Gevulde groenten met wilde rijst
Van een gezond, vullend en voedzaam gerechtje gesproken. Deze maaltijd heeft het allemaal. Een gerecht boor-de-vol groentjes, met wilde rijst en ‘gezond’ gehakt. Over gehakt gesproken, ik eet ofwel volledig kippengehakt ofwel volledig rundgehakt. Een mengeling met varkensgehakt is waarschijnlijk smaakvoller, maar ook ongezonder en vetter. Al doet elk mens natuurlijk waar hij zin in heeft. Ik wijs niemand graag met de vinger. Ik laat het gewoon graag even weten, zo ben ik dan ook wel weer ;-). Het is alvast een simpele maaltijd, perfect voor een doordeweekse avond.
Benodigdheden, voor 2 personen:
2 groenten die gevuld kunnen worden, ik nam een rode paprika en een ronde courgette
200-250 g kippengehakt of rundgehakt
125 g wilde rijst
1/2 courgette
3 wortels
1 rode paprika
2 tomaten
bieslook
curry-, paprika- en gemberpoeder
peper, zout, olijfolie
Bereiding:
Snijd van de rode paprika en de ronde courgette het hoedje eraf en hol de groenten uit. Kruid de binnenkant met peper en zout en vul op met het gehakt. Zet het hoedje er terug op en zet ongeveer 45-50 minuten in de oven op 180°C.
Begin ondertussen aan de groentemengeling. Schil de wortels en snijd ze in gelijke schijfjes. Stoof een flinke scheut olijfolie aan in een wokpan en stoof de wortelen aan, samen met wat versnipperde bieslook (ik neem altijd een pot gevriesdroogde, dat geeft veel smaak af). Je kan ook een sjalotje gebruiken ipv bieslook. Als de wortels kort aangebakken zijn, zet je het vuur laag en zet je er de deksel op zodat de wortels kunnen garen. Ondertussen snijd je de paprika in dunne repen. Prik na een tiental minuten even in de wortels. Als ze platter zijn, zet je het vuur terug hoger en voeg je de paprika toe. Snijd vervolgens de courgette in blokjes en voeg ook toe. Kruid stevig met peper, zout, goed veel paprikapoeder en een snufje curry- en gemberpoeder (niet te zuinig zijn!). Laat alles even aanstoven en snijd de tomaten in kleine blokjes. Wanneer de groentjes wat zachter geworden zijn, voeg je de tomaat toe. Roer alles goed om en zet het vuur terug laag. Laat alles op het gemakje verder pruttelen totdat de rest klaar is.
Wanneer het gehakt ongeveer nog 20 minuten moet garen, begin je de rijst te koken. Als dit gaar is, giet je het af.
Nu kan je de borden beginnen te dresseren. Haal de gevulde groenten uit de oven en leg op elk bord eentje. Verdeel de rijst erlangs en schep de lekkere groentemengeling uit over de rijst.
Lekker!
Geniet ervan.
2 Comments
Manon l'Eco
Mmmh dit ziet er weer zo heerlijk uit he !
As Cooked by Ginger
Oh dankjewel! Het is een oud receptje dat ik herschreven en opnieuw gefotografeerd heb 😉