerecht):
400 g lamsgehakt + 1/2 rode peper, komijn, peper en zout
1 blik kikkererwten (ongeveer 265 g uitgelekt gewicht)
2 rode paprika’s
1 el tahin
komijn
verse munt
peper, zout, olijfolie
Bereiding:
Snijd de paprika’s in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en leg ze met de binnenkant naar beneden op een bakplaat. Zet ze 40 minuten in de oven op 180°C. Haal ze er nadien uit, laat even afkoelen tot ze niet meer te heet zijn om met blote handen aan te raken en trek het vel van de paprika’s eraf. Dit zou nu gemakkelijk moeten gaan.
Scheur het vruchtvlees in reepjes en laat een beetje afkoelen.
Doe de kikkererwten in een zeef en laat uitlekken. Neem er een handje kikkererwten uit en doe deze in een kommetje samen met wat olijfolie, peper, zout, currypoeder en paprikapoeder. Leg ze op een bakplaat en rooster 30 minuten op 180°C. Ga na 20 minuten kijken of ze al krokant zijn, is dit niet het geval, laat je ze tot het einde instaan. Het roosteren van de kikkererwten kan je al doen als je paprika’s ook nog maar een half uurtje in moeten staan. Dan zijn ze tegelijk klaar.
Neem er het lamsgehakt bij en versnipper de rode peper. Voeg deze toe aan het lamsvlees, samen met een snuf komijn en peper en zout. Meng en rol balletjes van het gehakt. Zet apart.
Doe de rest van de kikkererwten in de foodprocessor, samen met 3/4 van de geroosterde paprikareepjes. De rest leg je nog even aan de kant. Voeg ook nog 1 el tahin, een snuf komijn, peper en zout en een flinke scheut olijfolie toe. Mix tot een glad geheel. TIP: Je kan altijd een teen look toevoegen, dit hoort in feite zo bij hummus, maar ik vind rauwe look te agressief en krijg er maagpijn van. Ieder zijn ding natuurlijk, gooi het er gerust in als je dat lekker vind.
Bak de lamsballetjes aan in olijfolie tot ze volledig gaar zijn. Was ondertussen je munt en versnipper ze grof.
Neem er een groot bord bij. Smeer de hummus erover uit. Leg de rest van de paprikareepjes erop, gevolgd door de gehaktballetjes. Werk af met de geroosterde kikkererwten en de munt.
Serveer met een frisse bulgur- of couscoussalade of met flatbread.
Héérlijk, ik beloof het!
4 Comments
Pingback:
Emma
Beste,
Het is heel moeilijk om ergens lamsgehakt te vinden, zou dat ook gaan met gewoon rundsgehakt, of is dat niet even lekker?
Alvast bedankt!
vriendelijke groet
Emma
As Cooked By Ginger
Hoi,
Als je het even niet vindt, is dat geen probleem en kan je gerust ander gehakt naar keuze gebruiken.
Varkensrunds of varkenskalfs lijkt me lekker 😉
Groetjes,
Laurence
Pingback: