Vlees

Wok met bloemkoolrijst, champignons en spek

Als dat niet ‘Hallo, het is winter’ schreeuwt, dan weet ik het ook niet meer. Champignons en spek, hmmm. Een heerlijke combinatie. Het klopt ook helemaal met de bloemkoolrijst. Een hartverwarmend recept.

Ik kan van tijd tot tijd echt genieten van een lekkere wok. Het is gewoon ook zo leuk om te maken. Kijken wat je in de koelkast hebt liggen, je kruidenkast helemaal leeg halen, alles in één pan en wokken maar. Je kan voor sojasaus en oestersaus gaan, maar ook voor zoetzure saus of veel komijn, kurkuma,… gebruiken. Je kan het ook simpel houden en voornamelijk met curry en paprika werken. Je kan gewoon lekker alles doen. Als het maar in één pan past.

Dit gerechtje is al doende ontstaan. Ik heb al héél lang een wok met bloemkoolrijst op de planning staan (als sinds 6 mei 2016 om precies te zijn, foei dat is al veel te lang) en nu kwam het er eindelijk eens van. Volg maar even mee hoe ik dit gerechtje maakte.

IMG_8258

Benodigdheden, voor 2 personen:

1 bloemkool

1 bakje champignons

200 g ontbijtspek

1 teen look

1 sjalot

peper, zout, basilicum, currypoeder, 1 tl kurkuma

Afwerking: zwarte (of witte) sesamzaadjes en verse peterselie

IMG_8257

Bereiding:

Snijd de roosjes van de bloemkool en doe ze in de blender. Blend ze tot fijne rijstkorrels. Zet apart. Maak de champignons proper en snijd in vier tot acht stukken. Versnipper de look en ui en stoof aan in een flinke scheut olijfolie. Trek het spek in reepjes en voeg toe, samen met de champignons. Laat alles even aanbakken. Voeg eventueel extra olijfolie toe als de champignons teveel vocht opnemen. Kruid met peper, zout, basilicum en currypoeder. Wees niet te zuinig met je kruiden. Wanneer de champignons gaar zijn, voeg je de bloemkoolrijst toe en de tl kurkuma. Schep alles goed om en laat nog even aanstoven. Proef en kruid bij indien nodig.

Enkele minuten later is je wokje klaar. Schep het in een mooie kom en werk af met wat sesamzaadjes en een beetje verse peterselie. Smullen maar!

Smakelijk.

IMG_8259

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *