Aubergine Puttanesca
Jullie kennen de befaamde ‘Spaghetti Puttanesca’ vast wel. Het is een eerder zout pastagerecht met ansjovis, kappers, zwarte olijven,… Ik maak hem regelmatig klaar op een vrijdagavond. Dé avond dat wij nooit echt een bepaald gerecht op de planning hebben staan en vaak een lekker pastaatje in elkaar flansen. Aangezien ik zo goed als altijd kappers, ansjovis, tonijn,.. in huis heb, wordt deze nogal snel gemaakt ten huize Ginger. Gemakkelijk en oh zo lekker. Een echte smaakbom.
Ik ben zo zot van die saus dat het me best een goed idee leek om er eens een gezonder gerecht mee te maken, een variant erop. Ik besloot dan maar een aubergine ermee te vullen. Wat blijkt? Echt heel lekker, hoor!
Benodigdheden, voor 2 personen:
2 kleine aubergines
3 tomaten
potje zoute ansjovis
10-15 tal zwarte olijven
2 el kappertjes
1 blik tonijn in eigen nat
groot glas rode wijn
parmezaan
peper, bieslook, gedroogde basilicum
olijfolie
Bereiding:
Snijd de aubergines in twee en snijd met een mes ruitjes in het vruchtvlees. Snijd niet helemaal door de aubergine. Giet wat olijfolie over de aubergine en zet de helften met de binnenkant naar boven 30 minuten in de oven van 180°C.
Ondertussen maken we de saus. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Versnipper de bieslook fijn. Verhit een scheut olijfolie een grote pan en stoof er flink wat bieslook in aan. Voeg daarna snel na elkaar de ansjovis, kappers, tonijn en olijven toe. Laat enkele minuten aanbakken en meng regelmatig. Kruid met peper. Voeg vervolgens de rode wijn toe en laat uitkoken. Wanneer de alcohol is uitgekookt, voeg je de tomatenblokjes toe. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur wat lager. Voeg wat basilicum en eventueel nog wat peper toe. Laat dit op een laag vuurtje pruttelen totdat de aubergines klaar zijn.
Wanneer de aubergines gaar zijn, haal je ze uit de oven. Lepel het vruchtvlees eruit en voeg dit toe aan de saus. Meng en vul de holte op met flink wat van de saus. Rasp er parmezaan over en je bent aan het eten.
TIP: Ikzelf eet zeer weinig look en ui, maar voel je gerust vrij om dit toe te voegen (stoof het dan aan ipv de bieslook). Het gaat zeker extra smaak aan je recept geven, al is het op deze manier zeker en vast ook al een smaakbom! Zonder de look en ui is dit een FODMPAP-proof gerechtje.
Gewoonweg heerlijk!
Smakelijk.
6 Comments
onahealthyadventure
Dit ziet er super uit, Laurence! Eerlijk gezegd nog nooit klaargemaakt, maar je hebt me overtuigd 🙂
As Cooked by Ginger
Dankjewel! Zeker het proberen waard ☺!
Viviana
Héél, héél lekker!!! we hebben net je aubergine…. geproefd en wij zijn fan!
Dankjewel Laurence))
Volgende week vrijdag hebben we vrienden op bezoek en ik ga jou schotel presenteren, ik kijk uit naar hun reacties!
Superdikke culinaire zoenen!!!
Vif
As Cooked by Ginger
Wat een leuk berichtje! Echt heel lief dankjewel 😊 je mag me altijd laten weten wat je vrienden ervan vonden ☺️ groetjes!!
Margeaux
Geslaagd receptje! Overschotje van de saus gebruiken we deze week voor een pasta puttanesca, double win 😊
As Cooked By Ginger
Super leuk te horen! 🙂 En heel goed idee van de pasta!
Groetjes,
Laurence