Comfortfood,  Super Healthy,  Veggie

Quinoa met zoete aardappel en broccoli

Deze quinoa met zoete aardappel en broccoli is een gerechtje dat per toeval is ontstaan. Ik had een plan in mijn hoofd om iets lekkers te maken met quinoa en bloemkool. Ik had nog een halve bloemkool over die stilaan oud begon te worden. Kom ik na het werk thuis aan, ligt het lief in de zetel en is de bloemkool verdwenen. Geen groot raadsel meer. Het lief had de vuilnisbak leeggemaakt en meteen ook maar de bloemkool er mee in gekieperd.

Daar ging mijn maaltijdplan. Change of plans!

Ik moest dus snel iets anders bedenken want we hadden honger. Even de berging, diepvries en koelkast in gedoken en voilà, dit recept werd geboren. Een gezond, vegetarisch en voedzaam gerecht. Yum!

Wat heb je nodig?

  • Quinoa
  • Zoete aardappel: een grote! (twee kleintjes kan ook)
  • Broccoli
  • Erwtjes: het is handig om altijd een zakje erwtjes in de diepvries te hebben, vind ik persoonlijk.
  • Pompoenpitten: en/of zonnebloempitten. Beide zijn oké, je kan ze ook mengen als je beide hebt.
  • Kruiden: paprikapoeder, currypoeder, gemberpoeder, peper.
  • Sojasaus
  • Sesamolie
  • Sesamzaadjes
  • Arachideolie: of een andere neutrale olie

Wat moet je doen?

Je start met het koken van de groentjes en de quinoa. De quinoa kook je in ongeveer dubbel zoveel water en daar doe je ook het bouillonblokje in. Wanneer het water volledig weggekookt is, is je quinoa klaar.

De broccoli mag je in roosjes snijden en de zoete aardappel mag je schillen en in blokjes snijden. Doe ze in een kookpot met water en kook tot de groentjes beetgaar zijn. Ze hebben ongeveer dezelfde gaartijd. De laatste twee minuten mogen de erwtjes er ook bij. Giet alles af en zet apart.

Verhit een grote braadpan en rooster er de pompoen- en/of zonnebloempitten in. Wanneer deze goudbruin zijn, mag je een beetje olie in de pan doen en de groentjes toevoegen. Voeg alle kruiden toe en bak enkele minuten.

Dan mag de quinoa erbij, samen met de sojasaus. Mengen en nog een klein beetje sesamolie erbij. Klaar!

Opscheppen maar en afwerken met sesamzaadjes. Enjoy!

Tips:

  • Quinoa: Zet het vuur voor de quinoa niet te hoog, want dan gaat je water weggekookt zijn voordat je quinoa gaar is. Als de korrels nog vrij hard zijn en het water weg is, voeg dan extra water toe en zet het vuur een tikkeltje lager.
  • Pompoenpitten: Je kan ook zonnebloempitten gebruiken of een mengeling van de twee. Beide zijn lekker!
  • Nori lijkt me een lekkere toevoeging aan dit gerecht. Als je dit erbij wilt doen, breek dan enkele vellen nori in stukjes en voeg samen met de sojasaus toe.
  • Op voorhand maken: Je kan dit gerecht volledig op voorhand klaarmaken. Je kan het zowel warm, lauw als koud eten.
  • Bewaren: Het gerecht blijft een tweetal dagen goed in de koelkast.

Zin in meer gerechtjes met quinoa? Check dan zeker eens volgende gerechtjes.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Quinoa met zoete aardappel en broccoli

As Cooked By Ginger
Een heerlijk gerechtje dat ook nog eens super gezond is. Vegetarisch, boordevol groentjes en voedzaam. De perfecte lunch of licht avondmaal. Smakelijk!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 130 g quinoa
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 1 kleine broccoli in roosjes
  • 1 grote zoete aardappel geschild, in blokjes
  • 100 g erwtjes
  • 50 g pompoenpitten en/of zonnebloempitten
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl currypoeder
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el sesamzaadjes
  • peper
  • arachideolie

Instructies
 

  • Kook de quinoa gaar in ongeveer 450 ml water. Voeg het bouillonblokje toe aan het water. Wanneer het water volledig is weggekookt is je quinoa klaar.
  • Doe de broccoli en zoete aardappel in een grote pot met water en breng aan de kook. Kook ongeveer 7-8 minuten. Voeg de laatste twee minuten de erwtjes toe en giet af.
  • Neem er een grote pan bij en voeg er de pompoen- en/of zonnebloempitten aan toe. Rooster goudbruin en voeg dan wat arachide-olie toe aan de pan.
  • Voeg de groentjes toe en roerbak. Kruid met paprikapoeder, currypoeder en gemberpoeder en peper. Bak kort en krachtig aan en voeg er dan de quinoa aan toe.
  • Warm door, roer regelmatig en voeg vervolgens de sojasaus toe. Meng en bak nog enkele minuutjes.
  • Giet de sesamolie bij het geheel, meng en haal van het vuur.
  • Schep op en werk af met sesamzaadjes. Smakelijk!
Trefwoord Quinoa, Vegetarisch

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept