Quinoa met zeekraal, waterkers en gelakte zalm
Een tijdje geleden ging ik uiteten in Fiskebar in Antwerpen. Het hoofdgerecht dat ik daar at, warme quinoasalade met gegrilde zeebaars, inspireerde me voor dit gerecht. Een gezonde, voedzame en vullende maaltijd, met een voldaan en goed gevoel nadien. Dat is wat elke maaltijd je zou moeten bieden. Eten zou je moeten gelukkig maken en een goed gevoel moeten geven. Als je je na je maaltijd vaak slecht, opgeblazen en véél te vol voelt, dan doe je iets mis. Geloof me, ik kan er van mee spreken. Ik overat me vroeger regelmatig tot vaak en zowel de avond zelf als de dag nadien voelde ik me niet goed. Geen fut, mottig en gewoon niet blij in het algemeen. Mijn overstap naar een gezondere levensstijl heeft véél goeds gedaan. Een gezond lijf maakt een gelukkig mens.
Deze maaltijd is een goed voorbeeld van mijn nieuw eetpatroon. Gezond, licht en mét goede vetten. Ik eet liever iets vaker en kleinere maaltijden dan twee maal per dag een grote maaltijd. Laat me uit te doeken doen wat er allemaal in dit lekker gerechtje zit.
Benodigdheden, voor 2 personen:
Voor de quinoasalade
150 g quinoa naar keuze (ik nam tricolore)
100 g zeekraal (1 bakje), gewassen
1 bussel waterkers
16 tal kerstomaten
sesamzaadjes
1 groentebouillonblokje
2 cm verse gember
olijfolie
peper
sojasaus
Voor de zalm:
2 zalmfilets
de lak: 4 el sojasaus, 1 el rijstsiroop, 1 el gemberpoeder, 1 el bruine suiker
Bereiding:
Gaar de quinoa zoals aangewezen op de verpakking. Voeg het bouillonblokje toe aan het water.
Maak de lak voor de zalm door al de ingrediënten op te warmen in een steelpannetje op het vuur. Laat op middelmatig vuur koken totdat het een dikke substantie wordt. Een beetje stroopachtig. Let wel dat het wat lopend en smeerbaar moet blijven. Doe een klein scheutje olijfolie in een ovenschotel en leg daar de zalmfilets in. Smeer de lak volledig uit over de bovenkant van de zalm. Zet de zalm in een voorverwarmde oven van 180°C voor ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte van je vis.
Snijd de kerstomaten in twee. Versnipper de verse gember. Stoof nu de zeekraal aan in een scheutje olijfolie en voeg 1 el sojasaus en de gember toe. Bak een minuutje aan en voeg dan de kerstomaten toe. Deze moeten maar enkele minuten meebakken en moeten niet helemaal plat zijn. Voeg de (ondertussen gare) quinoa toe aan de pan, meng en haal van het vuur. Was de bussel waterkers en snijd deze grof. Voeg toe aan de quinoamengeling. Kruid het volledige geheel nog met wat peper en laat het op een zeer laag vuurtje staan zodat het warm blijft totdat de zalm klaar is.
Schep wat van de quinoamengeling op je bord en dresseer daar de zalmfilet overheen. Werk af met een royale hoeveelheid sesamzaadjes.
Hmmm, zo lekker. Smakelijk!
Laurence
One Comment
Pingback: